čtvrtek 26. září 2013

Index zkušeností a Windows 8.1

Index uživatelských zkušeností (Windows Experience Index) je funkce systému Windows, se kterou jste se mohli setkat již od verze systému Windows Vista. Tato funkce pomocí vlastních testovacích procedur vyhodnotila výkon základních součástí počítače (proces, operační paměť, 2D grafika, 3D grafika a pevný disk) a na základě výsledků (resp. nejslabší části) určila hodnotu tohoto indexu. Bylo tak poměrně snadné okamžitě zjistit výkon svého počítače a hlavně jej porovnat s jiným.

V nové verzi operačního systému Windows 8.1 se ale již s touto funkcí nesetkáte, alespoň ne v uživatelském rozhraní, tak, jak jste byli zvyklí dříve. Nicméně v "jádru" systému pořad tato funkce existuje a index uživatelských znalostí zjistíte následovně:


Otevřete si složku C:\Windows\Performance\WinSAT\DataStore a otevřete si soubor nazvaný <datum> Format.Assesment (Initial/Recent)WinSAT.xml.

V horní části souboru se nachází informace s hodnotami jednotlivých komponent i celkové hodnoty počítače.

     <WinSPR>
  <SystemScore>4.9</SystemScore>
  <MemoryScore>7.5</MemoryScore>
  <CpuScore>7.5</CpuScore>
  <CPUSubAggScore>7.4</CPUSubAggScore>
  <VideoEncodeScore>7.6</VideoEncodeScore>
  <GraphicsScore>5.2</GraphicsScore>
  <Dx9SubScore>4.9</Dx9SubScore>
  <Dx10SubScore>0</Dx10SubScore>
  <GamingScore>4.9</GamingScore>
  <StdDefPlaybackScore>TRUE</StdDefPlaybackScore>
  <HighDefPlaybackScore>TRUE</HighDefPlaybackScore>
  <DiskScore>7.45</DiskScore>
  </WinSPR>


A pokud náhodou se takový soubor zde nenachází nebo dle data je už postarší, můžete znovu celé vyhodnocení spustit pomocí následujícího příkazu:

winsat formal