pondělí 16. prosince 2019

Přivítejte v Microsoft Forms nahrávání souborů

Zřejmě nejpožadovanější funkcí směrem od učitelů na nástroj Microsoft Forms byla možnost nahrávání souborů. Scénářů, kdy potřebujete udělat registrační formulář/kvíz/online písemku a součástí má být i nějaký konkrétní soubor je opravdu mnoho. Za všechny třeba opkavoací test z dovedností s prací v Microsoft Office, kde test se bude ptát jak na teoretické otázky, ale součástí bude i praktické procvičování, jehož výsledkem bude soubor. Tak jdeme na to!

  1. Přihlaste se do školních Office 365 a přejděte do nástroje Microsoft Forms a vytvořte nový kvíz či formulář.
  2. Vytvořte potřebné teoretické otázky a v okamžiku, kdy budete chtít vložit možnost nahrání souboru, klepněte na šipku dolů na konci seznamu otázek a vyberte položku Nahrání souboru.


  3. Microsoft Forms Vás informují o tom, že bude ve vašem školním úložišti OneDrive vytvořena složka, do které se budou nahrávat soubory, které respondenti odevzdají. Zatím je možné takto nahrávat soubory, které odevzdávají interní uživatelé školy, ale na možnosti nahrávání i uživatelů externích se pilně pracuje. Tato složka se jmenuje Aplikace



  4. Při vytváření formuláře a této konkrétní otázky máte možnost specifikovat, kolik souborů může být maximálně nahráno (1-10) a zároveň omezit velikost jednotlivých souborů (10 MB, 100 MB nebo dokonce 1 GB).


  5. Pod třemi tečkami u tohoto typu otázky nachází ještě možnost omezit, jaké typy souborů mohou respondenti nahrát. Na výběr jsou tyto (Word, Excel, PPT, PDF, Obrázek, Video a Zvuk).



  6. A jak to vypadá pro respondenta v "živém" testu? Naprosto intuitivně včetně informací o tom, jaké typy souborů je povoleno nahrávat.

  7. Asi Vás napadlo, jakým způsobem budou soubory ve složce uchovávány, co když někdo zadá stejný název souboru, tak se soubory přepíší? Jak poznám, od koho je jaký soubor? Odpověď je velice snadná – Forms automaticky při nahrávání souboru do složky přidají za původní název souboru ještě jméno a příjmení respondenta.




  8. A samozřejmě jako u každého kvízu, i zde si můžete zobrazit jednotlivé odpovědi s přímým aktivním odkazem na nahraný soubor nebo s možností otevření celé složky se soubory.