úterý 20. února 2018

A co třeba komiksy? V PowerPointu kreslím si!

PowerPoint (a samozřejmě i ostatní aplikace sady Office) nabízí funkce, které jsou v aplikaci od počátku. Nicméně funkce samotných aplikací je možné rozšířit, a to pomocí doplňků. Ty bylo sice možné dřív najít různě na internetu, ale jejich hledání se dost často rovnalo pověstné jehle v kupce sena. Proto se v aplikacích Office nachází i Office Store, který doplňky pro tyto aplikaci nabízí v jednom centrálním místě. Nutno podotknout, že doplňky a nabídka Office Store se pro každou aplikaci liší.

Vstup do Office Store je možné na kartě Vložení přes položku Získat Doplňky.



V nově zobrazeném okně se zobrazí obsah Office Store, který je pro přehlednost rozdělený do několika kategorií. Většinou Vás asi bude zajímat kategorie Vzdělání, ve které je právě i doplněk, o kterém je tento článek - Pixton Comic Characters.




Pomocí tlačítka Přidat je možné jej vložit do aplikace PowerPoint, to že se tato operace provedla úspěšně poznáte tak, že na kartě Domů na konec zobrazených ikon příkazů se přidala ikona Comic Characters.



Podobně jako v Microsoft Store, i v Office Store se ale můžete nejdříve podívat na detaily daného doplňku, stačí, když neklepnete na tlačítko Přidat, ale na název samotného doplňku.



Nicméně Pixton Comic Characters nyní máme do PowerPointu přidán a je čas se podívat na to, jak se s ním pracuje.

Jakmile klepnete na danou ikonu doplňku, zobrazí se v pravé části okna rychlý průvodce, který Vás informuje o tom, jak tvorba komiksové postavičky vypadá. Ve zkratce je celý proces velice rychlý a vypadá asi takto:

1. Vyberte postavu
2. Vyberte barvu pleti
3. Vyberte typ vlasů
4. Vyberte oblečení
5. Vyberte pózu
6. Vložte obrázek do snímku v PowerPointu


A přesně v tomto duchu se pak v jednotlivých krocích pracuje.



Jakmile máte celou postavičku vytvořenou přesně dle svých představ (v případě potřeby je možné se kdykoliv vrátit zpět), stačí klepnout na postavu a ta je do snímku vložena jako standardní grafický objekt. Následně si můžete již ze standardních obrazců v PowerPointu přidat k postavě třeba komiksové bubliny nebo jakýkoliv jiný objekt.  Možných kombinací je opravdu velké množství, a tak si zde najde své snad opravdu každý.

čtvrtek 15. února 2018

Využívejte v PowerPointu 3D objekty včetně animací

Uživatelé, školy a další instituce, které si pořizují aplikace Office ve formě předplatného, tím získávají jednu zásadní výhodu - každý měsíc nové funkce do jednotlivých aplikací. A jednou z těch pro školy nejočekávanějších byla podpora pro 3D objekty v PowerPointu.

Už s příchodem Malování 3D bylo zřejmé, že je to vše pouze začátek možností využití 3D na platformě Microsoft a podpora 3D modelů v aplikacích Office je dalším velikým krokem.

To, že vaše verze PowerPointu má v sobě již podporu pro 3D objekty zjistíte snadno, na kartě Vložení ve skupině Ilustrace se Vám objeví nová ikona, příznačně nazvaná 3D modely.


3D modely můžete vkládat jak z 3D souborů uložených u Vás na počítači, tak z online zdrojů, kde je nabídka modelů opravdu veliká.



Podpora vkládání 3D souborů z pohledu formátu je velice pestrá a zahrnuje nejběžnější 3D formáty. Pokud zatím žádnou zkušenost se 3D grafikou nemáte, nevadí. Stačí si pustit Malování 3D a v něm si cokoliv namalovat. Následně přes položku Soubor - Exportovat soubor vaši první 3D kresbu uložit do počítače a v PowerPointu ji přes výše zobrazenou nabídku vložit.

Zejména ze začátku ale bude asi vhodnější, když se podíváte po 3D modelech na internetu, konkrétně na portálu Remix3D. A to je přesně to, odkud zobrazuje a nabízí modely i druhá položka v nabídce nazvaná "Z online zdrojů".



Jak vidíte, nabídka je opravdu pestrá a každý den navíc na portál Remix3D přibývají desítky nových modelů. Nabídka je rozdělena do základních kategorií jako jsou zvířata, učebna, rostliny a další. Nutno podotknout, že to, co vidíte na obrázku výše je pouze výběr některých zajímavých a používaných modelů, ale pokud hledáte něco konkrétního, stačí zadat požadovaný výraz do horního vyhledávacího pole. Všimněte si například, že ve výchozí nabídce není ani zmínka o modelech z populární hry Minecraft, ale jakmile dáte slovo Minecraft vyhledat, zobrazí se Vám stovky modelů.


Pro ukázku využití ve výuce využijeme například model Tyrannosaura Rexe. Stačí si jej tedy najít v kategorii Dinosauři, vybrat jej a klepnout na tlačítko Vložit. 


Vložený model se chová standardně jako jakýkoliv jiný grafický objekt v PowerPointu a tak je možné jej zvětšovat a zmenšovat. Novou možností je ale kompletně otáčet s vloženým 3D modelem a natáčet jej dle vlastních potřeb a to pomocí ikony otáčení uprostřed modelu.


Mít možnost vložit do PowerPointu 3D model a natočit si jej podle svých potřeb je už tak skvělá novinka a možnost, jak přinést do výuky nové prvky. Ale asi si říkáte, že mnohem lepší by bylo, kdyby bylo možné takový 3D model animovat, aby se třeba i při samotném spuštění prezentace otáčel a žáci a studenti měli možnost vidět model opravdu ve 3D a ze všech stran. A jak asi správně tušíte, možné to je. 

Využijeme k tomu přechod, který se jmenuje Morfing a budeme postupovat následovně.

1. Na 1. snímek prezentace si vložte model dinosaura. Můžete k němu také přidat případně i nějaké texty dle potřeby. 


2. Zduplikujte snímek (pomocí Ctrl+C a Ctrl+V) nebo přes příkaz Duplikovat snímek. 

3. Na druhém snímku otočte model dinosaura do nové pozice. Můžete jej navíc i třeba zmenšit nebo zvětšit.

4. Na druhý snímek aplikujte na kartě Přechody efekt zvaný Morfing.

5. A to je vše, výsledek by měl vypadat zhruba takto.



Jak je vidět, díky přidání podpory pro 3D objekty v aplikacích Office jsou možnosti práce se 3D velice pestré, od návrhu 3D modelů v Malování 3D, přes jejich tisk na 3D tiskárnách (přímo z Malování 3D) až po využití vlastních nebo online modelů v aplikacích, které používáte. A jak využijete 3D modely ve výuce vy?