čtvrtek 21. června 2018

Patří PowerPoint do výuky? Ano a víc, než si myslíte.


To, že je potřeba změnit výuku informatiky a obecně IT ve školství, o tom asi potřeba debatovat není. Mnoho témat jako jsou kryptoměny, nové formy ohrožení uživatelů na internetu ale i nové dovednosti potřebné pro 21. století jako je programování apod., to vše a mnohem více je potřeba nějakým způsobem do výuky zakomponovat. Ale kam s tím? Už teď je školní výuka z pohledu hodin napnutá do posledního švu a hodně učitelů zastává názor (a v mnoha případech oprávněně), že hodinová dotace jejich předmětu je poddimenzovaná. A tak se hledají řešení.

Tím nejsnazším na první pohled může být prostě a jednoduše omezení nebo úplné vypuštění něčeho, co daný učitel/ředitel/ nepovažuje na dostatečně cool a přínosné. A občas se na první místo na pozici „otloukánka“ dostává PowerPoint.

  • Vždyť je to přece program, ve kterém už každý umí, ten se učit nemusí.
  • Vždyť je ten PowerPoint pořád stejný, za 10 let do něj nepřibylo nic nového.
  • Vůbec neumožňuje nějakou interaktivitu se studenty, prezentace jede od začátku do konce a to je nuda.


PowerPoint má totiž většina učitelů zažitý (a naučený) jako ten nástroj na tvorbu nudných prezentací, kde nahoře na snímku vložím nadpis, vlevo pár odrážek a vpravo text. A pro jistotu tam přidám nějakou animaci a přechod. A to je vše.

Jenže PowerPoint je dál. MNOHEM dál a nabízí toho tolik, že i kdyby se pro PowerPoint udělal samostatný předmět, tak vám na něj nebude stačit jeden školní rok. A nebavím se o zapadlých funkcích někde v poslední schované nabídce. A jaké to teda jsou? Co všechno moderního se dá s PowerPointem dělat? A jak to využít ve škole?

3D Modely

PowerPoint umí pracovat s 3D modely. Podporuje formáty typů fbx, obj, 3mf, ply, stl a glb. Takže je možné je obohatit o poměrně velké množství modelů. A kde je vzít? No buď si nakreslíte vlastní (například ve 3D Malování, ale o něm až někdy jindy). A nebo využijete online propojení na portál Remix3D, kde máte ZDARMA ke stažení stovky a tisíce modelů pro Vaši výuku. Všechny modely se dají rozanimovat, natočit přesně jak potřebujete či dokonce rozpohybovat ve směru se zaměřením na detail, který chcete dětem ukázat.



 Interaktivita a ty další

Chtěli jste někdy na začátku hodiny zjistit, co už děti o daném tématu ví? Nebo naopak na konci hodiny zjistit, co si všechno pamatují? Anebo prostě jen zjistit nějakou zpětnou vazbu v rámci výuky? Ano, existují na to desítky online služeb, ale pokud je chcete spustit, zobrazit výsledky apod., tak ve většině případů je potřeba ukončit prezentaci, spustit jiný nástroj nebo webový prohlížeč, přihlásit se do té služby a to nějakou dobu trvá. A během té doby ztrácíte pozornost dětí. A navíc, vypadá to dost amatérsky. Proč to neudělat rovnou v PowerPointu? Bez jakéhokoliv přepínání do jiné aplikace, naprosto plynule a bez přerušování. Jak? Pomocí nástrojů v Office Store. Každá aplikace Office má v sobě integraci na Office Store – portál s mnoha doplňky, které umožňují rozšířit funkce dané aplikace. Jedním z těch doplňků je třeba Mentimeter, který slouží k získávání zpětné vazby od studentů. A jak Vám budou odpovídat? Ano, správně, pomocí mobilních telefonů. A je to jen další ukázka toho, že mobily (smysluplně využité) do výuky patří. Nebo si snad jako škola chcete radši pořídit jednoúčelové hlasovací krabičky?

Výsledek, který Vám Mentimeter zobrazí, je plně interaktivní (odpovědi přilétají v pořadí, ve kterém jsou odeslány) a jsou zobrazeny ve formě slovního mraku. Velice snadné, efektivní a graficky působivé.



Nahrávání obrazovky

Asi každý z Vás alespoň jednou měl potřebu nahrát něco, co se zrovna děje na obrazovce. A hledali jste různě na internetu nástroje, které by to uměly. Jenže byly staré nebo nemáte právo na jejich instalaci na školní počítače, byly jen v angličtině anebo u nich byla nějaká další překážka. Ale proč nepoužít rovnou PowerPoint? Ten v sobě tuto funkcionalitu má zabudovanou včetně nahrávání zvuku a kurzoru na obrazovce (oboje lze ale v případě potřeby vypnout).


Střih videa

Když už takové video máte nahrané (a nejen toto), je zapotřebí ho upravit. Opět, nehledejte nástroje třetích stran, PowerPoint má v sobě nástroj pro základní střih videa integrovaný. Snadno oříznete nepovedené začátky a konce a pro děti si necháte jen to potřebné.


Rychlá osnova

Možná si říkáte při čtení toho článku, že to jsou pěkně funkce, ale že je fakt už nemáte kdy učit. Řešení je ale velice jednoduché a snadné. A zvýšení hodinové dotace Vašeho předmětu to nebude. Zefektivněte to, co učíte a začněte to dělat novým způsobem, který Vám usnadní čas. Jak? Zadali jste někdy studentům práci ve stylu: „Teď udělejte prezentaci na téma….“ A jak to vypadalo? Nastalo hromadné kopírování textů a obrázků z Wikipedie a dalších zdrojů. Ale proč? Co se tím ty děti (kromě klávesové zkratky Ctrl+C a Ctrl+V) naučily nového? Dneska se prezentace dělají jinak. Automatizovaně pomocí Rychlé osnovy. Zadáte téma prezentace a během minuty máte základ prezentace včetně obrázků, zdrojů a základních informací o tématu. Jak na to? Odpověď najdete v jiném mém článku.

Export prezentace

V PowerPointu toho můžete dělat opravu hodně. Nemá cenu zde vyjmenovávat vše, nicméně pokud máte nějakou velice povedenou prezentaci, chtěli byste ji třeba sdílet s ostatními. Ale ne v upravitelném formátu. Ale se zachováním animací. A ve vysoké kvalitě. A i to PowerPoint umí. Všechny prezentace v PowerPointu lze vyexportovat ve formátu videa to nejen ve FullHD kvalitě, ale dokonce ve 4K. rozlišení


Morfing

To nejlepší na konec. Je to jen jedna položka v seznamu přechodu, ale obrovský skok pro všechny uživatele PowerPointu.  Morfing Vám umožňuje transformovat objekty tak, že plynulým pohybem z jednoho udělá druhý. Zní to možná naprosto triviálně a nenapadá Vás, k čemu by se to dalo využít, tak zde máte pro inspiraci video, které Vám možnosti morphingu ukáže. Až budou umět uživatelé dělat videa jako toto, mohou tvrdit, že umí v PowerPointu.



Jak je vidět, říct v dnešní době, že umíte v PowerPointu, může být docela zavádějící. A ještě více ošemetné může být sdělení, že jste děti naučili v PowerPointu pracovat, protože umět v PowerPointu už dávno neznamená jen vytvořit snímek s nadpisem a třemi odrážkami.

A jak se to všechno naučit? Můžete využít například akce Microsoftu, který má pochopitelně k tomu produktu nejblíže a být na prezenčních akcích jako je Roadshow pro školy nebo DemoDays. Pokud to máte daleko, můžete využít služeb místních vzdělávacích center Microsoft. A pokud se Vám nechce nebo nemůžete nikam jezdit, jsou tu pro Vás pravidelné Večerní univerzity. Nakonec pokud chcete být in v co nejkratším čase, jsou tu sociální sítě a profil Microsoft pro školství, kde Vám už žádná novinka neuteče. Všechny tyto akce a školení jsou zcela zdarma, takže je to teď opravdu jen na Vás a na zájmu se naučit něco nového.