středa 12. prosince 2018

Jak nainstalovat Office 2019 ve škole?

Možná si říkáte, proč je potřeba článek na instalaci Office 2019? Odpověď je jednoduchá, s příchodem Office 2019 se změnil způsob instalace tohoto kancelářského balíčku. Ta změna se týká jedné konkrétní varianty a to Office 2019 pro multilicenční zákazníky, kteří si software stahují z portálu VLSC. Netýká se ale např. uživatelů, kteří si instalují Office 365 ProPlus v rámci licence od školy nebo instalace na školní počítače v rámci licenčního balíčku Microsoft 365.

Týká se teda těch, kteří mají doposud na školních počítačích nainstalované Office 2016 a starší a jejich licenční model jim dovoluje si nyní nainstalovat Office 2019. Tito zákazníci byli doposud zvyklí si instalovat Office pomocí staženého obrazu instalace (iso souboru), který však nyní s příchodem multilicenčních Office 2019 není dostupný, protože se přešlo na tzv. Click-To-Run instalaci. Ano, tu, kterou už roky používají uživatelé Office 365 pro instalaci desktopových Office 365. Na první pohled se to může zdát někomu jako krok zpět, ale v následujících odstavcích uvidíte, že se toho ve skutečnosti moc nezměnilo.

Jak tedy začít?

Na portálu VLSC  si najděte v části pro stažení balíček Office Professional Plus 2019 a po výběru možností stahování se Vám zobrazí následující nabídka, kde vidíte, že žádný ISO soubor ke stažení pro klientské instalace není. Proto je zapotřebí stáhnout poslední položku Office 2019 Deployment Tool. PO jejím stažení a instalaci/rozbalení máte k dispozici 4 soubory - samotný nástroj pro nasazení v exe formátu a tři vzorové konfigurační soubory pro hromadné instalace.


Jedná se o "obyčejné" XML soubory, které lze upravit například v Poznámkovém bloku, ale mnohem pohodlnější je využít online generátoru těchto XML souborů, který se nachází na adrese https://config.office.com/.

Zde jste provedeni krok za krokem procesem tvorby takového odpovědního souboru, nemá asi cenu popisovat každou položku, takže jen ty nejdůležitější:


  • Products and releases - zde si vybíráte architekturu a přesnou verzi Office balíčku včetně podrobnější konfigurace, které aplikace chcete nainstalovat a které ne.
  • Language - zde je možné nastavit,  v jakém jazyce bude Office 2019 nainstalován včetně možnosti nainstalovat další jazykové balíčky. To se může hodit například pro přípravu na testování certifikací Microsoft Office Specialist
  • Installation - zde je možné vybírat, odkud se mají stahovat instalační soubory, zda z internetu nebo ze sdílené složky (to využijete právě pro hromadné instalace ve školách)
  • Update and upgrade - zde je možné nastavit, odkud se mají stahovat aktualizace a zda mají být zachovány předchozí verze aplikací Office (ty, které jsou založeny na MSI instalaci, tj. 2016/2013 atd., pokud máte na počítači nainstalovány Office 365 ProPlus, je potřeba je odinstalovat ručně)
  • Licensing and activation - slouží pro zadání instalačního klíče, automatického přijetí EULA smlouvy a především pro zapnutí režimu sdílené aktivace, která je ve školním prostředí téměř nutností.
  • General - zde se nastavují obecné názvy školy
  • Application preferences - slouží pro zadávání a upřesnění dostupnosti jednotlivých funkcí v aplikacích Office. 



Pro běžnou školu by takový konfigurační soubor mohl vypadat například takto:

<Configuration>
  <Add OfficeClientEdition="32" Channel="PerpetualVL2019" AllowCdnFallback="TRUE" ForceUpgrade="TRUE">
    <Product ID="ProPlus2019Volume" PIDKEY="AAAAA-AAAAA-AAAAA-AAAAA-AAAAA">
      <Language ID="cs-cz" />
      <Language ID="en-us" />
      <ExcludeApp ID="Groove" />
      <ExcludeApp ID="OneNote" />
    </Product>
  </Add>
  <Property Name="SharedComputerLicensing" Value="1" />
  <Property Name="PinIconsToTaskbar" Value="TRUE" />
  <Property Name="SCLCacheOverride" Value="0" />
  <Property Name="AUTOACTIVATE" Value="1" />
  <Updates Enabled="TRUE" />
  <RemoveMSI All="TRUE" />
  <AppSettings>
    <Setup Name="Company" Value="Zakladni skola " />
  </AppSettings>
  <Display Level="Full" AcceptEULA="TRUE" />
</Configuration>

Co se při použití tohoto XML odpovědního souboru stane? Nainstaluje se 32bitová verze Office 2019, instalační soubory se stáhnou z internetu, předchozí verze Office se odinstalují, Office se automaticky aktivují a licenční smlouva bude automaticky přijata. Jediné, co je tedy potřeba udělat, pokud chcete tento soubor použít je zadat vlastní produktový klíč. 

A jak tedy Office nainstalovat? Stačí mít rozbalený soubor setup.exe z výše uvedeného Office 2019 Deployment Toolu a připravený odpovědní soubor, oba soubory mít v jedné složce a s oprávněním administrátora spustit příkaz

setup /configure configuration.xml

Vidíte, je to poměrně snadné. Asi ale nebudete chtít, aby se pro každý počítač zvlášť stahovala instalace z internetu, protože takových počítačů ve škole můžete mít desítky až stovky. Proto je vhodné si instalační soubory stáhnout nejdřív k sobě, do nějaké sdílené složky a to tímto příkazem:

setup /download configuration.xml

Jediné, co je potřeba udělat, je upravit vzorový soubor a jeho část Add, kde je potřeba přídat položku SourcePath, která musí obsahovat umístění, kam se mají instalační soubory nahrát. Pokud ale na dalším počítači chcete ten samý Office 2019 nainstalovat, už používáte stejný odpovědní soubor, jen ne s přepínačem download, ale configure. Takový soubor pak může vypadat například takto:

<Configuration>
  <Add OfficeClientEdition="32" Channel="PerpetualVL2019" SourcePath="\\nazev_serveru\slozka" AllowCdnFallback="TRUE" ForceUpgrade="TRUE">
    <Product ID="ProPlus2019Volume" PIDKEY="AAAAA-AAAAA-AAAAA-AAAAA-AAAAA">
      <Language ID="cs-cz" />
      <Language ID="en-us" />
      <ExcludeApp ID="Groove" />
      <ExcludeApp ID="OneNote" />
    </Product>
  </Add>
  <Property Name="SharedComputerLicensing" Value="1" />
  <Property Name="PinIconsToTaskbar" Value="TRUE" />
  <Property Name="SCLCacheOverride" Value="0" />
  <Property Name="AUTOACTIVATE" Value="1" />
  <Updates Enabled="TRUE" />
  <RemoveMSI All="TRUE" />
  <AppSettings>
    <Setup Name="Company" Value="Zakladni skola " />
  </AppSettings>
  <Display Level="Full" AcceptEULA="TRUE" />
</Configuration>

Při stahování instalačních souborů není vidět žádný průběh, ale to, že se soubory stahují si můžete ověřit například prohlédnutím složky, kterou jsou v konfiguračním souboru uvedli (zde by se měla objevit složka Data s dalšími soubory uvnitř)


nebo ve Správci úloh, kde vidíte vytížení internetového připojení. Jen pro informaci, instalační složka pro výše uvedený konfigurační soubor má cca 1,9 GB. 

Jakmile máte soubory ve složce staženy, je možné Office 2019 instalovat na další počítače, přičemž využijete stejný příkaz jak pro instalaci jednotlivého počítače, tj.:

setup /configure configuration.xml

Jediný rozdíl je, že nyní se instalační soubory nestahují z internetu, ale ze sdílené složky na serveru ve škole. 

Pro hromadnou instalaci pak můžete využít skupinové politiky, Microsoft Intune nebo System Center Configuration Manager. 

čtvrtek 6. prosince 2018

Budoucnost je cloudově modrá, tak na ni studenty připravme už dnes.

Jedním z úkolů školy zcela jistě je připravit studenty na život. Na ten skutečný. A to jak z pohledu tvorby jejich osobnosti, tak i znalostí. Je zřejmé, že vzhledem k velice rychlému vývoji a implementaci technologií není možné dnešní studenty připravit tak, aby jim nabyté znalosti stačily na dalších 10 a více let, spíš méně. Proto je ale víc než kdy jindy důležité, aby se studenti ve školách naučili to, co bude pro ně při nástupu do zaměstnání nebo startování vlastních projektů relevantní a tím je v oblasti IT zcela jistě cloud.

Není pochyb, že cloud je v mnohých školách a organizacích naprosto nedílnou součástí již dnes a je tomu tak dobře, protože asi nikoho z nás nebaví rutinní údržba HW a SW prostředků, když můžeme svůj čas věnovat mnohem smysluplnějším aktivitám. A cloud jako takový bude nabírat na důležitosti i v budoucnu.

Proto je zapotřebí, aby se i ve školách studenti naučili, jak s cloudem pracovat a jak ho využívat, protože i to má nějaká svá úskalí, které je potřebné znát.

K tomu, aby toto vše ve školách úspěšně probíhalo jsou zapotřebí dvě věci - dostupná technologie, kterou chci studenty naučit a někdo, kdo to studenty naučí. Protože to jsou ale poměrně dost oddělené věci, zaměřím se na každou z nich zvlášť.

Dostupná technologie

Možná hned někoho napadne, že pokud budu chtít ve škole učit cloudové technologie, bude potřeba kompletně změnit IT vybavení školy, nakoupit nový SW apod. Opak je ale pravdou. Zcela zásadní výhodou cloudových technologií a služeb je, že je možné je zprovoznit, provozovat, spravovat, konfigurovat atd. pouze za pomoci internetového prohlížeče. Když to vezmu s trochou nadsázky, na výuku nejmodernějších technologií Vám tak stačí i naprosto průměrné počítače, protože potřebujete jen internetový prohlížeč. Z pohledu IT vybavení tedy škola nemusí pořizovat nic nového.


Z pohledu dostupnosti takových technologií je to velice podobné. Pokud budete chtít studenty naučit v cloudu to, co už dnes učíte tzv. on premise (servery, správa, sítě, databáze, weby, apod.), opět Vám na to stačí dostupné cloudové technologie. Jednou z nich je pochopitelně Azure. Popisovat, co Azure umí a nabízí je na mnohem delší článek (spíše sérii článků), smyslem tohoto je ukázat, že veškeré výše zmiňované technologie, které se se studenty ve škole učíte, je možné vyučovat v cloudu. V tom cloudu, který pro ně bude naprostou samozřejmostí pří spouštění vlastních projektů, protože výhody v podobě rychlosti nasazení, dostupnosti a škálovatelnosti jsou naprosto převažující. A jak je to s tím pořízením? Velice snadné, protože Azure je pro výuku studentů dostupný v rámci roční nabídky zcela ZDARMA. A pro registraci není potřeba žádná kreditní karta. Mimochodem, věděli jste, že Portál občana, který nabízí desítky online služeb státu, běží také na Azure?
  


To jsme se ale zatím bavili jen o přenesení výuky do cloudu toho, co už ve škole učíte. Ale vzpomínáte na začátek článku? Studenty je potřeba připravit na budoucnost a ta je mj. v datových analýzách, IoT, umělé inteligenci (AI), strojovém učení (machine learning) a v mnoha dalších oblastech. A i ty jsou pro studenty v rámci Azure dostupné zdarma. Stále více se setkáváme např. s chatboty, ale znáte nějaké školy, které by učily, jak takového chatbota vytvořit a naprogramovat (resp. naučit)? Azure toto vše umí.

Azure pro studenty totiž ve své roční zdarma dostupné nabídce poskytuje na vyzkoušení a výuku více jak 25 produktů a služeb. A jedná se o naprosto regulérní nabídku, která je dostačující pro většinu odborných a technických škol, však posuďte sami: 

750 hodin provozu virtuálního počítače
250 GB SQL databáze
500 000 objektů v Azure Active Directory

a mnoho dalších služeb. Nemá smysl je zde všechny rozepisovat, přehledně je najdete na této stránce.





Je to spíš ukázka toho, že pro školy jsou dnes dostupné zdarma pro výuku nejenom technologie, které se dnes ve školách učí, ale i technologie blízké budoucnosti, které by se ve školách učit měly. 

Dostupná výuka


Z výše uvedených odstavců vidíte, že pro účely výuky je možné mít Azure zcela zdarma a že toho nabízí opravdu mnoho. Je ale samozřejmě potřeba, aby to studenty někdo naučil: učitel/ka. 

Začněme u toho jednoduššího scénáře - přenesení výuky toho, co už učíme, do cloudu. Mnoho škol dneska používá virtualizaci, vlastní nainstalované SQL servery a další služby pro to, aby tyto technologie mohly učit, ale jak vidíte, je možné je snadno vzít a přesunout do cloudu. Z pohledu výuky a její náplně se toho tedy moc měnit nemusí. Studenti se i nadále budou učit webové servery, databáze a další technologie, jen ne na on premise řešení, ale v cloudu. To přináší další zásadní výhodu - taková výuka a prostředí jsou pro studenty dostupné odkudkoliv. Osobně neznám žádnou školu, která by umožňovala studentům z domova přístup na SQL databáze či virtuální stroje, se kterými pracují ve škole v rámci výuky. Díky přenesení výuky do Azure je to samozřejmě možné.

Na učitele ale bude, a už dnes je, kladen důraz i na výuku nových technologií, např. již zmiňované IoT, AI, Machine Learning apod. Jak jste viděli na obrázcích, i to všechno Azure nabízí pro výuku zdarma. Takže zbývá jediné - naučit se to. 

A právě proto vznikl portál Microsoft Learn, který výuku těchto technologií nabízí a to dokonce v češtině. A zdarma. Od úvodu do cloudových technologií a služeb (IaaS, PaaS, SaaS) přes Základy Azure až po detailní a praktické procvičení jednotlivých technologií, včetně zmiňovaného chatbota. 




Za splněné kurzy a testy na jejich konci získávají uživatelé body a odznaky, takže je možné tento portál velice snadno zahrnout i jako nedílnou součást výuky. 



Ne každý ze studentů ale chce být a bude programátor. Někdo má blíže ke správě IT prostředků v Azure, někdo má blíže k datovým analýzám a je to normální. Však to znáte - "ten umí to a ten zas tohle". A portál Microsoft Learn s tím počítá. Nabízí totiž plány výuky rozdělené dle rolí, na kterou se chce student připravit (vývojář, správce, architekt...).



Jak je vidět, (nejen) pro učitele je dostupný tedy i kompletní portál se vším, co pro naučení se práce s Azure potřebují a je to opravdu teď jen a jen na Vás, učitelích. Ano, je to o tom se začít učit něco nového, je to o tom věnovat tomu méně či více času vlastního času, ale odměnou Vám budiž mimo jiné to, že tím vzroste Vaše cena a kvalifikace na trhu práce a především to, že Vaše škola nabídne studentům to, co potřebují - výuku technologií 21. století.

A aby toho nebylo málo, pro učitele je dostupná ještě nabídka a to přímo Microsoft Learn for Educators. Po registraci dostanete jako učitel přístup přímo ke vzdělávacím materiálům, původcem výukou, datovým listem předmětu a mnoha dalším cenným materiálům. Aktuálně jsou dostupné kompletní materiály pro tyto základní kurzy:
  • Základy Microsoft Azure 
  • Základy Microsoft Power Platforms
  • Základy Azure AI
  • Základy Microsoft Azure Data 
A nezapomeňte, součástí zavedení takových kurzů do školy může být i získání celosvětově platné certifikace Microsoft Fundamentals, pomocí kterých studenti mohou prokázat své získané znalosti a dovednosti. Tyto zkoušky mohou skládat v prostorách školy v rámci zřízení testovacího centra Certiport (je to rychlý proces a zdarma) a díky sofistikovanému testovacímu řešení vidí výsledek ihned po dokončení zkoušky. Pokud byste měli zájem o více informací ohledně testování, klidně mi napište.

Záznam z Večerní univerzity o Azure pro vzdělávání - více o Večerních univerzitách naleznete na aka.ms/univerzita




úterý 4. prosince 2018

Office Customization Tool je online

Skvělá zpráva pro správce (nejen) školní IT infrastruktury. Nástroj pro konfiguraci instalace Office - Office Customization Tool je dostupný v online verzi na adrese https://config.office.com/


pátek 5. října 2018

10 novinek ve Windows 10 October 2018 Update

Tak a je to tady, další velká (jedna ze dvou) velkých aktualizací pro Windows 10 je tady. Její oficiální název zní Windows 10 October 2018 Update a má interní označení 1809. Jako každý půlrok, i v této aktualizaci je mnoho novinek, i když se to na první pohled nemusí zdát. Pojďme se podívat na těch 10 nej.

1. Výstřižky a skica


Při tvorbě vzdělávacích, ale i pracovních emailů potřebujeme poměrně často využívat externí zdroje, jako jsou například obrázky nebo webové stránky. A i když aplikace Office již dlouho podporují vkládání snímků obrazovek přímo do prezentací, dokumentů a sešitů, je dobré mít podobnou aplikaci i na úrovni operačního systému tak, aby byly tyto funkce dostupné opravdu pro každou aplikaci. Někteří z Vás možná znáte nástroj Výstřižky, který toto určitým způsobem umožňoval a právě tento nástroj dostal v této aktualizaci svého nástupce s názvem Výstřižek a skica. A jako bonus je přidána nová klávesová zkratka Windows + Shift + S pro vyvolání lišty tohoto nástroje v horní části okna a vytvoření snímku nebo výřezu obrazovky přesně podle vašich potřeb.



2. Černá je dobrá


Pokud fandíte tmavým vzhledům operačních systémů, Windows 10 Vám udělaly radost již dříve, kdy přinesly podporu právě i pro tmavý režim. Jedinou bílou kaňkou byl Průzkumník, kterého mnoho uživatelů používá dennodenně a který se svým bílým pozadím narušoval jinak konzistentní tmavé prostředí systému. A jak asi tušíte (a tušíte správně), v této aktualizaci se dočkal tmavého režimu právě i Průzkumník.



3. Baterie je důležitá


S nadsázkou se říká, že Maslowova pyramida základních potřeb se za poslední dobu poměrně změnila a že pozice v jejím základu nyní zabírají baterie a připojení k Wi-Fi. Ať to máte tak nebo tak, je dobré mít přehled o tom, jak je na tom vaše baterie. Zvykli jsme si, že na noteboocích, tabletech a telefonech je ukazatel stavu baterie viditelný skoro vždy, ale myslel někdo i na ostatní příslušenství, které k těmto zařízením připojujeme a které také potřebuje být nějak napájeno? Ano, myslel a tak si nyní můžete v Nastavení - Zařízení - Zařízení Bluetooth a jiná zobrazit, jak je na tom z pohledu baterie vaše myš, digitální pero a další věcičky, které ke svému zařízení připojujete.



4. Schránka je nahoře


Jednou z největších novinek této aktualizace jsou novinky týkající se práce se schránkou. Ano, i ta známá schránka, do které se kopíruje, vkládá a vyjímá text, dostala nové funkce. A jaké to jsou?
  • Schránka nyní podporuje historii a tak je možné si pomocí klávesové zkratky Windows + V zobrazit historii vložených textů a dalších objektů do schránky
  • Schránka je nyní cloudová. Pokud si to tedy přejete a tuto funkci zapnete. Pak cokoliv, co zkopírujete do schránky se objeví ve schránce i na vašich dalších zařízeních a můžete tak velice snadno dále využívat již jednou zkopírovaný text. 

5. VR hýbe světem


Technologie Windows Mixed Reality si svou premiéru odbyla zhruba před rokem a za tu dobu urazila obrovský kus cesty. K dispozici je mnoho typů headsetů, v Microsoft Store jsou stovky aplikací s podporou WMR a stejně tak je tomu i v rámci SteamVR, kde se tyto aplikace počítají již na tisíce. 

WMR headsety jsou konstruované jako "neprůhledné", tj. brýle a obraz vás obklopují zcela úplně a tak není možné vidět okolní reálný svět. A to se ne vždy hodí. Vzhledem k tomu, že WMR headesty mají v přední části hledí dvě kamery, bylo možná pro někoho jen otázkou času, kdy se využijí k něčemu většímu, než "pouhému" sledování pohybu ovladačů a překážek v místnosti.  A ten čas právě nastal - pomocí hlasového povelu, tlačítka v nabídce start nebo klávesové, resp. tlačítkové zkratky je možné vyvolat ve virtuálním obrazu "průhled" do reálného světa a podívat se, co se před vámi aktuálně děje.


6. A zase ta bezpečnost

Bezpečnost je a pravděpodobně stále bude číslem 1 v důležitosti toho, co na počítači děláte a jak s nám pracujete. A proto i v každé větší aktualizaci Windows 10 se můžete těšit na zajímavé novinky v této oblasti, naposledy to např. bylo přidání ochrany proti škodlivým aplikacím typu ransomware. A i v říjnu se objevily mj. tyto zajímavé novinky:

  • Větší přehled a aktuálních hrozbách, stavu poslední kontroly a celkového stavu zařízení
  • Vylepšené nastavení Řízeného přístupu ke složkám, kdy je možné povolit naposledy zablokované aplikace
  • Windows Defender Firewall nyní podporuje Windows Subsystem pro Linux.



7. Spolupráce s telefonem

Zejména pro uživatele telefonů s operačním systémem Android je tato aktualizace více než zajímavá. Přináší do systému novou aplikaci Váš telefon, který po propojení s telefonem udělá z vašeho počítače prodlouženou ruku telefonu. Co je tím myšleno? Že je možné z počítače si prohlížet fotky, které máte na svém telefonu a že je možné z počítače posílat dokonce textové zprávy. Pro využití těchto funkcí je zapotřebí mít telefon se systémem Android 7.0 a vyšší. A pro iPhone i Android jsou dostupné funkce přenesení zobrazení webové stránky přímo do počítače. K čemu je to dobré? Začnete si prohlížet na telefonu webovou stránku a z mnoha důvodů (pohodlnější čtení či kompatibilita) si ji chcete zobrazit na počítači.




8. Co za to může?

Ještě jednou se vrátím k bateriím a jejich výdrži. Tentokrát ale na úrovni samotného zařízení a zjištění toho, co vlastně může za největší spotřebu baterie vašeho zařízení. A využijeme k tomu novou funkci Správce úloh. Ten již v poslední době získal mnoho užitečných funkcí jako např. zobrazení vytížení grafické karty a další novinkou, kterou vám je nyní schopen zobrazit je to, jakou spotřebu energie má která aplikace.


9. Když oči neslouží

Pokud potřebujete zvětšit text v systému Windows 10, je pro to již dlouhou dobu dostupná volba Zvětšit všechny objekty, kterou najdete v Nastavení - Usnadnění přístupu - Zobrazení. Jenže tato volba zvětší nejenom text, ale i velikost aplikací a to není vždy žádoucí. Jestliže chcete mít zvětšený pouze text v aplikacích, můžete pro to využít právě zcela novou volbu - Zvětšit text, kterou najdete ve stejném umístění. Ta zajistí např. i změnu velikosti písma v zobrazených položkách Průzkumníka a dalších aplikací.


10. Nastavujeme Nastavení


A jako obvykle, i poslední aktualizace přinesla několik novinek do samotného Nastavení systému Windows 10, kde se nachází mnoho nových položek. Tak se pojďme podívat na 5 nejzajímavějších z nich.
  • Systém - Obrazovka - zde je nová položka Windows HD Color, která vám umožňuje nastavit jasnější a živější obraz v aplikacích a hrách
  • Systém - Zvuk - Spravovat zvuková zařízení - zde je možné povolovat nebo zakazovat zvuková zařízení
  • Systém - Oznámení a akce - do Rychlých akcí je možné nově přidat i položku Výstřižek obrazovky
  • Účty - Rodina a jiní uživatelé - zde se nachází nový průvodce na konfiguraci Přiřazeného přístupu, který nastaví počítač jako veřejný terminál.
  • Aktualizace a zabezpečení - Optimalizace doručení - tato funkce dostala svůj vlastní postranní panel se všemi možnostmi nastavení, které dříve byly dostupné pouze hluboko v nabídce Windows Update



neděle 9. září 2018

10 pravidel pro bezpečnější IT ve škole


Čím dál více na školeních, které pro školy dostávám dotazy k jednomu a samému tématu – bezpečnost. Je to věc, která aktuálně opravdu hýbe všemi školami, a to i v souvislosti GDPR. Nutno podotknout, že mnoho věcí, které by školy řešit měly a neřeší (zatím), nemá s GDPR nic společného. Ale je dobré vidět, že je to téma zajímá a že ho chtějí řešit. Proto jsem připravil tento malý přehled-seznam, který by školy splňovat, pokud chtějí mít zaručenou alespoň základní bezpečnost jejich dat.

Aktualizujte

Pravidelné aktualizace jakéhokoliv SW zajišťují jeho bezproblémový chod a bezpečnosti. Naprostá většina útoků, které se v historii IT stala byla pouhým využitím zranitelností, na které ale v době útoku již existovaly aktualizace a záplaty. Proto je důležité si stanovit plán aktualizací operačního systému a dalších aplikací, které ve škole používáte a ten dodržovat.

Velká škola si pomocí skupinových politik může nastavit, kdy a jaké instalace se budou stahovat a aktualizovat a přes roli Windows Server Update Services na Windows Serveru si vytvořit lokální aktualizační server, který ušetří mnoho zbytečně stažených dat.

I menší školy ale takové možnosti mají a to přímo v Nastavení systému Windows 10. Zde si mohou nastavit tzv. Dobu aktivního používání, během které nebude docházet k restartování počítače z důvodu instalace aktualizací. A co se týče množství stažených dat? Je možné využít funkci Optimalizace doručení, díky které si počítače v síti budou sdílet aktualizace mezi sebou a nebudou je stahovat každý zvlášt z internetu.

Chraňte se

Mít součástí počítačů balík bezpečnostního řešení, který Vás ochrání před nebezpečnými hrozbami internetu je dnes základ. A víte, že jeden takový je již součástí Windows 10? Jmenuje se Windows Defender a obsahuje v sobě ochranu proti virům, spywaru, malwaru a dokonce i ransomwaru. To je ten škodlivý program, který Vám zašifruje pevný disk počítače a požaduje zaplacení výkupného. Navíc v sobě Windows Defender obsahuje i cloudovou ochranu, která Vás ohromnou výpočetní silou datových center ochrání i proti dosud neznámým škodlivým aplikacím.



Omezte přístup

Stejně jako od všech místností ve škole nemají všichni klíče, tak i v IT infrastruktuře školy by neměl mít každý přístup všude. Nastavte si tedy taková oprávnění na jednotlivé počítače, složky a soubory, aby k nim mohl přistupovat jen ten uživatel, který to opravdu potřebuje. Přístupy můžete nastavovat jak pro lokální úložiště, tak i pro ty cloudová, jako je OneDrive v rámci Office 365.

Ověřujte se

To, že při přístupu k různým službám potřebujete heslo, je asi jasné. Co když ale někdo Vaše heslo zjistí nebo uhodne a přistupuje k Vašim e-mailů, školní matrice a dalším službám a vy o tom nevíte? Jak by ho mohl zjistit? No třeba žáci v první lavici před katedrou vidí velice často celou klávesnici učitele. Zabránit takovému zneužití lze poměrně snadno, stačí si zapnout například v Office 365 dvoufaktorové ověřování, při kterém budete muset ještě zadat ověřovací kód z SMSky nebo autorizační aplikace. Ihned se tak třeba dozvíte, když se někdo snaží přihlásit s vašimi údaji a vy o tom nevíte.

Nepřeposílejte.

Alespoň ne automaticky. Mnoho „odpůrců“ nových služeb z řad pedagogického sboru to řeší tak, že si zapne automatické přeposílání na své soukromě adresy. Neuvědomuje si tím však to, že se jedná o automatické vynášení školních dat do soukromého prostředí. Opět. např. ve službě Office 365 máte možnost nastavení automatického přeposílání zcela vypnout.

Vzdělávejte

Nastavit si IT prostředí tak, aby bylo bezpečné, je relativně snadné, problémem ale poměrně často bývají uživatelé. Co s nimi? Udělat z nich poučené uživatele. Dělejte pro ně pravidelná školení, informujte je o aktuálních hrozbách internetu, ukazujte jim praktické ukázky bezpečnostních incidentů. Součástí služby Office 365 je i kompletní vzdělávací portál, který je o některých takových hrozbách může poučit také. Mezi další vzdělávací aktivity patří ty co spadají pod Microsoft pro školství jako jsou Roadshow pro školy, DemoDays, Večerní univerzity, Letní škola moderních učitelů a mnoho dalších.

Kontrolujte

Pokud máte na starosti bezpečnost IT prostředí ve škole, ke potřeba mít přehled a kontrolu opravdu o každém zařízení. Ne pouze tedy o zařízení, které jsou majetkem školy, ale i o těch, které přistupují do školní pošty nebo úložiště, což mohou být i mobilní telefony učitelů. Je to věc, kterou mnoho škol neřeší, přitom je to v případě ztráty telefonu poměrně velká bezpečnostní hrozba. Pusťte tedy do školního mailu jen ty zařízení, která jsou např. šifrovaná a mají nastavený šestimístný PIN. To umí zajistit služba Office 365 a Intune, díky které můžete mít přehled opravdu o všech zařízeních od těch s operačním systémem Windows, přes iOS a MacOS až po Android.

Šifrujte


Při ztrátě nebo odcizení notebooku se dnes již ve většině případech neřeší jeho cena, ale to, jaká data na něm byla a jestli je někdo může zneužít. Tomu nepovolanému, kterému se dostane notebook do ruky mnohdy stačí vyndat pevný disk z notebooku a vložit do externího boxu, který připojí k počítači. V tu chvíli má k dispozici víceméně celý obsah disku včetně všech dat.

Tomu zabrání právě šifrování, které zaručí, že se takový disk stane v jiném počítači nečitelný. Ve Windows 10 pro to slouží funkce nazvaná BitLocker. Pro její využití je potřeba mít v počítači TPM (Trusted Platform Module) čip, většina novějších notebooků je má a před zapnutí BitLockeru se provádí i samotná kontrola jeho přítomnosti.

Nezapomeňte, že je potřeba šifrovat i externí disky a USB flash disky. I to BitLocker umí, takže i ztracená flashka nebude znamenat ohrožení školní dat. 

Zaheslujte

Pro každou službu, ve které je potřeba ověření, je zapotřebí mít uživatelské jméno a heslo. Říká se, že nejlepší heslo je to, které si nepamatujete. Nicméně s ohledem na praktičnost je vhodné zvolit zlatou střední cestu, tedy např. heslo, které má minimálně 8 znaků, malá a velká písmena, neobsahuje žádné známé slovo a není nijak ve spojitosti s Vámi (rodné číslo, rodné příjmení, telefonní číslo apod.).

Zálohujte

Žádný systém nelze asi 100% označit na „neprůstřelný“ a proto je potřeba myslet i na zadní vrátka v podobě záloh. Zálohujte vše, co považujete za důležité a zálohujte pravidelně, nejlépe automatizovaně tak, abyste nemuseli na zálohování vůbec myslet. A kromě zálohování si ale čas od času vyzkoušejte obnovu takto zálohovaných dat, ať v případě reálné potřeby obnovy nejste nepříjemně překvapeni tím, že to možná nejde tak, jak jste si představovali. Pro zálohování Vašich dat můžete využít například úložiště OneDrive, na které se veškeré Vaše soubory a změny, které v nich provedete, uloží automaticky. A jako bonus navíc, OneDrive má zabudovanou ochranu i proti aktuálně největší bezpečnostní hrozbě, ransomwaru.


Protože jsou tyto pravidla velice důležitá, je dobré je mít vždy na očích, třeba na školní nástěnce :). Proto jsem pro Vás připravil i tuto infografiku, ve které máte vše výše uvedené přehledně na jedné stránce.




středa 22. srpna 2018

Jaký je první Surface Go v ČR?

 Základní. Ano, čtete dobře. Modří již vědí, pro ty ostatní malé vysvětlení – Surface Go se prodává ve dvou variantách, které se liší pouze velikostí RAM a úložištěm. První, základní varianta, má 4 GB RAM a úložiště typu eMMC o velikosti 64 GB, ta vyšší pak 8 GB a SSD o velkosti 128 GB. Samozřejmě, že na první pohled je pro práci vhodnější varianta druhá, ale otázkou je, zda má být Surface Go využíván jako primární pracovní nástroj či jako nástroj na konzumaci a občasné vytváření obsahu. Pak totiž základní varianta dává smysl.



Jako svůj primární pracovní stroj používám Surface Laptop v konfiguraci i7/16GB/512GB a bylo jasné, že přechod na alespoň dočasné používání Surface Go bude krokem zpět. Nutno však podotknou, že ne zase takovým, jak jsem očekával. O tom ale až v dalších odstavcích. Proč jsem si ale zvolil základní variantu? Protože ta bude zejména pro školy cenově dostupnější a vhodnější varianta, než vyšší model, kde cena už může přesáhnout částku, kterou budou (nejen) školy ochotny za zařízení tohoto typu zaplatit. Očekávaná cena v ČR je dle českých eshopů cca 12 000 Kč za základní model a cca 16 000Kč za výkonnější variantu. A tak jsem chtěl mít reálnou skutečnost z používání nižší varianty, abych mohl případně dotazy z používání zodpovědět na základě reálné skutečnosti. Zajímavostí je, že naprostá většina recenzí je naopak na již zmiňovaný vyšší model.


Surface Go je malý. Příjemně malý a lehký, konkrétně s rozměry 24,5 cm x 17,5 cm x 0,8 cm a hmotností 522 gramů. Zachovává si podobný design jako řada Surface Pro, tedy oddělitelná klávesnice (kterou je nutno pořídit samostatně) a tablet s výklopným stojánkem na zadní straně, který Vám umožní si uzpůsobit polohu obrazovky dle aktuální potřeby. Mimochodem, za tímto stojánkem se „schovává“ slot na MicroSDXC karty. 


Šasi zařízení je ze slitiny hořčíku, který je, pokud se k němu nebudete chovat tak jak máte, poměrně náchylný na poškrábání, pořízení pouzdra tak pro mnohé uživatele bude téměř povinností. U klávesnice se ještě chvíli pozastavím, protože ta bude předmětem mnoha diskuzí. Microsoft nabízí přímo k Surface Go klávesnice stejného typu a vzhledu, jako ke standardnímu Surface Pro (včetně podsvícení), jen samozřejmě v menším vydání. Je možné si vybrat prémiové provedení s povrchem Alcantara, další dvě dražší barevné varianty nebo standardní černé provedení. Klávesnice vyjde na cca 2600Kč, resp. 3400Kč, což už je samozřejmě zejména k ceně tabletu významná částka. Je asi na každém z nás, zda je ochoten tuto částku do klávesnice investovat, je možné se pochopitelně vydat i cestou levnějších Bluetooth klávesnic. Ty už však nebudou sloužit i jako ochranné pouzdro displeje.


Co zaujme na první pohled je nádherný displej, která má netradiční rozlišení 1800x1200 pixelů, s poměrem stran 3:2 a podporou 10 souběžných dotyků. A samozřejmě pera, ideálně z rodiny Surface. To nové podporuje až 4096 úrovní přítlaku, což je dostačující hodnota snad pro každého. Uchycení pera je možné na boční straně tabletu, která je magnetická. Co zaujme, ač možná negativně, jsou poměrně silné černé okraje displeje, které už se dnes moc nenosí. Na druhou stranu, tablet se díky tomu pohodlně drží a nestává se, že byste se omylem dotkli samotné obrazovky. Sklo je ochranné, typu Gorila Glass 3, takže by mělo vydržet i nějaké to menší neopatrné zacházení.


Na přední straně je kamera s rozlišením 5Mpx a na zadní straně 8Mpx. Hurá! Ani ne tak za to rozlišení, jako za tu zadní kameru. Poměrně dost výrobců zařízení do škol pořád nepochopilo, že pro interaktivní využívání tabletů ve školách je zadní kamera téměř povinností – od obyčejného snímání QR kódů až po využití hybridní reality. Přední kamera není ale jen obyčejná kamera, ale jak asi tušíte, kamera s podporou Windows Hello a tudíž rozpoznáváním obličeje k přihlašování nejen do systému. Hip hip hurá, protože kdo toto jednou vyzkoušel, nechce jinak. Je to naprosto návyková záležitost a veškeré ostatní způsoby přihlašování (heslo, PIN nebo otisk prstu) jsou oproti tomuto zdlouhavé a nepraktické.

Na Surface Go ještě z venku najdete 3,5mm audio jack (mnohým z Vás jistě srdce zaplesá radostí) a také USB-C konektor. Díky za něj, bylo čas zamávat starým, nepraktickým, i když pořád stále rozšířeným standardním konektorům USB-A. Jen tak dál. Samozřejmostí jsou reproduktory, tentokrát  s výkonem 2 W a dokonce s certifikací Dolby Audio Premium. Nabíjení je realizováno přes standardní Surface konektor, který je magnetický a tak ani zakopnutí o kabel neznamená automaticky pád tabletu ze stolu. Adaptér míá v sobě USB slot a tak je možné ho využít například pro nabíjení telefonu nebo dalších periférií.

Uvnitř tabletu tepe procesor Intel sedmé generace postavený na 14nm technologii s označením 4415Y, 2MB cache a frekvencí 1,6GHz. Ten je stejný pro obě varianty tabletu. Je to taková velká neznámá, protože pokud vím, v žádném sériově vyráběném produktu se přesně tento typ nikdy neobjevil. S ním se pojí i integrovaná grafika Intel HD615. Každého, kdo se trochu stará o svá data pak zcela jistě potěší přítomnost TPM čipu ve verzi 2.0, jelikož i když se asi nebude jednat o primární pracovní zařízení, osobních dat má každý z nás víc než dost.

Na tabletu je předinstalován systém Windows 10 Home v režimu S. Jedná se o speciální režim určený mj. i pro školy, který kromě dalších věcí na pozadí z pohledu bezpečnosti omezuje instalaci standardních desktopových aplikací. Ty jsou totiž jedním z nejčastějších zdrojů různých virů, malware, adware a dalších škodlivých typů software. Ano, pokud jste pokročilý uživatel a pro svou práci a využívání Surface Go nutně potřebujete nějakou desktopovou aplikaci, může se to na první pohled jevit jako omezení, ale je potřeba si uvědomit, že tak běžný uživatel nevypadá.


Běžný uživatel Windows 10 potřebuje webový prohlížeč, který zde reprezentuje na CPU a RAM nenáročný Edge, který v aktuální verzi podporuje vše, co takový uživatel vyžaduje – od synchronizace až pod ad-blockery. Další aplikace vyžadované tímto typem uživatelů může být například Microsoft Office, Spotify, Netflix nebo třeba i iTunes. A ano, všechny tyto aplikace (a dalších cca 600 000) najdete v katalogu aplikací Microsoft Store.


Pokud přes to potřebujete z nějakého důvodu spouštět desktopové aplikace, je možné zdarma přejít z S režimu na „standardní“ Windows 10 Home, síla Surface Go a jeho výhody tím ale zůstanou poměrně nevyužity.

Během každodenní práce jsem nezaznamenal při používání žádné větší zpomalování nebo zasekávání, občas se stránky v Edgi načítaly déle, než člověk uzná za ideální ale opět je nutné si uvědomit, že pracujete se zařízením se 4 GB RAM a na to jsou Windows 10 v S režimu optimalizovány více než dobře. Je asi pochopitelné, že vytížení CPU bylo většinou nad 50 procenty a také využití RAM se blížilo k 75 procentům, ale od toho ten výkon procesoru a kapacita RAM je – aby byly využity. A navíc, jedna, alespoň pro mne zásadní věc – díky provedení bez jakéhokoliv větráku je zařízení naprosto tiché i při maximálním zatížení CPU. Ideální nástroj pro večerní konzumaci obsahu. 

Musím říct, že mne Surface Go opravdu překvapil, čekal jsem, že přechod z Laptopu bude bolestnější, o to více, když jsem na něm potřeboval pracovat a vytěžoval ho více než je možná jeho určení. To se také projevilo na výdrži baterie, která činila průměrně 7 hodin, jen pro srovnání, papírová hodnota výdrže je 9 hodin. Roli prémiového tabletu ve škole však zvládne s noblesou a všechny scénáře, které ve školách je možné využívat (tablet, notebook, focení, hybridní realita, využití digitálního pera) zvládne Surface Go za 1-.

Výhody:
  • Malý formát
  • USB-C, Windows Hello
  • Skvělý displej
  • Zpracování
  • Je to prostě Surface :)
Nevýhody:
  •  Širší okraje displeje
  •  Průměrná výdrž baterie
  •  Klávesnice a pero je nutné pořídit zvlášť

čtvrtek 21. června 2018

Patří PowerPoint do výuky? Ano a víc, než si myslíte.


To, že je potřeba změnit výuku informatiky a obecně IT ve školství, o tom asi potřeba debatovat není. Mnoho témat jako jsou kryptoměny, nové formy ohrožení uživatelů na internetu ale i nové dovednosti potřebné pro 21. století jako je programování apod., to vše a mnohem více je potřeba nějakým způsobem do výuky zakomponovat. Ale kam s tím? Už teď je školní výuka z pohledu hodin napnutá do posledního švu a hodně učitelů zastává názor (a v mnoha případech oprávněně), že hodinová dotace jejich předmětu je poddimenzovaná. A tak se hledají řešení.

Tím nejsnazším na první pohled může být prostě a jednoduše omezení nebo úplné vypuštění něčeho, co daný učitel/ředitel/ nepovažuje na dostatečně cool a přínosné. A občas se na první místo na pozici „otloukánka“ dostává PowerPoint.

  • Vždyť je to přece program, ve kterém už každý umí, ten se učit nemusí.
  • Vždyť je ten PowerPoint pořád stejný, za 10 let do něj nepřibylo nic nového.
  • Vůbec neumožňuje nějakou interaktivitu se studenty, prezentace jede od začátku do konce a to je nuda.


PowerPoint má totiž většina učitelů zažitý (a naučený) jako ten nástroj na tvorbu nudných prezentací, kde nahoře na snímku vložím nadpis, vlevo pár odrážek a vpravo text. A pro jistotu tam přidám nějakou animaci a přechod. A to je vše.

Jenže PowerPoint je dál. MNOHEM dál a nabízí toho tolik, že i kdyby se pro PowerPoint udělal samostatný předmět, tak vám na něj nebude stačit jeden školní rok. A nebavím se o zapadlých funkcích někde v poslední schované nabídce. A jaké to teda jsou? Co všechno moderního se dá s PowerPointem dělat? A jak to využít ve škole?

3D Modely

PowerPoint umí pracovat s 3D modely. Podporuje formáty typů fbx, obj, 3mf, ply, stl a glb. Takže je možné je obohatit o poměrně velké množství modelů. A kde je vzít? No buď si nakreslíte vlastní (například ve 3D Malování, ale o něm až někdy jindy). A nebo využijete online propojení na portál Remix3D, kde máte ZDARMA ke stažení stovky a tisíce modelů pro Vaši výuku. Všechny modely se dají rozanimovat, natočit přesně jak potřebujete či dokonce rozpohybovat ve směru se zaměřením na detail, který chcete dětem ukázat.



 Interaktivita a ty další

Chtěli jste někdy na začátku hodiny zjistit, co už děti o daném tématu ví? Nebo naopak na konci hodiny zjistit, co si všechno pamatují? Anebo prostě jen zjistit nějakou zpětnou vazbu v rámci výuky? Ano, existují na to desítky online služeb, ale pokud je chcete spustit, zobrazit výsledky apod., tak ve většině případů je potřeba ukončit prezentaci, spustit jiný nástroj nebo webový prohlížeč, přihlásit se do té služby a to nějakou dobu trvá. A během té doby ztrácíte pozornost dětí. A navíc, vypadá to dost amatérsky. Proč to neudělat rovnou v PowerPointu? Bez jakéhokoliv přepínání do jiné aplikace, naprosto plynule a bez přerušování. Jak? Pomocí nástrojů v Office Store. Každá aplikace Office má v sobě integraci na Office Store – portál s mnoha doplňky, které umožňují rozšířit funkce dané aplikace. Jedním z těch doplňků je třeba Mentimeter, který slouží k získávání zpětné vazby od studentů. A jak Vám budou odpovídat? Ano, správně, pomocí mobilních telefonů. A je to jen další ukázka toho, že mobily (smysluplně využité) do výuky patří. Nebo si snad jako škola chcete radši pořídit jednoúčelové hlasovací krabičky?

Výsledek, který Vám Mentimeter zobrazí, je plně interaktivní (odpovědi přilétají v pořadí, ve kterém jsou odeslány) a jsou zobrazeny ve formě slovního mraku. Velice snadné, efektivní a graficky působivé.



Nahrávání obrazovky

Asi každý z Vás alespoň jednou měl potřebu nahrát něco, co se zrovna děje na obrazovce. A hledali jste různě na internetu nástroje, které by to uměly. Jenže byly staré nebo nemáte právo na jejich instalaci na školní počítače, byly jen v angličtině anebo u nich byla nějaká další překážka. Ale proč nepoužít rovnou PowerPoint? Ten v sobě tuto funkcionalitu má zabudovanou včetně nahrávání zvuku a kurzoru na obrazovce (oboje lze ale v případě potřeby vypnout).


Střih videa

Když už takové video máte nahrané (a nejen toto), je zapotřebí ho upravit. Opět, nehledejte nástroje třetích stran, PowerPoint má v sobě nástroj pro základní střih videa integrovaný. Snadno oříznete nepovedené začátky a konce a pro děti si necháte jen to potřebné.


Rychlá osnova

Možná si říkáte při čtení toho článku, že to jsou pěkně funkce, ale že je fakt už nemáte kdy učit. Řešení je ale velice jednoduché a snadné. A zvýšení hodinové dotace Vašeho předmětu to nebude. Zefektivněte to, co učíte a začněte to dělat novým způsobem, který Vám usnadní čas. Jak? Zadali jste někdy studentům práci ve stylu: „Teď udělejte prezentaci na téma….“ A jak to vypadalo? Nastalo hromadné kopírování textů a obrázků z Wikipedie a dalších zdrojů. Ale proč? Co se tím ty děti (kromě klávesové zkratky Ctrl+C a Ctrl+V) naučily nového? Dneska se prezentace dělají jinak. Automatizovaně pomocí Rychlé osnovy. Zadáte téma prezentace a během minuty máte základ prezentace včetně obrázků, zdrojů a základních informací o tématu. Jak na to? Odpověď najdete v jiném mém článku.

Export prezentace

V PowerPointu toho můžete dělat opravu hodně. Nemá cenu zde vyjmenovávat vše, nicméně pokud máte nějakou velice povedenou prezentaci, chtěli byste ji třeba sdílet s ostatními. Ale ne v upravitelném formátu. Ale se zachováním animací. A ve vysoké kvalitě. A i to PowerPoint umí. Všechny prezentace v PowerPointu lze vyexportovat ve formátu videa to nejen ve FullHD kvalitě, ale dokonce ve 4K. rozlišení


Morfing

To nejlepší na konec. Je to jen jedna položka v seznamu přechodu, ale obrovský skok pro všechny uživatele PowerPointu.  Morfing Vám umožňuje transformovat objekty tak, že plynulým pohybem z jednoho udělá druhý. Zní to možná naprosto triviálně a nenapadá Vás, k čemu by se to dalo využít, tak zde máte pro inspiraci video, které Vám možnosti morphingu ukáže. Až budou umět uživatelé dělat videa jako toto, mohou tvrdit, že umí v PowerPointu.



Jak je vidět, říct v dnešní době, že umíte v PowerPointu, může být docela zavádějící. A ještě více ošemetné může být sdělení, že jste děti naučili v PowerPointu pracovat, protože umět v PowerPointu už dávno neznamená jen vytvořit snímek s nadpisem a třemi odrážkami.

A jak se to všechno naučit? Můžete využít například akce Microsoftu, který má pochopitelně k tomu produktu nejblíže a být na prezenčních akcích jako je Roadshow pro školy nebo DemoDays. Pokud to máte daleko, můžete využít služeb místních vzdělávacích center Microsoft. A pokud se Vám nechce nebo nemůžete nikam jezdit, jsou tu pro Vás pravidelné Večerní univerzity. Nakonec pokud chcete být in v co nejkratším čase, jsou tu sociální sítě a profil Microsoft pro školství, kde Vám už žádná novinka neuteče. Všechny tyto akce a školení jsou zcela zdarma, takže je to teď opravdu jen na Vás a na zájmu se naučit něco nového. 

středa 16. května 2018

Sdílená aktivace Office 365 - proč a jak?

Čím dál více škol přechází při pořizování licencí z modelu trvalých licencí na model předplatného. Benefitů, které tento model nabízí je opravdu hodně, mezi ty nejdůležitější patří zejména tyto:

  • vždy aktuální verze produktů
  • jednotná verze napříč celou školou
  • stejný způsob nasazení na všechny počítače
  • snadná správa licencí
  • předvídatelná částka výdajů za licence
Např. u kancelářského balíčku Office se dříve nejčastěji jednalo o nákup z licenčního programu Select, kde si školy koupily Office 2007, pak za tři roky kdo chtěl, tak 2010, 2013, 2016 apod. Ale vývoj ve světě IT jde dopředu mnohem rychleji, než jedním krokem za tři roky. A proto je pro školy již několik let dostupná sada Office 365 ProPlus, která dostává nové funkce každý měsíc. Nevěříte? Tak se podívejte. A tak je možné nyní v PowerPointu exportovat videa do 4K rozlišení, vkládat 3D modely, v Excelu používat geografická data nebo ve Wordu využívat propojení s Wikipedií. A těch novinek je samozřejmě více. 

Jakmile si jako škola pořídíte v rámci předplatného Office 365 ProPlus, získáváte všechny výše uvedené výhody, mezi které patří i využití tohoto SW pro domácí použití studentů a to až na 5 zařízeních. Aktivace SW probíhá přes účet Office 365, ke kterému je přiřazena licence Office 365 ProPlus. Díky tomu se nemusí školní IT správci obávat, že by museli dávat studentům aktivační klíče apod. Studenti si SW aktivují na počítačích a dalších zařízeních zcela sami a jakmile ze školy odejdou, správce IT jim smaže příslušný účet a tím se jim deaktivují jejich doposud aktivované licence.

Je ale asi pochopitelné, že aktivační proces těžko pozná, zda se jedná o zařízení školy, na které student přistupuje v rámci výuky a zařízení v osobním vlastnictví studenta. Pak by docházelo k tomu, že student v rámci výuky chodí i do PC učeben, kde ne vždy sedí na stejném počítači a jakmile by se takhle prostřídal u 5 různých počítačů, jeho licence by byly vyčerpány. A proto je zde možnost instalace ve formě sdílené aktivace - ta zajistí, že na takto nainstalovaných počítačích po přihlášení studenta do aplikací Office 365 ProPlus nedojde k odebírání počtu možných aktivací v rámci studentského účtu. A jak na to? Čtěte dále :)

Situace číslo 1 - pokud jste si již Office 365 ProPlus do školy nainstalovali, pochopitelně nemusíte je odinstalovávat a dělat novou sdílenou instalaci. Stačí na počítači do registru v cestě HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Office\ClickToRun\Configuration přidat klíč s názvem SharedComputerLicensing a hodnotou 1.

Pokud používáte pro správu skupinové politiky, i přes ně je možné sdílenou aktivaci přenastavit. Je zapotřebí mít poslední ADMX/ADML šablony pro Office 2016 a v nich v povolit politiku Use shared computer activation, která se nachází v této cestě: Computer Configuration\Policies\Administrative Templates\Microsoft Office 2016 (Machine)\Licensing Settings.

Druhou, možná častější situací bude to, že škola se teprve na instalaci Office 365 ProPlus chystá a v ní je potřeba postupovat následovně:

1. Stáhněte si z tohoto odkazu Office Deployment Tool (ODT) a rozbalte jej do libovolné složky
2. Vzhledem k tomu, že asi při každé instalaci nechcete, aby se veškeré instalační soubory stahovaly znovu vždy z internetu, je zapotřebí je nejprve stáhnout do nějaké předpřipravené sdílené složky v síti. To provedete tak, že spustíte ODT v režimu stahování tímto příkazem: setup.exe /download downloadconfig.xml

Soubor downloadconfig.xml může vypadat například takto:

<Configuration>
   <Add SourcePath="\\server\instalace\Office365\"
OfficeClientEdition="32">
     <Product ID="O365ProPlusRetail" >
      <Language ID="cs-cz" />
     </Product>
   </Add>
</Configuration>


3. Jakmile máte soubory stažené, je možné přistoupit k samotné instalaci. Ta se spouští pomocí příkazu setup.exe /configure installconfig.xml a podobně jako v předchozím případě, i zde si ukážeme vzorový soubor:

<Configuration>
   <Add SourcePath="\\server\instalace\Office365\"
      OfficeClientEdition="32"
      Channel="Monthly" >
    <Product ID="O365ProPlusRetail">
     <Language ID="cs-cz" />
    </Product>
   </Add>
  <Display Level="Full" AcceptEULA="True" />
  <Property Name="SharedComputerLicensing" Value="1" />
  <Logging Level="Standard" Path="%temp%" />
</Configuration>


Při pokusu o spuštění některé z aplikací Office 365 ProPlus na takto připraveném počítači se zobrazí okno pro zadání přihlašovacích údajů. Zde je potřeba zadat účet, který má přiřazenou licenci na Office365 ProPlus. Účet získá od aktivačních serverů token, který má platnost několik dní a přitom nedojde samozřejmě ale k odebrání jedné z pěti možných aktivací daného uživatelského účtu. Pokud se na tomto počítači pak přihlásí jiný uživatel, je potřeba, aby procesem aktivace (resp. získání dočasného tokenu) prošel také. Nicméně, pokud na tomto počítači v poslední době již tuto aktivaci provedl, pochopitelně ji dělat nemusí (dokud nevyprší platnost tokenu). A stejně tak logicky, pokud si sedne příští hodinu informatiky na jiný počítač, je potřeba pro tento uživatelský účet a daný počítač, získat platný token také.



No a to je vše, nebylo to zase tak složité, jak se mohlo zdát. Samozřejmě takto si můžete připravit počítače i pro následnou hromadnou instalaci a není potřeba instalovat takto každý počítač zvlášť.