úterý 3. ledna 2023

Zimní novinky v Microsoft Forms

Je to již delší dobu, kdy se v Microsoft Forms objevila z pohledu školství zásadní novinka - časované kvízy - o kterých jsem vám psal zde. A proto je vhodné se opět podívat na některé další novinky, které v poslední době do Microsoft Forms přibyly. 

1. Snadnější sdílení odkazu poštou a do Teams

Již před pár měsíci byla přepracována část Microsoft Forms, která generovala odkazy pro vyplnění tak, aby z ní bylo možné snadno poslat odkaz na formulář/kvíz či vygenerovat QR kód. Tato stránka se dočkala ještě většího zjednodušení, kdy je nyní zobrazeno jen jedno okno pro vytvoření a odeslání zprávy s odkazem a vy si jen pomoci zaškrtávacích polí vyberete, jestli chcete pozvánku poslat e-mailem nebo i do týmu.



2. Obrázky jako součást odpovědí

Po časovaných kvízech toto byl jeden z dalších častých požadavků učitelů - aby bylo možné jako součást odpovědi dávat obrázky. Ty bylo doposud možné použít jen u samotné otázky. Pokud chcete tedy místo textových odpovědí nabídnout obrázky, stačí klepnout na u odpovědi na ikonu obrázku a vybrat si ten, který potřebujete. 

3. Animované motivy

Součástí tvorby formuláře/kvízu je i možnost úpravy grafického vzhledu. To bylo doposud možné jen formou statického obrázku výběrem z nabídky, případně nahráním vlastního obrázku. Nově je možné formulář/kvíz obohatit o komplexní motiv, který může být dokonce i animovaný. 


4. Titulní stránky

Ještě větší formu personalizace nabízí titulní stránky formuláře. Formulář tak může začít hezkou "obálkou", kde bude představen jeho účel apod. a rovnou se tak nebudou respondentům zobrazovat po otevření odkazu otázky, ale jako první uvidí právě tuto titulní stránku. 





5. Šablony

Jestliže potřebujete vytvořit formulář, není nutné začínat úplně od začátku. V Microsoft Forms jsou pro vás připraveny desítky šablon, které stačí rovnou využít nebo si je upravit k obrazu svému.



6. Nové počty odpovědí

Nepředpokládám, že by se někdo z vás přiblížil i k dřívějším limitům, každopádně pokud byste potřebovali vytvořit formulář pro hodně velký projekt, můžete, protože maximální počet odpovědí byl navýšen na 5 milionů. A jen pro připomenutí, v rámci každého formuláře/kvízu může být až 200 otázek a v rámci vašeho účtu můžete mít 400 formulářů/kvízů a 400 hlasování.