středa 10. dubna 2019

Windows aplikace (nejen) pro školství - 39. díl


Holotour


Výuka zeměpisu budoucnosti. Ale dostupná tady a teď. Stačí si jen nasadit brýle a můžete se okamžitě přenést do Říma nebo Machu Picchu. A co více, podíváte se i do míst, kam běžný návštěvník nemůže. Virtuální a smíšená realita přináší téměř neomezené možnosti a tak si můžete i vychutnat, jaké to bylo v roli Césara v dobách největší slávy Kolosea.

Gravity Lab


Skvělá puzzle hra se zaměřením na fyziku a elektroniku. Vašim úkolem je na lunární stanici vybudovat funkční zařízení, které pomůže se vypořádat s mnoha nelehkými úkoly. A tak na Vás čeká více jak 20 levelů a 60 jedinečných skládaček. Vyzkoušet si, jaké je to být vědcem na vesmírné stanici se snazší, než si myslíte.


Easy Map 3D


Proletět se po světě a podívat se na ty nejzajímavější místa je snem asi každého z nás a Easy Map 3D Vám jej splní. Díky využití zdrojů z více mapových podkladů bude zobrazení světa opravdu reálné a to i např. včetně popisků zajímavých míst. Tak nastartujte ovladače a vyleťte obhlédnout svět.


Galaxy Explorer


Když nemůžete letět vy do vesmíru, proč by nemohl přiletět vesmír za Vámi. Prohlédněte si uprostřed Vaší třídy nebo obývajícího pokoje celou sluneční soustavu, jednotlivé planety, obejděte je dokola, podívejte se na jejich měsíce, přibližte si je dle potřeby a vzdělávejte se. Blíž se k planetám asi nikdy nedostanete.



úterý 2. dubna 2019

A datové typy v Excelu znáte?

Občas se mi stává, že při ukázkách novinek a zajímavých funkcí v aplikacích Office se ozvou příznivci Excelu, že těch novinek tam není tolik, jako např. ve Wordu nebo PowerPointu. A ona to není pravda. V rámci Office 365 a pravidelných měsíčních novinek se na Excel samozřejmě nezapomíná. Občas jsou to možná pro někoho skrytější (avšak někdy o to důležitější) nové početní funkce, někdy to jsou novinky viditelné na první pohled (se kterými ale si možná někdo neví napoprvé rady). A takovou novinkou mohou být i datové typy, tak se na ně pojďme podívat!

Datové typy najdete v aplikaci Excel 365 (nejsou tedy v Excelu 2019) a umožňují Vám bez nutnosti opouštět aplikaci Excel zjišťovat zajímavé zeměpisné či akciové informace. A co více, s takto získanými daty můžete dále počítat a používat je i jako vzorce. Ale dost "povídání", jdeme na to!

Datové typy naleznete na kartě Data :). Je zapotřebí si nejprve vložit do sešitu např názvy států nebo měst, se kterými chcete pracovat, následně tyto buňky označit a vybrat vhodný datový typ, pro tento příklad tedy Zeměpis.

Jakmile Excel rozpozná zeměpisný název, zobrazí u položky ikonu složené mapy a vy pak můžete snadno a rychle nechat automaticky do sloupců doplňovat položky jako je rozloha, zeměpisná šířka a délka, vedení města, rozlohu a u států navíc statistické informace jako je porodnost, telefonní předvolba, cenu benzínu, procento zalesněné nebo zemědělské půdy a mnoho dalších zajímavých informací. Jak je vidět z obrázků, ve skutečnosti se ale jedná o vzorce, které můžete použít kdekoliv v sešitu. A i když jsou zatím dostupné 2 datové typy, do budoucna se počítá s přidáním dalších. Excel tak získává po 3D mapách a grafech typu Mapy další skvělé vlastnosti nejen pro zeměpisáře.