pátek 5. října 2018

10 novinek ve Windows 10 October 2018 Update

Tak a je to tady, další velká (jedna ze dvou) velkých aktualizací pro Windows 10 je tady. Její oficiální název zní Windows 10 October 2018 Update a má interní označení 1809. Jako každý půlrok, i v této aktualizaci je mnoho novinek, i když se to na první pohled nemusí zdát. Pojďme se podívat na těch 10 nej.

1. Výstřižky a skica


Při tvorbě vzdělávacích, ale i pracovních emailů potřebujeme poměrně často využívat externí zdroje, jako jsou například obrázky nebo webové stránky. A i když aplikace Office již dlouho podporují vkládání snímků obrazovek přímo do prezentací, dokumentů a sešitů, je dobré mít podobnou aplikaci i na úrovni operačního systému tak, aby byly tyto funkce dostupné opravdu pro každou aplikaci. Někteří z Vás možná znáte nástroj Výstřižky, který toto určitým způsobem umožňoval a právě tento nástroj dostal v této aktualizaci svého nástupce s názvem Výstřižek a skica. A jako bonus je přidána nová klávesová zkratka Windows + Shift + S pro vyvolání lišty tohoto nástroje v horní části okna a vytvoření snímku nebo výřezu obrazovky přesně podle vašich potřeb.



2. Černá je dobrá


Pokud fandíte tmavým vzhledům operačních systémů, Windows 10 Vám udělaly radost již dříve, kdy přinesly podporu právě i pro tmavý režim. Jedinou bílou kaňkou byl Průzkumník, kterého mnoho uživatelů používá dennodenně a který se svým bílým pozadím narušoval jinak konzistentní tmavé prostředí systému. A jak asi tušíte (a tušíte správně), v této aktualizaci se dočkal tmavého režimu právě i Průzkumník.



3. Baterie je důležitá


S nadsázkou se říká, že Maslowova pyramida základních potřeb se za poslední dobu poměrně změnila a že pozice v jejím základu nyní zabírají baterie a připojení k Wi-Fi. Ať to máte tak nebo tak, je dobré mít přehled o tom, jak je na tom vaše baterie. Zvykli jsme si, že na noteboocích, tabletech a telefonech je ukazatel stavu baterie viditelný skoro vždy, ale myslel někdo i na ostatní příslušenství, které k těmto zařízením připojujeme a které také potřebuje být nějak napájeno? Ano, myslel a tak si nyní můžete v Nastavení - Zařízení - Zařízení Bluetooth a jiná zobrazit, jak je na tom z pohledu baterie vaše myš, digitální pero a další věcičky, které ke svému zařízení připojujete.



4. Schránka je nahoře


Jednou z největších novinek této aktualizace jsou novinky týkající se práce se schránkou. Ano, i ta známá schránka, do které se kopíruje, vkládá a vyjímá text, dostala nové funkce. A jaké to jsou?
  • Schránka nyní podporuje historii a tak je možné si pomocí klávesové zkratky Windows + V zobrazit historii vložených textů a dalších objektů do schránky
  • Schránka je nyní cloudová. Pokud si to tedy přejete a tuto funkci zapnete. Pak cokoliv, co zkopírujete do schránky se objeví ve schránce i na vašich dalších zařízeních a můžete tak velice snadno dále využívat již jednou zkopírovaný text. 

5. VR hýbe světem


Technologie Windows Mixed Reality si svou premiéru odbyla zhruba před rokem a za tu dobu urazila obrovský kus cesty. K dispozici je mnoho typů headsetů, v Microsoft Store jsou stovky aplikací s podporou WMR a stejně tak je tomu i v rámci SteamVR, kde se tyto aplikace počítají již na tisíce. 

WMR headsety jsou konstruované jako "neprůhledné", tj. brýle a obraz vás obklopují zcela úplně a tak není možné vidět okolní reálný svět. A to se ne vždy hodí. Vzhledem k tomu, že WMR headesty mají v přední části hledí dvě kamery, bylo možná pro někoho jen otázkou času, kdy se využijí k něčemu většímu, než "pouhému" sledování pohybu ovladačů a překážek v místnosti.  A ten čas právě nastal - pomocí hlasového povelu, tlačítka v nabídce start nebo klávesové, resp. tlačítkové zkratky je možné vyvolat ve virtuálním obrazu "průhled" do reálného světa a podívat se, co se před vámi aktuálně děje.


6. A zase ta bezpečnost

Bezpečnost je a pravděpodobně stále bude číslem 1 v důležitosti toho, co na počítači děláte a jak s nám pracujete. A proto i v každé větší aktualizaci Windows 10 se můžete těšit na zajímavé novinky v této oblasti, naposledy to např. bylo přidání ochrany proti škodlivým aplikacím typu ransomware. A i v říjnu se objevily mj. tyto zajímavé novinky:

  • Větší přehled a aktuálních hrozbách, stavu poslední kontroly a celkového stavu zařízení
  • Vylepšené nastavení Řízeného přístupu ke složkám, kdy je možné povolit naposledy zablokované aplikace
  • Windows Defender Firewall nyní podporuje Windows Subsystem pro Linux.



7. Spolupráce s telefonem

Zejména pro uživatele telefonů s operačním systémem Android je tato aktualizace více než zajímavá. Přináší do systému novou aplikaci Váš telefon, který po propojení s telefonem udělá z vašeho počítače prodlouženou ruku telefonu. Co je tím myšleno? Že je možné z počítače si prohlížet fotky, které máte na svém telefonu a že je možné z počítače posílat dokonce textové zprávy. Pro využití těchto funkcí je zapotřebí mít telefon se systémem Android 7.0 a vyšší. A pro iPhone i Android jsou dostupné funkce přenesení zobrazení webové stránky přímo do počítače. K čemu je to dobré? Začnete si prohlížet na telefonu webovou stránku a z mnoha důvodů (pohodlnější čtení či kompatibilita) si ji chcete zobrazit na počítači.




8. Co za to může?

Ještě jednou se vrátím k bateriím a jejich výdrži. Tentokrát ale na úrovni samotného zařízení a zjištění toho, co vlastně může za největší spotřebu baterie vašeho zařízení. A využijeme k tomu novou funkci Správce úloh. Ten již v poslední době získal mnoho užitečných funkcí jako např. zobrazení vytížení grafické karty a další novinkou, kterou vám je nyní schopen zobrazit je to, jakou spotřebu energie má která aplikace.


9. Když oči neslouží

Pokud potřebujete zvětšit text v systému Windows 10, je pro to již dlouhou dobu dostupná volba Zvětšit všechny objekty, kterou najdete v Nastavení - Usnadnění přístupu - Zobrazení. Jenže tato volba zvětší nejenom text, ale i velikost aplikací a to není vždy žádoucí. Jestliže chcete mít zvětšený pouze text v aplikacích, můžete pro to využít právě zcela novou volbu - Zvětšit text, kterou najdete ve stejném umístění. Ta zajistí např. i změnu velikosti písma v zobrazených položkách Průzkumníka a dalších aplikací.


10. Nastavujeme Nastavení


A jako obvykle, i poslední aktualizace přinesla několik novinek do samotného Nastavení systému Windows 10, kde se nachází mnoho nových položek. Tak se pojďme podívat na 5 nejzajímavějších z nich.
  • Systém - Obrazovka - zde je nová položka Windows HD Color, která vám umožňuje nastavit jasnější a živější obraz v aplikacích a hrách
  • Systém - Zvuk - Spravovat zvuková zařízení - zde je možné povolovat nebo zakazovat zvuková zařízení
  • Systém - Oznámení a akce - do Rychlých akcí je možné nově přidat i položku Výstřižek obrazovky
  • Účty - Rodina a jiní uživatelé - zde se nachází nový průvodce na konfiguraci Přiřazeného přístupu, který nastaví počítač jako veřejný terminál.
  • Aktualizace a zabezpečení - Optimalizace doručení - tato funkce dostala svůj vlastní postranní panel se všemi možnostmi nastavení, které dříve byly dostupné pouze hluboko v nabídce Windows Update