středa 18. listopadu 2020

Jak při schůzce v Teams vytvářet ankety a hlasování?

Do Teamsů v posledních dnech přibyla  jedna často žádaná funkce (a pokud ji ještě nemáte, tak vydržte, funkce jsou nasazovány do škol postupně) a tou je možnost vytváření hlasování a anket přímo v rámci online hodiny. Doposud to bylo možné jen v rámci příspěvků týmů, nově je tato možnost tedy dostupná i pro schůzky. Jak na to? 

1. V rámci probíhající online hodiny si otevřete chat schůzky a v dolní části klepněte na ikonu tří teček a ze zobrazené nabídky aplikací vyberte Forms.


2. V nově otevřeném okně zadejte vaši otázku a možnosti odpovědí a vyberte si, zda chcete povolit více odpovědí, zda mají být výsledky viditelné i pro respondenty a zda chcete odpovědi zachovat anonymně nebo ne. Klepněte na Uložit, zobrazí se náhled hlasování a nyní stačí klepnout na tlačítko Poslat.

3. Vytvořené hlasování je vypublikováno do chatu schůzky.


Pozn: Pokud jste vybrali, že nechcete zobrazovat výsledky v rámci chatu, máte možnost je jako zadavatel tohoto hlasování vždy vidět ve službě Forms jako takové. 



pátek 6. listopadu 2020

Jak v Teamsech odevzdávat vyfocené pracovní listy a opravovat je?

Mnoho učitelů teď zadává úkoly formou pracovních listů nebo pracovních sešitů, kdy žák vypracuje nějakou stránku a pošle ji naskenovanou, nebo dnes spíše vyfocenou, učiteli zpět. A většinou e-mailem. Nebylo by jednodušší a snazší k tomu opět využít Teamsy a to dokonce s tím bonusem, že by bylo možné do takto vyfocené stránky rovnou opravovat, podtrhávat, známkovat? No jasně, že bylo!

Pro první ukázku využijeme aplikaci všem známou - Word. Ta základní myšlenka je taková, že jako podklad pro zadání využijete prázdný dokument ve Wordu, do kterého žáci vloží vyfocenou stránku a takový soubor vám odevzdají. A vy si ho pak jen otevřete a díky kreslícím funkcím Wordu rovnou opravíte a dopíšete co potřebujete přímo do dokumentu a následně takto opravený dokument pošlete žákovi zpět. Jdeme na to.

1. Vytvořte v Teamsech nové zadání a klepněte na tlačítko Přidat zdroje. V nově zobrazeném okně klepněte na Nový soubor, vyberte Dokument Wordu, zadejte jeho název a klepněte na Připojit


2. Po vložení do zadání nezapomeňte klepnout na tři tečky u souboru a vyberte příkaz Studenti upravují vlastní kopii.


3. Doplňte zadání dle potřeby (termíny, popis apod.) a zadejte jej žákům.


Vaše část je teď hotova a pojďme se podívat na to, jak to vidí žák a co má udělat. 


1. Žák si otevře zadání a klepne na vámi přiložený soubor. Může jej otevřít dle vlastní volby v Teams, Wordu nebo Wordu Online. 

2. Na kartě Vložení vloží do dokumentu vyfocenou stránku. 

3. Dokument zavře a zadání vám odevzdá. Pokud student pracuje na mobilním telefonu, může skrze aplikaci Word fotku do dokumentu vložit obdobným způsobem. 




Tím je pro změnu práce na straně žáka hotova a opět se přesouváme na stranu učitele. 


1. Otevřete si vypracované zadání od studenta, které se otevře v aplikaci Word Online. Následně v horní části okna klepněte na tlačítko Otevřít v desktopové aplikaci. Tím se myslí aplikace Word, kterou máte nainstalovanou v počítači. 

A proč ho vlastně zadání potřebujeme otevřít v desktopové aplikaci? Protože ta obsahuje plno nástrojů pro kreslení a opravování přímo do dokumentu. Je pochopitelně mít novější verzi Wordu (2016, 2019, 365), na 10 let starých verzích vám toto fungovat nebude a berte to tedy i jako ukázku toho, že aplikace Office se neustále vyvíjí a přináší nové funkce, i když si to mnoho učitelů nemyslí.

Nyní se vám zobrazila vyfocená práce studenta přímo v nainstalované aplikaci Word v počítači a stačí přejít na kartu Kreslení a začít práci rovnou opravovat. Pokud kartu Kreslení nemáte zobrazenou a jste si jisti, že máte Word 2016 a novější, je potřeba ji ručně ve Wordu zapnout a to přes Soubor - Možnosti - Přizpůsobit pás karet a zde v pravím sloupci zaškrtnout kartu Kreslení.

Po opravení práce stačí soubor uložit (Ctrl + S) - a on se automaticky uloží zpět do zadání, odkud jste jej otevřeli a odkud můžete doplnit třeba jen počet bodů a vlastní komentář a práci poslat ohodnocenou žákovi zpět.

Druhým způsobem, jak celý tento proces udělat, je skrze aplikaci PowerPoint. Možná si říkáte, proč to dělat přes PowerPoint, když už máme postup ve Wordu, v čem to je snazší? V tom, že PowerPoint má kartu Kreslení již jako součást online verze a tudíž odpadá nutnost otevřít dokument v desktopové aplikaci. 

Jako podklad pro zadání tedy nevyužijete dokument Wordu, ale prázdný snímek prezentace, který si můžete předem připravit tak, aby vypadal jako formát A4 na výšku. Stačí v nainstalovaném PowerPointu si vytvořit jednou takovou "šablonu" a takto vytvořený soubor pak používat jako podklad pro všechna budoucí podobná zadání. Formát prezentace změníte na kartě Návrh - Velikost snímku - Vlastní velikost snímku

Přidat popisek

Následně je postup již stejný, jako u Wordu:

1. Vytvoříte zadání a jako podklad dáte takto vytvořenou šablonu v PowerPointu. Je potřeba zvolit příkaz Nahrát z tohoto zařízení a nezapomeňte na volbu Studenti upravují vlastní kopii

2. Žák si zadání otevře a do "prezentace" vloží vyfocenou vypracovanou stránku a pošle zadání zpět.

3. Vy si zadání otevřete a rovnou v aplikaci Teams na kartě Kreslení si můžete zvolit nástroj, pomocí kterého do prezentace/fotky dopíšete vaše poznámky a následně zadání odešlete ohodnocené zpět. 

A aby toho nebylo málo, tak třeba třetí možností je pak využít OneNote a Poznámkové bloky žáků, ale o tom třeba zase jindy.