pátek 12. července 2019

Jaké bylo otevření prvního evropského Microsoft Store?

To, že se v Evropě chystá otevření nového a vlastně i prvního Microsoft Store, se vědělo poměrně dlouho. Také se vědělo, že bude v Londýně a v průběhu minulých měsíců se jen čekalo na potvrzení finálního data otevření, které bylo nakonec stanoveno na 11. července 2019.

Není to zdaleka první "flagship" store na světě, podobně najdete například v USA (jeden z těch nejznámějších například v New Yorku na 5. Avenue), v australském Sydney, v Kanadě či možná pro někoho překvapivě i v Puerto Ricu. Celkově má Microsoft po celém světě více jak 80 obchodů.

Pro tyto obchody je důležité místo, na kterých se nachází, protože pochopitelně taková vlajková loď musí být co nejvíce vidět. A tak bylo zvoleno jedno z nejexponovanějších londýnských míst, Oxford Circus. Zde a v okolí se nachází obrovské množství obchodů známých značek. Na samotném Oxford Circus jsou to obchody značek jako jsou Nike či H&M, v okolí na Regent Street má své obchody třeba Hamley´s či třeba Apple.

V rámci londýnského Microsoft Store se nejedná o nějaký malý kamenný obchůdek, ale o obrovský, trojpodlažní prostor o rozloze více jak 2000 čtverečních metrů!

Práce na a v okolí obchodu probíhaly doslova do posledního dne, takto to třeba vypadalo večer před otevřením.


Nutno podotknout, že informace o otevření tohoto obchodu byly vidět po celém Londýně, asi nejvíce na autobusových zastávkách na digitálních panelech. Ty byly personalizované tak, že Vám třeba ukazovaly, jak daleko od obchodu ještě jste.



Čtvrteční osudové ráno se začala tvořit fronta již od 7 hodin (otevření bylo naplánované na 11:00), vše bylo velice dobře organizované, pro návštěvníky ve frontách bylo připraveno občerstvení a všichni už se nemohli dočkat času otevření. Při otevíracím proslovu promluvilo několik významných představitelů Microsoftu, jako je např. generální ředitelka Microsoft UK Cindy Rose a další. Těsně před 11 hodinou začalo slavnostní odpočítávání a návštěvníci začali být vpouštěni po skupinkách dovnitř. A tak jsem (asi) jako první Čech do toho obchodu vstoupil. A nutno podotknout, že nebylo kam očima dříve skočit. Pojďme si tedy "projít" patro po patru.




V přízemí Vás asi jako první zaujme skutečné závodní auto McLaren Senna, které je nepřekvapivě propojeno s Xboxem a hrou Forza. A nejedná se o pouhé otáčení volantem a šlapáním na skutečné pedály, ale auto i jako takové se celé naklání dle směru jízdy - ten zážitek už asi opravdovější být nemůže :)




Najdete zde také stánky jednotlivých Surface zařízení (Book, Pro, Go a Laptop) ve všech možných barevných kombinacích. V přízemí se také nachází část pro virtuální a smíšenou realitu a tak si zde můžete například vyzkoušet brýle Microsoft Hololens.

V prvním patře na Vás hned u schodů čeká Surface Hub - interaktivní dotyková obrazovka, obrovská stěna plná všemožného příslušenství (klávesnice, myši, pera, obaly, sluchátka, stojany) a další stánky se zařízením Surface. Najdete zde ale také notebooky jiných výrobců. Součástí druhého patra je také učebna pro školy a další zájemce o různá školení, nejčastěji zaměřená na efektivní využívání moderních technologii v přírodovědných předmětech (STEM). Nachází se zde také část Answer Desk, kde můžete přijít (rovnou nebo ideálně po předchozí online rezervaci) vyřešit nějaký problém s vaším počítačem - opět, nemusí se jednat pouze o zařízení Surface.

Další patro nabízí jak polointerní prostory pro důležité schůzky se zákazníky a partnery tak i především obrovskou herní zónu. Ta je věnována pochopitelně Xboxu a Minecraftu. Najdete zde několik desítek Xboxů a herních koutků, kde si můžete vyzkoušet téměř jakoukoliv Xbox hru. A je jen na Vás, zda vám stačí ovladač a obrazovka, nebo usednete do speciálního herního křesla či dokonce do automobilového simulátoru s pedály. Míra zapojení je jen na Vás.





Pokud Vás zajímají moderní technologie, pokud Vás zajímá to, co Microsoft dělá (a asi ano, jinak byste tento blog nečetli), doporučuji Vám pokud budete v Londýně, se do Microsoft Store zcela jistě podívat, ten zážitek za to stoprocentně stojí. A pokud nemáte v nejbližší době cestu do Londýna, tak aspoň máte důvod a cíl, proč ji uskutečnit. Mimochodem, zaměstnanci Microsoft Store v Londýně mluví dohromady 45 jazyky, takže se tam domluví téměř každý.



No a na závěr ještě pár fotek z otevírání - 10,9,8,7,.....