úterý 18. května 2021

Jarní (a letní) novinky 2021 v Teams, Forms a Whiteboardu.

I nadále do Teams a dalších služeb v rámci Office 365 přichází a budou přicházet nové funkce, a ne náhodou to jsou ty, po kterých nejčastěji (nejen) pedagogická veřejnost volá. Tak se pojďme podívat, co už v některých případech můžete využívat, a na co se můžete v blízkých týdnech těšit. 


1. Stažení prezenční listiny i po skončení hodiny

Již je možné si stáhnout prezenční listinu i po skončení online hodiny. Pozor, pokud se vám prezenční listina objeví v rámci kanálu a záložky Příspěvky, vidíte ji pouze vy. Není potřeba se tedy obávat toho, že k ní mají přístup i žáci.


2. Nový formát prezenční listiny

Taktéž by měl být pro všechny již dostupný nový formát prezenční listiny, který mj. přehledně ukazuje celkový čas žáka na schůzce a jsou zde dostupné i další změny jako je celkový počet žáků na schůzce apod. 


3. Dynamické zobrazení


Během května/začátkem června bude dostupné nové, dynamické zobrazení, ve kterém si budete moci měnit rozvržení obsahu a oken účastníků dle potřeby.



4. Režim prezentujícího


Taktéž na přelomu května/června bude možné využít speciální režim, ve kterém budete mít možnost vložit svůj obraz (bez pozadí) do promítané prezentace.


5. Vypnutí kamery účastníkům


Funkci ztlumení účastníků bereme již jako nedílnou součást Teamsů. Pokud však student chtěl vyrušovat, mohl si nechat zapnutou kameru a v ní se např. nevhodně chovat. Během května/června bude možné vypnout a zakázat účastníkům i kameru.


6. Zobrazení zadání v kalendáři


Tuto funkci byste již měli mít aktivní - při vytváření zadání je možné vám a žákům nebo vám, žákům i všem vlastníkům týmu nechat do kalendáře vložit upozornění na končící termín pro odevzdávání zadání. Jen pozor, pokud jste zvyklí jej zadávat do půlnoci, tak v běžně zobrazeném kalendáři je potřeba sjet až na konec, aby byl tento čas vidět. Proto je možná vhodnější úkol zadávat třeba do 20 hodiny apod. 



7. Aplikace Schválení


Opět již pro všechny dostupná aplikace v rámci Teams, která vám umožňuje digitalizovat vaše veškeré schvalovací procesy. Ostatně, podívejte se sami v tomto článku.


8. Aplikace Reflect


Práce se zpětnou vazbou je nejen ve školství velice důležitá, jak na ni pomocí Teamsů se dozvíte pro změnu v tomto článku. 


9. Aplikace Matematika


Matematika se učí vždy a všude, a tak je asi pochopitelné, že si jako první "předmět" našla cestu i do Teamsů. Pomocí této aplikace můžete zadávat složité matematické rovnice, a to i pomocí dotykového pera, nechat si je vypočítat, zobrazit grafy a mnoho dalšího. 


9. Hlasování v kanálových schůzkách


Již nyní je možné při běžné schůzce, kam zvete konkrétní lidi nebo skupinu, využívat doplněk Formsů pro hlasování v průběhu schůzky. Prozatím to není možné pro schůzky založené na kanálu, a to se právě během léta změní.


10. Přehledné umístění záložek


Pokud jste zvyklí si do týmu vkládat více záložek, vzhledem k tomu, že v každém kanále je jich několik přednastavených, moc místa na ty nové nezbývá. To se v létě změní, protože bude možné ty výchozí, standardní přesunout pod sebe do levé části kanálu.



11. Whiteboard jako zdroj pro zadání


Někdy se jako zdroj a místo pro zpracování zadání nehodí ani Word, Excel, PowerPoint nebo OneNote, ale potřebujete prostě a jen prázdnou bílou plochu. Během léta bude možné využít právě tabuli Whiteboard jako zdroj pro vypracování zadání.


12. Zadání až pro 300 osob.


Možná vám přijde, že stávající limit 200 osob pro distribuci zadání je dostačující. Ne všichni vyučující si to myslí, a to zejména ti na vysokých školách. A proto během června bude tento limit navýšen na 300. 

13. Skupinová zadání


Na práci v online skupinkách pomocí Skupinových místností v Teams jsme si rychle zvykli. A dost často na nějakém úkolu pracuje skupina a této skupině chcete přiřadit úkol - zadání tak, aby se jeho hodnocení promítlo všem najednou a nebylo nutné přidělovat body jednotlivě. Tak přesně to na vás v létě čeká. 




14. Slovní mrak ve Forms


Jednou z nových otázek ve Forms bude možnost vytvoření slovního mraku, tj. zpracování odpovědi ve formě zobrazených slov a zdůraznění těch nejčastějších odpovědí. 

15. Organizace kvízů


Když máte pár kvízů, jde to. Když desítky, je to horší. A když stovky, může se stát prostředí Forms trochu nepřehledným. Na druhou stranu, dneska už asi taky netřídíte všechny fotky do složek, ale spíš využíváte efektivní hledání na základě data nebo místa. Každopádně od léta bude možné si kvízy třídit a organizovat dle potřeby. 

16. Kvíz na určitý čas


Již dnes máte možno si nastavit, od kdy to kdy bude test aktivní. Pořád tam ale není ta asi ve školství nejčastější varianta - na písemku máte 10 minut. A jak asi tušíte, od léta bude možné nastavovat i časový limit na kvíz nezávisle na tom, kdy si žák test otevře. 

17. Tvary/diagramy ve Whiteboardu


Ve webové verzi Whiteboardu jsou pro vás nově dostupné geometrické tvary, takže nejen výuka matematiky je opět o něco snazší.



18. Teams + Whiteboard - spolu a lépe


Během léta dojde k ještě větší integraci Teams a Forms, takže bude možné vidět účastníky schůzky i otevřít tabuli, na které pracujete, bez přerušení.


19. Laserové ukazovátko ve Whiteboardu

V nadpisu asi bylo řečeno vše, takže se snad jen podívejte na obrázek, na co se během léta můžete těšit.


20. Kurzory živě ve Whiteboardu

Využíváte Whiteboard k online spolupráci, ale chtěli jste mít větší přehled o tom, kdo kde vlastně v tabuli je a na čem pracuje? Díky této nové funkci to od léta bude možné.


pondělí 17. května 2021

Jak na zpětnou vazbu a náladu ve třídě? Přes Teamsy!

Vědět o tom, jaká je nálada ve třídě je určitě skvělé. Vědět, jaká je nálada jednotlivých žáků je ještě lepší. No a mít tyto informace přehledně a historicky zpracované, je úplně nejlepší. Když se totiž zkusíte v rámci běžné výuky třídy zeptat, jak se mají, moc odpovědí se pravděpodobně nedočkáte a už vůbec vám většinou žáci neřeknou před třídou, že se mají špatně nebo že jsou smutní. A právě to je ideální případ pro využití nového vestavěného doplňku do Teams s názvem Reflect

Díky tomu, že se jedná o vestavěný doplněk, není potřeba nic složitě stahovat, stačí si jen otevřít přes tři tečky v levém menu vyhledávání aplikací a Reflect otevřít a přidat do Teamsů. 




Následně jen stačí si otevřít kanál Obecné nebo jakýkoliv jiný (klidně si můžete vytvořit na tuto aktivitu samostatný kanál s názvem Jak se máte?) a pod polem pro psaní příspěvku klepnout na ikonu Reflectu (srdce s kolečkem). 


Zobrazí se nové okno, ve kterém může vybírat z několika předpřipravených otázek, vybrat si, zda žáci uvidí alespoň anonymní odpovědi nebo ani ty ne a jak dlouho má být tento konkrétní průzkum dostupný. Jakmile máte vše nastaveno, stačí klepnout na Poslat a průzkum je odeslán třídě.




Následně žák může zvolit smajlíka, který reprezentuje jeho aktuální náladu, a navíc může i vybrat jednu ze slovních možností, popisující jeho aktuální stav. Může se i podívat na to, jak si "vedl" v minulých dnech.




Podobně pak vidí přehled třídy i vyučující - jednak vidí, kdo již odpověděl a kdo ne a pak samozřejmě vidí jednotlivé odpovědi. Obrovskou výhodou je, že i učitel vidí historii odpovědí žáka, takže pokud žák několikrát za sebou odpoví, že se cítí smutně, je asi na místě začít hledat příčinu. 




Jak vidíte, Reflect je jen další z možností (po komunikaci se třídou, elektronickém zadávání úkolů, bezpečném chatu se žáky, online testování, spolupráci na dokumentech, schvalování čehokoliv ve škole apod.), kterou Teamsy nabízí i pro běžnou prezenční výuku s podporou IT. Dnešní žáci zcela automaticky již ráno před začátkem školy jsou na internetu a na mobilu sledují novinky a píšou si s kamarády, tak proč to opět nevyužít k něčemu smysluplnému.