pondělí 13. listopadu 2023

Velký přehled AI funkcí v nástrojích Microsoft 365

AI není jen chatbot a chatbot není jen AI. A i když si to stále dost uživatelů myslím, naštěstí přibývá těch, kteří ví, jak se věci mají. Protože s AI se téměř každý uživatel digitálních technologií potkal, ať již na sociálních sítích, streamovacích službách nebo ve svém telefonu. A i v nástrojích Microsoft 365 (nejen v těch pro školy, ale i mimo ně) jsou desítky funkcí, které jsou poháněny určitou formou AI, a protože už jich je poměrně dost, stojí za to si udělat jejich přehled.

1. Windows 11 a aplikace

Ačkoliv se může zdát, že operační systém toho z pohledu běžného uživatele a AI nemá co nabídnout, opak je pravdou. Jednou z těch nejpřínosnějších funkcí je možnost diktování textu do jakékoliv aplikace, kterou v rámci Windows 11 máte otevřenou a kde je nějaké textové pole. A je jedno, zda se jedná o Poznámkový blok nebo školní matriční systém. Stačí využít klávesovou zkratku Win + H a můžete začít diktovat. Aby vám fungovalo diktování v češtině, je potřeba mít na tento jazyk nastavenou systémovou klávesnici. 



Druhou možností jsou naopak Živé titulky. Ty umí na základě toho, co je zrovna v počítači přehráváno, zobrazit příslušné titulky. K tomu stačí využít pro změnu klávesovou zkratku Win + Ctrl + L. Zatím není pro tuto funkci ale podporována čeština.

Součástí Windows 11 je i Malování. Zdaleka to není to "staré" Malování, které znáte, ale umí mnoho (nejen) AI funkcí. Dostalo třeba podporu pro vrstvy. Ano, v Malování jsou vrstvy. A v posledních aktualizacích je možné využít například funkce pro odebrání pozadí. A aby toho nebylo málo, tak součástí Malování (zatím ne v ČR) je dostupná i funkce Cocreator - generování obrázků na základě promptu s pomocí DALL-E 3. 



Další nedílnou součástí systému Windows je aplikace Výstřižky. Klávesovou zkratku Win + Shift + S už zná snad každý, do Výstřižků přišla nedávno možnost i funkce natáčení záznamu dění na obrazovce včetně audia. A v poslední aktualizaci Výstřižky dostaly i funkci rozpoznání textu (a jeho vykopírování) z obrázku. 



Další na řadě je aplikace Fotografie. I ty dostaly zajímavé AI funkce jako je rozmazání pozadí či vylepšenou detekci objektů na obrázku.



A ve Windows 11 najdete i pokročilý nástroj pro tvorbu a střih videa - Clipchamp. Ten umí plno skvělých funkcí od exportu videa ve 4K přes práci se zeleným plátnem. Z pohledu AI také není vůbec pozadu - generování celého videa s pomocí AI, tvorba mluveného slova v češtině jako podkladu do videa nebo automatické generování titulků z videa - to vše v Clipchampu najdete.



2. Microsoft 365 Apps (Office)

I aplikace Microsoft 365 Apps (Office) mají již dlouho plno funkcí postavených na AI.

Ve Wordu tak můžete například využít diktování textu nebo přepis rozhovoru dvou a více osob, překlady dokumentů při zachování formátování textu či vylepšená kontrola pravopisu. Excel vám pro změnu třeba pomůže s převodem vyfocené tabulky do digitální podoby a PowerPoint vám zase díky funkci Návrhář pomůže s motivem prezentace na základě obsahu snímku.



3. Edge

Samotný internetový prohlížeč Edge má také z pohledu AI co nabídnout. Umí překládat weby z a do cizích jazyků či si můžete nechat i v češtině přečíst zobrazený článek.



Jednou z nejzásadnějších AI funkci v Edge je ale zcela jistě Edge Copilot - postranní panel, který vám dává okamžitý přístup ke Copilotu (postaveném na ChatGPT4). Můžete se tak rychle zeptat chatbota na cokoliv vás zajímá bez nutnosti otevírání nového okna nebo záložky. A co víc, Edge Copilot si umí sáhnout na otevřenou webovou stránku nebo PDF soubor a tak můžete pokládat otázky vztahující se přímo k danému obsahu ("udělej mi souhrn článku", "napiš mi, o čem je otevřený PDF dokument", ...). Stačí klepnout v horním pravém rohu na modrou ikonu Edge Copilot a začít jej využívat. 


4. Copilot

Když už jsem zmínil Edge Copilot, je ten správný čas si o Copilotr napsat. není potřeba asi zabíhat do detailů, protože jsem vše podstatné sepsal nedávno v tomto článku O technologiích (nejen) ve školách....: Průvodce Bingem (nejen) pro učitele (klatovsky.cz), takže jen ve zkratce. Vyhledávač Bing dostal na začátku roku 2023 velký upgrade v podobě Copilotu a Bing Image Creatoru (Tvůrce obrázků). Díky těmto funkcím má každý uživatel možnost snadného přístupu k ChatGPT 4 nebo generování obrázků pomocí DALL-E 3. A pro základní využití Copilotu ani není potřeba vytvářet uživatelské účty nebo se někde registrovat. A pro pedagogy, jejichž škola využívá balíček Microsoft 365 A3/A5 v létě přibyla ještě jedna zásadní funkce - Copilot Pro. Ten má z pohledu citlivých dat má jednu zásadní funkci - datový model se na zadaných promptech dále neučí, takže je možné pracovat i třeba se jménem školy nebo žáků.


5. Teams

Dost častý dotaz bývá, co přinese AI z pohledu vzdělávání. Kromě efektivity a nových možností je to především personalizace výuky. A Teamsy jsou toho ukázkovým příkladem. Součástí Teams pro školy je Pokrok ve čtení - jedinečná funkce, která umožňuje pedagogům zadat žákům text k přečtení a následně AI vyhodnotí, která slova žák přečet dobře, která vynechal nebo naopak přidal. A hlídat umí i monotónní čtení, rychlé čtení nebo intonaci. A hlavně umí pak každému žákovi vygenerovat jedinečně procvičování na základě pouze pro něj problémových slov, takže se každý posouvá v tom, v čem nejvíce potřebuje. 


Dost často ale nejde jen o to něco přečíst, ale i tomu rozumět. Proto je součástí Pokroku ve čtení od léta Porozumění textu, které procvičí, jak žák rozumí tomu, co právě přečetl. A již brzy vám otázky na porozumění textu vygeneruje sama AI.

Ale to není vše, již nyní se pracuje například i na Pokroku v matematice a dalších funkcích, které přinesou významné změny do Teams z pohledu zadávání procvičovacích úloh. 


6. Forms

Jestliže ve Forms využíváte otázky typu Volba, při využívání zeměpisných údajů nebo dalších známých "položek" umí AI navrhnout další možné odpovědi. Největší pomoc zde však najdou vyučující matematiky. 

Po zadaní matematického příkladu třeba ve formě rovnice Forms automaticky spočítají správný výsledek a navrhnou i špatné výsledky. A pokud klepnete na přidání další otázky, Forms ví, že poslední otázka byla např. na lineární rovnice a automaticky vám vygeneruje další podobné příklady, pochopitelně opět včetně správných a špatných výsledků.



7. Microsoft Math

To, že AI není nic nového dokazuje tato mobilní aplikace, která vyšla v první verzi před více jak 3 lety. Pomocí ní je možné vyfotit matematický příklad napsaný rukou a aplikace zobrazí výsledek, postup, graf funkce a další podobné příklady na procvičení. A pokud žák potřebuje pomoci, jsou dostupné ihned i odkazy na příslušná témata v rámci Khanovy školy.


8. Seeing AI

Velký význam má AI pro osoby s různým omezením. Pro ty, kteří mají například omezené vidění nebo dokonce slepotu, je Seeing AI doslova zázrak. V češtině umí aplikace říct, co zrovna je za objekty před fotoaparátem mobilu, a tak uživatel ihned ví, co se děje a kde je.


9. Translator

Boření jazykových bariér pomocí AI je velké téma. Ve Wordu si můžete přeložit dokument při zachování formátování textu, v Edge zase přeložit celé webové stránky. A celé to završuje Translator (translator.microsoft.com), který umí zajistit v reálném čase překlad mluveného slova, kdy například učitel mluví česky a žák v reálném čase u sebe na telefonu/notebooku/tabletu vidí překlad v ukrajinštině. A pokud se jedná o mladšího žáka, který třeba neumí tak rychle číst, může si nechat překlad i rovnou nechat přečíst. A na konci hodiny jako bonus si přepis hodiny uložit a dále s ním pak pracovat.

A mimochodem, Translator pomáhá na i na plno školách žákům s poruchou sluchu, kdy v reálném čase v češtině žáci vidí, co pedagog říká. 


10. Designer

Součástí rodiny nástrojů Microsoft je i online služba pro práci s online grafikou - Microsoft Designer. Najdete ji na adrese designer.microsoft.com a umí vám pomoci vytvořit posty na sociální sítě, plakáty a další grafiku. Z pohledu AI umí generovat třeba celý příspěvek na sociální sítě na základě promptu a samozřejmě uvnitř nástroje najdete stovky dalších šablon nebo možnost generování vhodného obrázku do vašeho výtvoru.



10. Minecraft

I když je i v Minecraftu plno funkcí založených na AI, na závěr se podíváme na to, jak díky školní verzi nejpopulárnější hry na světě dětem představit a vysvětlit problematiku AI. V Minecraft Education je totiž připraveno mnoho světů, kde žáci mohou poznat základy AI a toho, jak se AI učí. Dokonce již v roce 2019 vyšla první Hodina kódu, která se zabývala AI a podobně je tomu i letos, kdy téma letošní Hodiny kódu v Minecraftu je odpovědná AI. 




A pokud si chcete některé z těch tipů stáhnout i ve formě plakátu/infografiky, máte možnost na tomto odkazu.



čtvrtek 9. listopadu 2023

Malá revoluce ve známkování v Teams.

Víceméně od začátku uvedení školní verze Teams platilo, že základní formou hodnocení jsou body. V průběhu přidávání nových funkcí do Teams se pak objevily např. i sady hodnotících kritérií či možnost zadání váhy důležitosti jednotlivých typů prací. Tou další zásadní funkcí, která z pohledu hodnocení v Teams nyní přibyla, je možnost vytvoření vlastního schématu známek a na základě počtu bodů pak automatické udělení známky. Tato schemata známkování se nastavují na úrovni jednotlivé třídy a to i z toho důvodu, že např. v 5. ročníku bude pravděpodobně méně "přísnější" než u osmáků. Pokud naopak chcete mít schémata známkování stejná pro všechny, dají se samozřejmě použít jako šablona pro import v jiné třídě. Tak jak na to?

1. Otevřete si třídu, ve které chcete vytvořit první schéma známkování. Otevřete si v dané třídě položku Známky, klepněte na Nastavení (ikona ozubeného kola) a zde vidíte, co vše můžete nastavovat v rámci dané třídy. Nás bude zajímat položka v dolní části okna s názvem Schémata známkování, kde vybereme položku Přidat schémata.

2. V nově zobrazeném okně klepněte na tlačítko Přidat schéma, pojmenujete je a zadejte jednotlivé názvy a úrovně konkrétních známek. Všimněte si také, že můžete zapnout zobrazení pouze známek a body tak můžou sloužit jen jako vodítko pro vás. Je jen na vás, zda si jako schéma uděláte klasické 1-5, výborný-nedostatečný, A-E nebo třeba emotikony.


3. Pojďme se teď přesunout do vytváření zadání - v něm přibyla jedna nová položka a tou je možnost výběru hodnotících schémat.

4. Jakmile žák úkol vypracuje a odevzdá, stačí zvolit známku, případně počet bodů a známka se doplní automaticky. 


A pokud chcete takto vytvořené schema využít i v jiné třídě, stačí si otevřít nastavení známek v jiné třídě a v horním pravém rohu klepnout na položku Importovat nastavení z jiné třídy.



neděle 29. října 2023

Jak si pomocí AI vygenerovat test na libovolné téma z konkrétní stránky?

To, že si pomocí chatbotů jako je Bing a další můžete říct o vytvoření aktivit a nápadů do hodin, není zase tak nic nového. Stejně tak si můžete říct o vygenerování testu na určité téma. Jenže při takto obecně zadaném dotazu nemáte moc šanci ovlivnit, z jaké stránky (v tomhle případě Bing (bing.com/chat), založený na ChatGPT4) si informace vezme. A proto přijdou vhod následující tipy, jak to můžete ovlivnit. A také to, jak s vygenerovanými výsledky dále pracovat a upravovat je.

Všechny níže uvedené prompty nemusíte psát na klávesnici, ale lze je zadávat i hlasem, stačí využít ikonu mikrofonu nebo ve Windows 11 klávesovou zkratku Win + H, kterou můžete využít pro diktování hlasem v jakékoliv aplikaci.

A pokud vás zajímají další možnosti, jak Bing využívat, podívejte se na tento článek - O technologiích (nejen) ve školách....: Průvodce Bingem (nejen) pro učitele (klatovsky.cz).

Bing chat je dostupný pro všechny zdarma, učitelé s licencí Microsoft 365 A3/A5 mají dokonce verzi Bing Chat Enterprise, která kromě dalších výhod přináší z pohledu školy a práce se jmény žáků zásadní vlastnost - chatbot se na základě zadaných promptů dál neučí. 

1. Komplexní zadání promptu 

Pokud chcete určit, z jaké stránky si má Bing sáhnout pro informace, stačí tuto stránku uvést v zadaném promptu. Stačí mít zkopírovaný odkaz připravený, a použít ho. Většinou ale stejně pro ověření informace budete chtít stránku mít otevřenou, a tak asi častější bude druhý způsob.

2. Na základě otevřené stránky

Součástí prohlížeče Edge je i tzv. Edge Copilot. Je to nejrychlejší způsob, jak se dostat k Bing chatu pouhým kliknutím na modrou ikonu kopilota v pravém horním rohu. Tím si můžete na jakékoliv stránce rychle zobrazit Bing chat a ptát se ho na cokoliv, co souvisí nebo nesouvisí s otevřenou stránkou. Při prvním použití je nejprve ale potřeba povolit, že si kopilot může sáhnout pro obsah stránky - to provedete tak, že po otevření kopilota klepnete na tři tečky v horní části, vyberete příkaz Nastavení oznámení a aplikací a zapnete možnost Povolit Microsoftu přístup k obsahu stránky


Všimněte si, že ještě než se Bingu zeptáte na jakoukoliv otázku, udělá vám automaticky souhrn obsahu stránky.


Nyní jen stačí položit správně zadaný dotaz. Samozřejmě je možné v diskuzi dále pokračovat, říct si o výměnu některé z otázek, vygenerování dalších otázek apod. 




Pokud chcete, můžete v dotazování pokračovat na samotné stránce a otevřít si chat v jeho "plné" verzi, stačí klepnout v horní části kopilota na ikonu Otevřít odkaz na nové záložce. Jestli si necháte test zobrazený v základní formě je jen na vás, výsledek si můžete ihned pomocí ikon v pravé horní části odpovědi exportovat do Wordu, PDF nebo TXT. 


Pokud se vám výsledný formát testu nelíbí, můžete si říct o předělání do podoby tabulky.


A když je to v tabulce, stačí v horním pravém rohu klepnout na ikonu excelového souboru a využít jej tak, jak potřebujete (například pro úpravu do formátu importu do Kahoot a dalších nástrojů).

3. Na základě otevřeného PDF dokumentu

Vše výše uvedené neplatí jen pro otevřenou stránku, ale i pro PDF dokumenty a může mít klidně více jak 100 stránek, jak je vidět na tomto příkladu. 

úterý 10. října 2023

Nové Teams pro školy jsou zde, jak je nainstalovat hromadně?

Posledních pár měsíců se v rámci Teams neslo ve vývoji nové, kompletně přepracované verze, která přináší plno nových funkcí. Mezi ty nejzajímavější patří vylepšený výkon a menší zátěž z pohledu procesoru nebo operační paměti. Pro někoho zase bude naopak důležitá přidaná podpora pro více účtů. A protože minulý týden se nová verze dočkala finální verze, je vhodné si ukázat, jak zajistit ve škole bezproblémovou migraci na tuto verzi.

1. Přihlaste se do admin centra Teams

2. V levém panelu vyberte Teams - Teams Update policies

3. Zvolte Add to create a new policy nebo vyberte existující zásadu pro aktualizaci. 

4. Zásadu pojmenujte, přidejte případně popis a vyberte volbu “New Teams as Default”.

Od ledna 2024 bude tato zásada nastavená automaticky pro všechny školy s tím, že správce může tuto aktualizaci skrze zásady Teams odložit a to až do června 2024.




pondělí 9. října 2023

V Teamsech je nově i porozumění textu

Již před téměř 2 lety jsem psal o jedinečné funkci v nástroji Microsoft Teams - Pokrok ve čtení. Pokud se vám nechce číst původní článek znovu, tak jen v rychlosti - jako pedagog máte možnost zadat žákovi text (Word, PDF, vestavěná "knihovna") v českém nebo cizím jazyce k přečtení jakou součást úkolu - Zadání. Žák jej třeba doma v klidu přečte, ničím nerušen (na obrazovce vidí jen text) a odešle zpět. Než k vám ale doputuje, vezme si jej na paškál umělá inteligence, která vyhodnotí výslovnost, označí kde žák slovo vynechal nebo naopak zopakoval. A máte samozřejmě možnost i kontrolovat v průběhu času, jak se žák z pohledu míry, přesnosti nebo rychlosti čtení vyvíjel.

Ne vždy ale chcete, aby se jednalo o pouhé přečtení textu, ale mnohdy je mnohem důležitější, že žák rozumí tomu, co právě přečetl. A k tomu právě slouží nová funkce, která se jmenuje porozumění textu a je součástí nástroje Pokrok ve čtení.

1. Vytvořte nové zadání a v části Akcelerátory učení vyberte Pokrok ve čtení.  Následně vyberte text, který má žák přečíst a nahrajte jej.


2. V pravé části okna si zapněte funkci Přidat porozumění.


3. K textu k přečtení se v pravé části vygeneruje i zjednodušená tvorba formuláře, kterou znáte z Microsoft Forms, zde tedy zadejte vámi požadované typy a znění otázky na porozumění, vyplňte všechny další potřebné informace a zadání odešlete.

4. Žákovi se ihned  po dokončení čtení zobrazí právě ještě ta druhá část na porozumění textu. 

5. Jakmile práci dostanete předvyhodnocenou k opravě, můžete se v horní pravé části přepnout na kartu Porozumění a podívat se, jak žák odpovídal. Tak máte díky této novince zajištěno, že se bude procvičovat nejenom správné čtení a výslovnost, ale i schopnost porozumět čtenému textu.

P.S.: Zatím je potřeba vytvářet otázky na porozumění ručně, ale v době AI není nic nemožné a proto již brzy v Teamsech přibyde možnost si jen říct, kolik otázek vztahujících se k textu chcete vygenerovat a Teams se postarají o zbytek. 

středa 20. září 2023

Průvodce Bingem (nejen) pro učitele

Během posledních měsíců se čím dál větší popularitě těší Bing - donedávna "pouze" vyhledávač od Microsoftu, který však na začátku roku dostal výraznou posilu v podobě funkce chatbota, založeného i na ChatGPT 4. Když k tomu přidáte ještě třeba mobilní aplikaci, nástroj pro generování obrázků na základě i česky psaných promptů nebo panel, který vám kdykoliv pomůže s napsáním textu nebo souhrnu obsahu stránky, článku nebo PDF dokumentu, je zřejmé, že nastal čas si jednotlivé služby a nástroje trochu popsat a ukázat. 

1.  Chatbot Bing

Chatbot Bing je dostupný v rámci webu na adrese bing.com/chat. Pro maximální využití se můžete přihlásit se soukromým Microsoft účtem (pokud jej nemáte, můžete si jej zřídit zde a mít tak Office Online, OneNote, OneDrive, Forms, Teams a další služby i pro své soukromé účely nezávisle na škole), školním účtem nebo dokonce pro základní využití není potřeba se přihlašovat vůbec. A co chatbot Bing vlastně umí? Asi není potřeba detailně představovat, co všechno chatboti postavené na velkých jazykovým modelech umí - zásadní výhodou je, že na položený dotaz dostanete rovnou odpověď a nemusíte ji hledat na nalezených webových stránkách. Výhodou Bingu je, že uvádí pro své odpovědi relevantní odkazy, a tak si každý může ověřit, z jaké stránky konkrétní informaci vzal. Možnosti jsou téměř neomezené.A tak se ptát můžete např. takto:
  • můžeš mi vygenerovat písemku na zeměpis o české republice pro 2. stupeň základní školy s 10 otázkami a uveď správné i špatné odpovědi. Výsledek naformátuj do tabulky tak, aby v prvním sloupci byla otázka, ve druhém správná odpověď a v dalších sloupcích špatné odpovědi
  • můžeš mi vygenerovat kód v Pythonu, který po klesnutí v teploty v místnosti pod 20 stupňů mi pošle email
  • jak se dá využít Minecraft ve výuce
  • můžeš mi vygenerovat osnovu kurzu na kybernetickou bezpečnost
  • zobraz mi ve formě emotikonů obsah 10 nejpopulárnějších filmů za rok 2023 a neuváděj jejich název
  • jaké jsou přínosy a rizika umělé inteligence ve vzdělávání
  • ...



Jakmile se zeptáte na otázku (mimochodem, není potřeba otázky vypisovat na klávesnici, ale můžete je jak diktovat, tak si nechat odpovědi předčítat - oboje samozřejmě v češtině a to pomocí ikonky mikrofonu ve vyhledávacím poli chatbota případně pomocí klávesové zkratky Windows + H v systému Windows 11). 

U nalezených odpovědi se dost často zobrazí i relevantní obrázek a s výslednou odpovědí máte několik možností, jak naložit:
  • dát palec nahoru nebo dolu podle toho, jak se vám odpověď líbí
  • zkopírovat odpověď do schránky 
  • exportovat odpověď ve formátu Word, TXT nebo PDF
  • vygenerovat jedinečný odkaz na odpověď, který můžete sdílet dál (odkaz na odpověď na obrázku je např. https://sl.bing.net/usCtj9v5QO)
  • pokračovat v diskuzi zahájené na počítači v mobilní aplikaci Bing.



Na konci odpovědí pak vidíte živé odkazy na skutečné stránky, odkud byly informace zjištěny. 



Samozřejmostí je možnost pokládat k odpovědím doplňující dotazy nebo si nechat přeformátovat odpověď např. do tabulky apod. 

Pokud by se vám při otevření webové stránky bing.com/chat zobrazila informace o tom, že chat Bing není dostupný kvůli nastavení bezpečného hledání na úroveň striktní, stačí klepnout na stránce Bingu na tři vodorovné čárky pod sebou a změnit nastavení dle potřeby. Správci školních sítí toto pak mohou samozřejmě nastavit i centrálně pomocí nástroje Intune. 




A pozor, učitelé, jejichž škola má licenci Microsoft 365 A3 nebo A5 mají k dispozici ještě jednu speciální variantu a tou je Bing Enterprise. Jedná se o vysoce zabezpečený model chatbota, který neukládá historii vyhledávání a hlavně se zpětně na zadaných promptech model dále neučí. Pokud tedy potřebujete při práci s chatbotem pracovat s citlivými údaji (třeba jména žáků pro generování personalizovaných testů nebo formativního hodnocení), je tohle naprosto zásadní funkce. Pokud jako učitelé máte licenci A3/A5 a stejně Bing ve variantě Enteprise nevidíte, řekněte vašemu správci IT, ať jej zapne na aka.ms/turnonbce.



2. Práce s obrázky

Chatbot Bing umí kromě textu pracovat i s obrázky. Můžete mu nahrát obrázek a nechat si popsat, co a kde je třeba daná budova umístěna. Výsledky asi nebudou z počátku stoprocentní, ale tím, jak se model neustále učí, se bude i zlepšovat. Obrázky do chatu nahrajete pomocí ikony v levém dolním rohu vyhledávacího panelu.


Co asi bude ale ještě více využíváno, je integrace obrazového modelu DALL-E (pozor, někteří uživatelé již mají aktivní i verzi DALL-E 3), který umí na základě zadaného promptu vygenerovat obrázek. Stačí jen Bingu říct, co chcete vygenerovat. Tato funkce funguje zatím pouze pro soukromé Microsoft účty a učitelské účty, nikoliv pro studenty. I zde opět výsledky závisí zejména na vaší kreativitě, jak dokážete popsat, co po Bingu chcete vytvořit.


3. Mobilní aplikace

Zcela logické je, že kromě webové verze existuje i mobilní aplikace Bing, kterou si můžete stáhnout v příslušných katalozích mobilních platforem. Umí vše, co bylo popsáno výše, a tak můžete mít Bing vždycky při ruce.



4. Klávesnice SwiftKey

Pokud nedáte mobil z ruky a aplikaci Bing máte staženou, a přesto byste využívání chatbota posunuli rádi ještě na vyšší úroveň, je možné jen "integrovat" do jakékoliv aplikace v telefonu. Jednou z možností mobilních platforem je kromě stažení aplikací i možnost stažení nových klávesnic. A právě ta od Microsoftu s názve SwiftKey se těší jednomu z nejlepších hodnocení, a to i právě díky tomu, že má chatbota Bing integrovaného přímo v sobě. Píšete si v oblíbeném komunikátoru s přáteli a potřebovali byste odpověď od Bingu? Žádný problém, díky SwiftKey máte vše na dosah prstů.



5. Edge Copilot

Pojďme se ale vrátit ještě chvíli k počítači. Pokud využíváte prohlížeč Edge a máte jeho aktuální verzi, možná jste si všimli, že se v pravém horním rohu nachází ikona Bingu. Co to je a co vlastně dělá? Jedná se o tzv. Edge copilot - pomocníka, který vám na jakékoliv stránce dává možnost rychlého přístupu k Bingu bez nutnosti otevírání nového okna nebo záložky. V postranním okně tak na záložce Chat máte možnost se Bingu na cokoliv zeptat tak, jak jste zvyklí. Ale pozor - dostupná je zde další zásadní funkce a tou je možnost se Bingu ptát s ohledem na kontext stránky (pokud to povolíte přes tři tečky v panelu Nastavení oznámení a aplikací - Povolení přístupu k libovolné webové stránce nebo PDF). 


Můžete tak mít například v prohlížeči otevřený dlouhý článek, který se vám nechce číst a jen si řeknete o souhrn článku. Nebo si otevřete diplomovou práci v PDF v rozsahu několika desítek stran a opět se ptáte Bingu na otázky spojené s obsahem práce. 


Druhou záložkou je pak Napsat - zde si můžete Bingu pomocí několika přepínačů říct o vygenerování textu na určité téma. A vy si jen určité v jakém tónu, formátu či délce.