středa 21. srpna 2013

Reportáž z letní školy moderních učitelů 2013

Již potřetí se v krásném prostředí Bílých Karpat konala Československá letní škola moderních učitelů, která je pořádána českou a slovenskou pobočkou společnosti Microsoft. A tak se ve dnech 11. - 17. srpna setkalo v hotelu Kopanice v obci Žítková (stylově cca 2 km od státních hranic) více jak 40 moderních učitelů, kteří jsou ochotni se vzdělávat i ve svém volném čase a baví je pracovat s novými technologiemi.

Akci zahájil na uvítací večeři Jiří Chytil, koordinátor pro vzdělávání z českého Microsoftu, přivítal všechny účastníky a seznámil je s programem následujícího týdne. Novinkou oproti předchozím ročníkům bylo (vzhledem k opravdu nabitému programu) konání úvodní přednášky o aktivitách společnosti Microsoft ve školství již v neděli večer. Zástupci českého i slovenského Microsoftu ještě jednou přivítali účastníky a představili jim aktivity, které Microsoft pro české školství dělá. A je jich opravdu hodně – online semináře, roadshow, soutěž Office Arena, Studentská trenérská centra a především celostátní síť pečlivě vybraných vzdělávacích center,mj. se sem může jakýkoliv učitel obrátit s radou o pomoc při využívání technologií Microsoft i přihlásit se na školení.

Zároveň zde byla představena hlavní novinka letošní letní školy. Vzhledem k tomu, že čím dál více na popularitě získávají dotyková zařízení, tak se i ve stejném stylu nesla letošní letní škola, a tak bylo pro zájemce připraveno k zapůjčení více jak 30 tabletů od různých výrobců. Učitelé tak měli možnost si vyzkoušet a zjistit, který jim vyhovuje nejvíce, co všechno se s tablety dá dělat, ale hlavně jak lze tablet s Windows 8 využívat při výuce. Pokud chtěli, mohli si klidně na každý den vypůjčit jiný.

První oficiální den akce začal od Karla Klatovského představením nové velké aktualizace operačního systému Windows 8.1, která přináší mnoho novinek. Zároveň se tak hned na začátku učitelé dozvěděli o funkcích, které si mohli během týdne prakticky vyzkoušet. Po této přednášce následovalo klasické dělení do bloků, které zejména v pondělí a úterý patřilo panu Ondřeji Neumajerovi, známému odborníkovi na využívání IT ve školství, a paní Táňe Holasové, specialistce na rétoriku. Po těchto přednáškách tak jako na předchozích akcích následovala burza nápadů, kde se učitelé postupně během týdne dělili s ostatními o nápady a zkušenosti, jak udělat výuku zajímavější, efektivnější a atraktivnější. Po obědě a potřebné obědové pauze následoval další dělený blok, po kterém se konala již tradiční výuka angličtiny, následovaná až do večera dalšími zajímavými přednáškami (viz program na webu letní školy).

Úterní den zahájil přednáškou pan Jaroslav Oster, slovenský soudní specialista na bezpečnost na internetu, a vzhledem k častým ukázkám a příkladům z praxe se jednalo o velice poutavý výklad. Následovalo opět klasické dělení do bloků, angličtiny, burzy nápadů, netradiční přednášky a workshopy. Za zmínku určitě stojí večerní přednáška v podání Jana Moravce, který učitelům přivezl představit a ukázat koncept Khanovy školy, zároveň si mohli účastníci díky zapůjčení 10 kusů tabletů Bamboo i takový vzdělávací materiál vytvořit. A co více, do konce týdne probíhala soutěž, kdy autor toho nejlepšího materiálu tento tablet získal.

Třetí den je jako vždy na Žítkové odpočinkový, a tak se dopoledne vzhledem k místní historii konala návštěva obydlí žítkovských bohyní a po obědě bylo velice precizně a detailně připraveno zábavně-sportovní odpoledne, během něhož se bojovalo, střílelo i běhalo. Aby ta středa byla pohodová se vším všudy, na večer bylo pro učitele připraveno posezení u ohně.

Čtvrteční ráno bylo věnováno opět tabletům, a to v podobě teoreticko-praktické  přednášky od Karla Klatovského a Jaroslava Šindlera, kteří účastníkům vysvětlili základní principy využívání tabletů ve výuce a ukázali, jak lze s nimi při hodině pracovat. Od čtvrtka také začala série přednášek pana doktora Jana Knapa, který v nich popsal emoce a jejich zapojení do výuky.

Zahájení posledního přednáškového dne si vzal na starost Jaroslav Šindler, který učitelům představil jak základní, tak i pokročilé koncepty cloudových služeb. Následovala standardní šňůra přednášek, prezentací, hodin angličtiny apod. Na závěr tohoto dne a vlastně i celé akce byl připraven slavnostní rozlučkový večer, na kterém se předávaly ceny, děkovalo se účastníků, organizátorům i prezentátorům, ukazovala se videoreportáž z akce (režie: Terka Žigová, střih: Jaroslav Šindler) a samozřejmě se za doprovodu místní žítkovské kapely tančilo.

Již třetí ročník letní školy dal organizátorům za pravdu, že tato akce má opravdu smysl a důkazem budiž i to, že většina účastníků byla na této akci již opakovaně. Jedná se totiž o ideální skloubení vzdělávací akce se zábavou, nádherným okolním prostředím i pohodovými lidmi. A tak není divu, že se mnohým z nich při odjezdu draly do očí slzy…

Těšíme se na vás i příští rok!

čtvrtek 1. srpna 2013

Kniha o Windows Server 2012 R2 k dispozici

Pouze několik týdnů po uvedení tzv. Preview Release serverového operačního systému Windows Server 2012 R2 je k dispozici i elektronická kniha pojednávající o tomto produktu. Na 108 stránkách si můžete v přehledné formě přečíst o tom, jaké novinky na vás v tomto systému čekají. Stahovat knihu můžete zde a pokud si chcete rovnou i Windows Server 2012 R2 vyzkoušet, pak je pro vás určena tato stránka.