čtvrtek 1. června 2023

Zajímavé jarní novinky v Microsoft Forms

Je to již nějakou dobu, co jsem naposledy psal o novinkách v Microsoft Forms a tak vás asi nepřekvapí, že se v tomto populárním nástroji pro dotazníky, kvízy, testy či zpětnou vazbu objevilo zase poměrně dost zajímavých funkcí. 

1. Úprava odpovědí i po odeslání

Jako autor formuláře máte možnost povolit, zda chcete respondentům nechat upravit vyplněné informace i po odeslání. Asi tuto funkci nebudete příliš využívat při testech, ale jakákoliv registrace nebo přihláška, kde si respondent může některé věci rozmyslet nebo třeba opravit své telefonní číslo, to zcela jistě přijde vhod.

Pokud chcete toto ve svých formulářích povolit, stačí přejít do nastavení formuláře a zaškrtnout položku Povolit respondentům upravovat odpovědi. Aby bylo možné odpověď uložit, je potřeba se samozřejmě přihlásit a to buď soukromým účtem Microsoft nebo školním Office 365 účtem. Pozor, pokud je u formuláře nastaveno, že může odpovědět kdokoliv, vyplněný formulář zůstává pro vlastníka i nadále anonymní, přihlášení slouží opravdu jen k uložení odpovědi.






2. Multimediální formuláře

Velkou proměnou prošly i styly formuláře. Nově můžete vybírat z mnoha grafických stylu, u některých se setkáte i s animovanými prvky a dokonce i třeba hudbou na pozadí. Navíc se u takto naformátovaných formulářů nezobrazí rovnou otázky, ale jakási úvodní stránka, kde se mohou respondenti dozvědět důležité detaily o formuláři. A asi vás nepřekvapí, že vzhled těchto stylů generuje umělá inteligence.



3. Zpětná vazba v reálném čase

Poměrně zásadní funkcí je možnost prezentovat formulář. Co to přesně znamená a jak to využít? Představte si, že máte konferenci několika desítek účastníků a chcete zjistit zpětnou vazbu na nějakou otázku? Dřív bylo Forms také možné využít, ale pro odpovědi jste museli na záložku Odpovědi a nebylo nijak možné živé výsledky i prezentovat publiku. Druhou možností může třeba být situace, kdy chcete nechat publiku možnost pokládat otázky přednášejícím tak, aby otázky byly snadno viditelné. I to funkce Prezentovat umí. Možná někteří z vás znáte nástroj sli.do, který obdobné funkce má také a ty teď právě přichází díky funkci Prezentovat i do Microsoft Forms. Samozřejmostí je vygenerovaný QR kód, aby se účastníci dostali rychle k formuláři či pokládání otázek. Tuto funkci najdete v horním pravém rohu formuláře.