pondělí 10. dubna 2017

333 tipů pro Windows 10 (256-260)

256.     Jak spustit editor registru systému?


Část tipů v této knize pracuje s registry systému Windows 10 a pro jeho úpravu využívá nástroj pojmenovaný Editor registru. Spustíte jej tak, že otevřete nabídku Start, napíšete příkaz regedit a stisknete klávesu Enter. Pozor na práci s registrem, jedná se o poměrně hlubokou možnost, jak ovlivnit chod systému a pokud nebudete přesně vědět, co děláte, nebo provedete postup jiným způsobem, může se stát váš systém nestabilním nebo i zcela nefunkčním.
 

257.     Jak vypnout zobrazení naposledy otevřeného klíče v editoru registru?


V této knize se objevují desítky tipů, které využívají práci s registrem systému. Nástroj Editor registru si při každém spuštění pamatuje naposledy otevřené umístění, což nemusí být vždy výhodné, protože to snižuje přehlednost a většinou uživatel musí vše vrátit do výchozího zobrazení a teprve poté hledat požadovanou novou položku. Pokud chcete toto chování vypnout a zařídit, aby se Editor registru zobrazoval vždy ve výchozím zobrazení, je nutná malá úprava registru. Spusťte si Editor registru (Start – regedit) a najděte klíč
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Applets\Regedit
V pravé části okna klikněte na položku LastKey a v menu nástroje na položku ÚpravyOprávnění.  Zde si ze seznamu vyberte, pro jakého uživatele má být toto nastavení aplikováno a v dolní části zaškrtněte obě pole ve sloupci Odepřít. Po kliknutí na OK se již od příštího spuštění Editoru registru bude zobrazovat obsah registru ve výchozím stavu bez naposledy otevřeného klíče.

258.     Jak zobrazit nápovědu systému Windows?


Nápovědu systému Windows zobrazíte spuštěním aplikace Začínáme, ve které se jednak v graficky pěkně zpracované aplikace dozvíte nejzákladnější informace, ale i popis novinek apod. Nápověda je pak integrována přímo do systému jako takového, resp. do nabídky Star, ve které stačí zadat požadovaný výraz nebo dotaz. V neposlední řadě pak mnoho informací naleznete i na webových stránkách společnosti Microsoft v části Návody.

259.     Jak zobrazit všechna nastavení Windows 10 v jednom okně?


Zajímavou funkcí ve Windows 10 je možnost vytvoření složky, která obsahuje veškerá nastavení, která lze ve Windows 10 konfigurovat. Anglicky byla pojmenována jako GodMode, což lze volně do češtiny přeložit jako božský mód.
1.       Klikněte pravým tlačítkem na pracovní ploše a z nabídky vyberte NovýSložka.
2.       Zadejte jako název složky tento text GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}
3.       Po zadání názvu a otevření složky máte okamžitý přístup k více než 250 nastavením.

260.     Jak zobrazit systémové informace?




Pokud chcete přehledně a na jednom místě zobrazit systémové informace o vašem počítači, ve Windows 10 pro tuto operaci existuje stejnojmenný nástroj, který spustíte pomocí příkazu msinfo32.  Po jeho spuštění se zobrazí okno se souhrnnými informacemi o vašem počítači a ve stromové struktuře naleznete podrobné informace o každém zařízení ve vašem počítači.

Žádné komentáře:

Okomentovat