pondělí 17. dubna 2017

333 tipů pro Windows 10 (261-265)

261.     Jak zjistit, které systémové soubory nejsou digitálně podepsány?

Z důvodu zajištění integrity systému je nutné, aby kritické systémové i další soubory a knihovny byly digitálně podepsány. Digitální podpis slouží např. k tomu, aby se dalo snadno zjistit, zda byl soubor změněn apod. Pokud si chcete ověřit digitální podpisy důležitých souborů a zjistit, které používané soubory podepsány nejsou, je to možné provést pomocí příkazu sigverif, který zadáte v nabídce Start a potvrdíte klávesou Enter. Otevře se okno s úvodními informacemi a po kliknutí na tlačítko Spustit se provede analýza souborů a ovladačů. Po jejím dokončení se zobrazí seznam souborů, které podepsány nejsou, případně je možné pomocí tlačítka Upřesnit nastavit uložení výsledků do souboru.
 

262.     Jak zjistit stav systémových souborů?

                Ve Windows 10 je zabudována mj. i kontrola systémových souborů, které jsou kritické pro správný běh systému. V případě, že některý z těchto souborů byl změněn a chcete provést jejich obnovu, popř. jen zjistit, jak je na tom váš systém z hlediska stavu, je možné využít příkaz sfc /scannow, který se zadává v příkazové řádce spuštěné s oprávněním správce (v nabídce Start napište příkaz „cmd“, klepněte na nalezený výsledek pravým tlačítkem myši a ze zobrazené nabídky vyberte položku Spustit jako správce. Po jeho spuštění začne proces kontroly systému. Ten může trvat v řádech desítek sekund až několika minut, nicméně je v okně vidět, kolik procent z celkového ověření je již provedeno. Po dokončení operace se zobrazí výsledná zpráva, která vás informuje o výsledku kontroly.
 

263.     Jak zjistit přesnou verzi systému?


Je zřejmé, že celá tato kniha je o operačním systému Windows 10 a tak může být některým čtenářům divné, co je toto za tip. Ono spíše než o verzi se jedná o sestavení systému. Zejména před vydáním finální verze jsou zkušební a betaverze vydávány v nových a nových sestaveních, které většinou přicházely s novými funkcemi, opravou chyb a podobně. Pokud chcete zjistit, jaké přesně máte na svém počítači sestavení systému Windows 10, stačí otevřít nabídku Start, napsat příkaz winver a stisknout klávesu Enter. V zobrazeném okně zjistíte jako verzi operačního systému, tak edici a i sestavení.
 

264.     Jak zjistit, zda mám 32bitovou nebo 64bitovou verzi systému?


Operační systém Windows 10 se nabízí ve 32bitové i 64bitové edici. Při stahování instalačních balíčků aplikací nebo z důvodu možného rozšíření operační paměti počítače je nutné vědět, jakou verzi máte nainstalovanou. To zjistíte v panelu SystémOvládacích panelech. V sekci Systém se nachází položka Typ systému, která vás o nainstalované verzi informuje.
 

265.     Jak změnit registrovaného vlastníka systému?

Pokud z nějakých důvodů potřebujete změnit jméno osoby, na kterou je registrován systém Windows 10, lze to provést malou změnou v registru systému. Spusťte si Editor registru (Start – regedit) a najděte si tento klíč:

V něm nalezněte položku RegisteredOwner a dvojklikem na ní otevřete okno pro zadání nového údaje. Zadejte nový údaj a klikněte na OK. Od této chvíle bude zobrazován jako registrovaný vlastník této kopie nově zadaná osoba.

Žádné komentáře:

Okomentovat