pátek 4. února 2022

Jak z počítače s Windows vytvořit kiosek

Při práci na počítači se systémem Windows jsme zvyklí na to, že fungujeme na základě uživatelských účtů, pod kterými máme svá data. Nicméně jednou z mnoha funkcí počítačů může být i role informačního kiosku či podobného režimu. Prostě stavu, kdy počítač má zobrazovat jen jednu webovou stránku (nebo režim volného prohlížení internetu), případně konkrétní aplikaci a nic jiného na něm nepůjde. A přesně to lze ve Windows nastavit. Pozor, nejedná se o řešení pro "bezpečné" testování a zkoušení žáků bez možnosti opisování, to pro změnu popisuji v tomto článku - O technologiích (nejen) ve školách....: Snadná tvorba testů pro žáky je tady! (klatovsky.cz)

1. Přejděte do položky Nastavení - Účty - Rodina a jiní uživatelé a v části Nastavit kiosek klepněte na Začínáme.


2. Zadejte název účtu pro toto automatické přihlášení. 


3. Zvolte, jaká jediná aplikace může být pod tímto účtem spuštěna. V případě, že chcete počítače použít pro zobrazení konkrétní webové stránky, vyberte pochopitelně Microsoft Edge. V rámci Edge jsou možné pak dvě varianty režimu - buď zobrazení jedné konkrétní webové stránky v režimu celé obrazovky nebo v režimu veřejného prohlížeče (uživatel bude moci na všechny stránky, ale funkce Edge budou maximálně omezené).



4. Po nastavení konkrétní stránky je možné nastavit i resetování Edge a zobrazení stránky do výchozí podoby. Tím máte zajištěno, že když někdo odejde od kiosku, další uživatel bude mít zobrazené po časovém limitu opět to stejné výchozí zobrazení. 


5. Tím je vše nastaveno a stačí se teď jen přihlásit tímto účtem a nechat počítač v režimu kiosku dělat to,  co má.  Pro odhlášení z režimu Kiosku pak stačí jen stisknout Ctrl+Alt+Del.