úterý 20. září 2022

11 novinek ve Windows 11 22H2

Jak už asi víte, Microsoft vydává 1x ročně velké aktualizace operačního systému Windows 11 a nyní je ten čas, kdy vychází verze označovaná jako 22H2 (velká aktualizace z druhé poloviny roku 2022). Ta je nyní uvolněna pro všechny uživatele s kompatibilním zařízením, a to skrze Windows Update, pro firemní a školní zákazníky pak přes VLSC, WSUS a WUfB.

Tak a teď už pojďme na ty nejzajímavější novinky (některé z nich budou dostupné až postupně, během října):

1. Průzkumník a záložky

Aplikace Průzkumník dostala tolik očekávané záložky, které znáte třeba z webových prohlížečů. Pokud chcete pracovat se soubory v jiných složkách, již není potřeba se přepínat mezi složkami nebo mít otevřeno více oken aplikace Průzkumník, vše teď zvládnete v jednom okně se záložkami. Průzkumník také nyní zobrazuje náhledy obsahu složek.



2. Složky a Start

A u složek ještě zůstaneme. Ty je totiž nově možné vytvářet i přímo v nabídce Start. Chcete si vytvořit složku Office a do ní dát aplikace Word, Excel a PowerPoint? Žádný problém.


3. Připnuté dle potřeby

Od verze 22H2 máte také možnost ovlivnit, jakou část v nabídce Start budou zabírat Připnuté a Doporučené položky. Chcete více aplikací a méně doporučených dokumentů? Máte je mít!




4. Spravujeme přehledně a moderně

Správce úloh v této aktualizaci dostal nový graficky design, který více ladí s prostředím Windows 11 a to včetně podpory pro tmavý režim. 



5. Integrace OneDrive

Pokud používáte na svém zařízení aplikaci OneDrive, po otevření této složky v Průzkumníkovi díky lepšími propojení máte možnost vidět, kolik místa na OneDrive vám ještě zbývá.



6. Živé titulky

Pro jakékoliv mluvené slovo, které máte možnost skrze počítač slyšet, je možné zapnout titulky, a to pomocí klávesové zkratky Windows + Ctrl + L. Ty jsou zatím dostupné jen v angličtině. Ale víte o tom, že je možné ve Windows 11 texty i diktovat, a to už i v češtině? Tak si zkuste klávesovou zkratku Win + H.



7. Nový editor videa - Clipchamp

Ve Windows 11 22H2 se také setkáte s jednou předinstalovanou aplikací a tím je Clipchamp. Nový a moderní editor videa, který podporuje vše, co si můžete přát. Více zvukových i video stop, obraz v obraze, práce s klíčováním a zeleným plátnem, fotobanka, export v různých formátech a mnoho dalších skvělých funkcí. A co víc, je dostupný i jako webová aplikace.


8. Účty a rodina

V Nastavení systému Windows 11 máte možnost si nyní detailně prohlídnout nastavení týkající se vašeho osobního účtu Microsoft i rodinného sdílení, a to včetně nové aplikace Rodina.




9. Přesunujeme položky na hlavní panel

Pokud chcete přetahovat na hlavní panel položky a zástupce metodou drag & drop, tak od této verze již můžete.


10. Nové možnosti přichytávání oken

Již první verze Windows 11 přišla s nabídkou možností rozložení uchycení oken. Stačilo chvíli počkat kurzorem na ikoně maximalizace a zobrazila se nabídka pro rychlé uchycení doprava, doleva či do jednotlivých kvadrantů. Nyní s 22H2 je možné tuto nabídku o něco rychleji vyvolat chycením okna aplikace a přesunutím doprostřed horního okraje obrazovky.


11. Mnoho detailů a drobností v Nastavení

  • Možnost přímého přechodu do nastavení Bluetooth z centra rychlých akcí
  • Plovoucí panel s ukazatelem hlasitosti, jasu, kamery apod.
  • Aktivní ikona upozorňující na to, když vysíláte obraz na jiné zařízení
  • Nový dialog pro tisk obrázků
  • Snížené hodnoty pro přechod do režimu spánku
  • Graficky přepracovaná část Prostorů úložišť
  • Položka Tiskárny a skenery ukazuje nyní více informací o zařízení
  • a mnoho dalších...
Pozor, pokud se vám tato aktualizace na počítači nezobrazuje a váš počítač ale splňuje minimální požadavky pro provoz Windows 11, nezoufejte. Při kontrole dostupnosti se totiž nekontroluje pouze HW požadavky, ale i kompatibilita se stávajícími aplikace a ovladači, a tak se může stát, že je aktualizace 22H2 na vaše zařízení pozastavena tzv. Compatibility Hold. Jakmile bude tato nekompatibilita vyřešena, aktualizace na 22H2 se vám ve Windows Update objeví.