středa 14. prosince 2022

Microsoft Designer - grafikem snadno a rychle (s pomocí AI)

Microsoft na podzim představil s podzimní verzí Windows 11 mnoho novinek a jednou z těch, která může podstatným způsobem změnit to, jak pracujete s grafikou, je právě Microsoft Designer. Historicky měl Microsoft několik aplikací na úpravu grafiky, tvorbu pozvánek apod., jako je třeba Publisher. Překvapivě mnoho typů grafiky se dá dělat i v samotném Wordu a PowerPointu, obzvláště, když je dostupných tolik šablon, které stačí jen využít. 

Ještě, než se dostanu k samotnému Designeru, zůstaňme u těch šablon. Ty asi většina z vás zná z aplikací Word, Excel nebo PowerPoint jako nabídku při spuštění těchto nástrojů. A nutno podotknout, že většina z nich prošla v poslední době velkým redesignem a jsou opravdu pěkné a využitelné. Jenže svět grafických výstupů není jen o těchto aplikacích, ale multimédia se dají vytvářet i v novém editoru videa Clipchamp nebo právě Designer. A tak se nabízí mít jedno místo, kde budou šablony pro všechny tyto aplikace na jednom místě a vy si jen tematicky zvolíte, co chcete vytvářet, typicky třeba něco s vánoční tématikou. A tím jedním místem je Create na adrese create.microsoft.com. Stačí zadat téma a již vám vyjedou šablony do PowerPointu, Designeru nebo Clipchampu.



A právě o Designeru bude dnešní příspěvek. Jedná se o nový grafický editor s moderními prvky a s možností vytvářet působivé koláže a výtvory s minimem úsilí. Jako zásadní funkcí nad rámec běžných grafických možností je pak očekáváné propojení s umělou inteligencí, konkrétně DALL-E 2 pro generování obrázků. Ale nejenom obrázků, ale i celých grafických konceptů.

Pokud jste v minulých týdnech nežili na jiné planetě, tak jste o tom museli slyšet. Namísto hledání vhodných obrázků v rámci vlastních galerií nebo fotobank prostě umělé inteligenci řeknete, co za obrázek potřebujete a zbytek necháte na ní. Výsledky jsou opravdu působivé, a hlavně - každý je originál a dá se vygenerovat to, co by třeba nikdy jako fotka ani vzniknout nemohlo, ostatně podívejte se na některé z následujících příkladů:





Aplikace jako taková se nachází na adrese designer.microsoft.com a zatím je do Designeru možné se přihlásit pouze soukromým účtem Microsoft. 

Po spuštění aplikace máte možnost zadat text do grafiky a zvolit vlastní obrázky ze zařízení, telefonu nebo již předchozí vygenerované pomocí AI. Případně je možné AI rovnou říci, co za obrázek potřebujete.

Chcete obrázek středověkého hradu na pobřeží? Žádný problém. Stačí zadat třeba "medieval castle with cliff and coastline photorealistic, wide angle, studio lighting" a výsledek je po pár vteřinách dostupný. Co třeba skupinu učitelů sedících před počítačem s efektem rozmazání? Taktéž záležitostí pár vteřin. Jen ti učitelé na obrázku neexistují, protože si je AI vymyslela. Příkladů použití DALL-E 2 je na internetu obrovské množství, někdy je však lepší se nechat překvapit a zkoušet různé kombinace. A uvidíte, že od žáků těch inspirací dostanete ještě mnohem více. Již vytvořené obrázky pomocí AI je pak možné opakovaně rychle použít ve vašem projektu.




Samozřejmě je možné začít i s prázdným plátnem a využít stovky předpřipravených šablon v rámci aplikace. Kromě doplnění vlastních objektů do šablon je možné vkládat a přidávat i různé tvary, fotky, ikony a mnoho dalšího. Když vytváříte pozvánky a podobné materiály, tak se asi neobejdete s textovými poli a i ty je zde možné samozřejmě vkládat. 






Váš výtvor je pak možné nechat vydesignovat do jednoho z předpřipravených stylů nebo si vše můžete upravit dle vlastní potřeby. Ať se jedná o průhlednost, vrstvení objektů na sebe dle potřeby nebo mnoho možností úprav textových objektů, fantazii se meze nekladou a je jen na vás, kolik práce a úsilí necháte na AI a aplikaci samotné a kolik času chcete tvorbě věnovat vy sami. 

Očekávanou funkcí je pak přímo publikování na Instagram, Facebook nebo LinkedIn či stažení grafického výtvoru do počítače nebo mobilu, a to skrze QR kód. 


Jak je vidět, i působivá grafika se dá vytvořit velice snadno a rychle, a tak se snad i vám bude nový Designer líbit a pomůže vám při přípravě různých typů grafických výstupů.

úterý 20. září 2022

11 novinek ve Windows 11 22H2

Jak už asi víte, Microsoft vydává 1x ročně velké aktualizace operačního systému Windows 11 a nyní je ten čas, kdy vychází verze označovaná jako 22H2 (velká aktualizace z druhé poloviny roku 2022). Ta je nyní uvolněna pro všechny uživatele s kompatibilním zařízením, a to skrze Windows Update, pro firemní a školní zákazníky pak přes VLSC, WSUS a WUfB.

Tak a teď už pojďme na ty nejzajímavější novinky (některé z nich budou dostupné až postupně, během října):

1. Průzkumník a záložky

Aplikace Průzkumník dostala tolik očekávané záložky, které znáte třeba z webových prohlížečů. Pokud chcete pracovat se soubory v jiných složkách, již není potřeba se přepínat mezi složkami nebo mít otevřeno více oken aplikace Průzkumník, vše teď zvládnete v jednom okně se záložkami. Průzkumník také nyní zobrazuje náhledy obsahu složek.



2. Složky a Start

A u složek ještě zůstaneme. Ty je totiž nově možné vytvářet i přímo v nabídce Start. Chcete si vytvořit složku Office a do ní dát aplikace Word, Excel a PowerPoint? Žádný problém.


3. Připnuté dle potřeby

Od verze 22H2 máte také možnost ovlivnit, jakou část v nabídce Start budou zabírat Připnuté a Doporučené položky. Chcete více aplikací a méně doporučených dokumentů? Máte je mít!




4. Spravujeme přehledně a moderně

Správce úloh v této aktualizaci dostal nový graficky design, který více ladí s prostředím Windows 11 a to včetně podpory pro tmavý režim. 



5. Integrace OneDrive

Pokud používáte na svém zařízení aplikaci OneDrive, po otevření této složky v Průzkumníkovi díky lepšími propojení máte možnost vidět, kolik místa na OneDrive vám ještě zbývá.



6. Živé titulky

Pro jakékoliv mluvené slovo, které máte možnost skrze počítač slyšet, je možné zapnout titulky, a to pomocí klávesové zkratky Windows + Ctrl + L. Ty jsou zatím dostupné jen v angličtině. Ale víte o tom, že je možné ve Windows 11 texty i diktovat, a to už i v češtině? Tak si zkuste klávesovou zkratku Win + H.



7. Nový editor videa - Clipchamp

Ve Windows 11 22H2 se také setkáte s jednou předinstalovanou aplikací a tím je Clipchamp. Nový a moderní editor videa, který podporuje vše, co si můžete přát. Více zvukových i video stop, obraz v obraze, práce s klíčováním a zeleným plátnem, fotobanka, export v různých formátech a mnoho dalších skvělých funkcí. A co víc, je dostupný i jako webová aplikace.


8. Účty a rodina

V Nastavení systému Windows 11 máte možnost si nyní detailně prohlídnout nastavení týkající se vašeho osobního účtu Microsoft i rodinného sdílení, a to včetně nové aplikace Rodina.




9. Přesunujeme položky na hlavní panel

Pokud chcete přetahovat na hlavní panel položky a zástupce metodou drag & drop, tak od této verze již můžete.


10. Nové možnosti přichytávání oken

Již první verze Windows 11 přišla s nabídkou možností rozložení uchycení oken. Stačilo chvíli počkat kurzorem na ikoně maximalizace a zobrazila se nabídka pro rychlé uchycení doprava, doleva či do jednotlivých kvadrantů. Nyní s 22H2 je možné tuto nabídku o něco rychleji vyvolat chycením okna aplikace a přesunutím doprostřed horního okraje obrazovky.


11. Mnoho detailů a drobností v Nastavení

  • Možnost přímého přechodu do nastavení Bluetooth z centra rychlých akcí
  • Plovoucí panel s ukazatelem hlasitosti, jasu, kamery apod.
  • Aktivní ikona upozorňující na to, když vysíláte obraz na jiné zařízení
  • Nový dialog pro tisk obrázků
  • Snížené hodnoty pro přechod do režimu spánku
  • Graficky přepracovaná část Prostorů úložišť
  • Položka Tiskárny a skenery ukazuje nyní více informací o zařízení
  • a mnoho dalších...
Pozor, pokud se vám tato aktualizace na počítači nezobrazuje a váš počítač ale splňuje minimální požadavky pro provoz Windows 11, nezoufejte. Při kontrole dostupnosti se totiž nekontroluje pouze HW požadavky, ale i kompatibilita se stávajícími aplikace a ovladači, a tak se může stát, že je aktualizace 22H2 na vaše zařízení pozastavena tzv. Compatibility Hold. Jakmile bude tato nekompatibilita vyřešena, aktualizace na 22H2 se vám ve Windows Update objeví. 


středa 31. srpna 2022

Nový školní rok s časovanými kvízy ve Forms

Po možnosti nahrávání souborů do formuláře a po možnosti vytváření složek byl třetím nejčastějším požadavkem učitelů z pohledu funkcionality přidání možnosti časovaných kvízů/testů. Již dlouho bylo možné zadávat od kdy do kdy je formulář/kvíz dostupné, ale takové to klasické "otevřete si test a máte na něj 20 minut" tam chybělo. A to se s příchodem nového školního roku mění. 

Jako obvykle se vše nachází v nastavení kvízu pod třemi tečkami v pravé horní časti, kde se nachází volba Nastavení a v ní nová položka Nastavit dobu trvání v minutách. Vše ostatní zůstává tak, jak jste zvyklí.


Jakmile student test otevře, v horní části se mu zobrazuje odpočet, který je možné kliknutím minimalizovat. 

Minutu před vypršením limitu je student ještě jednou upozorněn a v čase vypršení se test automaticky odešle s odpověďmi, které student měl zaškrtnuté v čase vypršení. 


středa 15. června 2022

33 letních novinek v Microsoft 365 a Teams pro školy

Vývoj nástrojů v rámci služby Microsoft 365 a jejich funkcí ani náhodou neusíná na vavřínech, a tak se již teď a v následujících týdnech můžete těšit na spoustu zajímavých novinek, které se pro vás chystají. Jaké to jsou?

1. Nová domovská stránka třídy

Pokud máte velice aktivní třídu/tým, mohou někdy důležité informace a dokumenty zapadnout. Proto do třídních týmů přibude funkce domovské stránky, na které veškeré důležité informace uvidíte na jednom místě. A samozřejmě učitel si může tuto stránku upravit dle potřeby.

Dostupnost: srpen



2. Trenér čtení


O funkci Pokrok ve čtení již bylo napsáno mnoho, např. zde: O technologiích (nejen) ve školách....: Výuka čtení, v Teamsech vše změní! (klatovsky.cz). Funkce samotná během posledních měsíců dostala mnoho nových funkcí a nyní přichází další, poměrně zásadní - Trenér čtení. Tato funkce umožňuje studentovi automaticky procvičovat slova, která jsou pro něj obtížná a se kterými měl při čtení potíže. Ano, sice učitelé již nyní mají díky funkci Insights v rámci Pokroku ve čtení možnost studentovi vygenerovat nové zadání na základě pro něj složitých slov, ale téhle funkce má možnost student začít procvičování sám. Navíc má možnost si slovo poslechnout, rozdělit do slabik nebo ukázat obrázkový výraz slova. A učitel pak i sám vidí, jaká slova student procvičoval a s jakým výsledkem. 

Dostupnost: Probíhá nasazování



3. Vylepšené časové pasáže

V rámci Pokroku ve čtení a vytváření zadání je možné nastavit i časový limit pro přečtení. Pokud student nestihne přečíst text v požadovaném čase, již nebudou slova označena jako vynechaná, ale v přehledu pro učitele bude vidět, kde studentovi vypršel časový limit. Tím je i zajištěno, že nebude docházet ke zkreslení hodnot správných slov a počtu slov za minutu.

Dostupnost: červenec
 

4. Zadání i pro velké

Pokud jste z větší školy či využíváte zadání v Teamsech ve větším rozsahu, tak vám zcela jistě přijde vhod navýšení počtu studentů, pro které můžete vytvořit zadání, na 1000.

Dostupnost: Probíhá nasazování

5. Hodnotící kritéria na mobilu

Jestliže jste si při vytváření zadání v Teamsech oblíbili využívání hodnotících kritérií, tak nově je budete moci vytvářet a editovat i v mobilní verzi Teamsů. A studenti navíc si je budou moci na mobilech přečíst mnohem snadněji. 

Dostupnost: již dostupné


6. Vylepšený přehled hodnocení

Vidět výsledky studentů je důležité, ale vidět je přehledně a vyznat se v tom, je ještě důležitější. Proto do výsledků zadání a do známek přibude mnoho dalších detailů jako jsou trendy, kategorie, skupinová zadání, hodnoticí kritéria, srovnání výsledků s průměrem třídy.

Dostupnost: červenec


7. Podpora potřebným

Při výuce ve třídě učitel asi relativně snadno pozná, kdo potřebuje s látkou více či méně pomoci . U hybridního způsobu výuky a zpracovávání úkolů online to už tak snadné být nemusí. Proto v rámci komponenty Insights budete mít informace o tom, kdo ze studentů se zapojuje méně do konverzací, kdo pracuje méně ve školním online sešitu, kdo méně využívá společné dokumenty či nereaguje na zprávy. To vám tak dává mít mnohem větší přehled o třídě a zapojení jednotlivých žáků do výuky. 

Dostupnost: nyní (v rámci Public Preview)


8. Propojení s Moodle

Moodle asi není potřeba nijak extra představovat. Po představených možnostech propojení třeba s Canvou nebo Blackboardem přichází na řadu právě Moodle. Díky tomuto propojení bude možné např. v Moodle vytvořit rovnou tým kurzu v Teamsech či vytvářet a spravovat online schůzky opět přímo v Moodle. Detailní informace o tom, jak tato propojení nastavit najdete zde - Set up and configure the Moodle plugin | Microsoft Docs

Dostupnost: léto


9. Lepší umístění obrazu

Při online schůzkách a sdílení obsahu se někdy může hodit mít váš obraz na jiné straně. Nebo větší či menší. Díky této nové funkci máte jako prezentující možnost si přesně toto nastavit.

Dostupnost: již dostupné


10. Automatické rozpoznání hudby

Již dříve do Teamsů přibyla funkce, která eliminovala ruchy na pozadí, a tak jste si klidně při schůzce mohli otevřít brambůrky a jíst je tak, že to nikdo neslyšel. Nyní je do Teamsů přidána funkce detekce hudby a vy se tak můžete rozhodnout, zda tuto hudbu chcete eliminovat (jste např. na online schůzce v restauraci) nebo naopak zvýraznit a zkvalitnit její přenos. (online hodina výuky na hudební nástroj).

Dostupnost: již dostupné



11. Režim Společně pro každého

S režimem Společně jsme si asi v rámci schůzek užili opravdu hodně. Doposud si však režim společně zapínal každý sám, dle potřeby a toho, jak mu to vyhovovalo. Nově je možné zapnout tento režim pro každého, takže se třída uvidí vždy celá a navzájem. A také je možné ručně přesazovat ty, kterým se automatické rozsazení nelíbí. 

Dostupnost: Probíhá nasazování




12. Ať je mezi námi jasno

Po zrcadlení obrazu z kamery přichází do Teams další dvě nové funkce - možnost upravit jas obrazu webkamery a přidat jemné zaostření, takže všichni budeme na online schůzkách zase o něco čitelnější a hezčí.

Dostupnost: Probíhá nasazování



13. Sdílení zvuku i z webu

Pokud děláte online schůzku z webového klienta Teams, máte nyní možnost sdílet i zvuk přehrávaný v počítači.

Dostupnost: Již dostupné


14. Pravítko je zpět - i se stupni!

V rámci nové aplikace Whiteboard je již dostupné pravítko, a to včetně úhloměru.

Dostupnost: Již dostupné


15. Vkládání online obrázků

Pro vkládání obrázků do vašich tabulí v rámci aplikace Whiteboard je možné využít nejen obrázky, které máte uložené u sebe na zařízení, ale využít i hledání online obrázků přímo z internetu.

Dostupnost: Probíhá nasazování


Dostupnost: Probíhá nasazování


16. Lepší sdílení tabulí

Vylepšeno také bylo sdílení tabule s ostatními uživateli a to tak, aby odpovídalo stylu, který znáte z dokumentů Office nebo OneDrive. Máte tak možnost přímo nastavit, komu a s jakým jak bude tabule sdílena.

Dostupnost: Probíhá nasazování

17. Na tabuli přehledně

Pokud jste nasdíleli někdy tabuli celé třídě, víte, jak to často dopadlo. Pro větší přehlednost bude nyní možné vidět na tabuli kurzory a jména jednotlivých žáků, takže už budete přesně vědět, kdo a kde je, případně co kreslí. 

Dostupnost: Probíhá nasazování


18. Staré tabule na nových schůzkách

To, že můžete využívat při schůzkách pro podporu spolupráce i tabuli Whiteboard, není nic nového. Co je nového, je využití starších tabulí, které jste již někdy v minulosti použili a teď je chcete v rámci schůzky znovu použít. Při sdílení obsahu v rámci schůzky si tak budete moci vybrat mezi vytvořením nové tabule a využitím již existující.

Dostupnost: Probíhá nasazování


19. Nové šablony pro školy

V rámci aplikace Whiteboard budou dostupné nové šablony určené přímo pro školy.

Dostupnost: červen


20. Nový přehled výsledků pro studenty

Pokud využíváte jako součást testů a zadání i aplikaci Microsoft Forms, studenti budou mít nově možnost detailnějšího přehledu jejich výsledků. Jedná se zejména o přehledněji zobrazené správné a špatné odpovědi a poznámky od učitele. 

Dostupné: červenec

21. Pošlete a připomeňte to

Doposud v případě sdílení kvízu v Microsoft Forms bylo možné využít QR kód, odkaz, embed kód či otevření poštovní aplikace a poslání odkazu z ní. Ne vždy ale mají všichni uživatelé nakonfigurovanou poštovní aplikaci, a proto je možné nyní poslat e-mailovou pozvánku i přímo z webové aplikace Forms. 

Navíc, pokud takhle pošlete pozvánku, budete mít rychlý přehled o tom, kdo již kvíz vyplnil a kdo ještě ne a budete mít hlavně možnost to těm zbývajícím uživatelům ještě jednou připomenout.

 

Dostupné: červenec


22. Vytváření i hodnocení zadání na tabletech

V rámci funkce Pokrok ve čtení bude možné vytvářet taková zadání i na tabletech iPad a Android. 

Dostupnost: červenec


23. Hromadné mazání v Poznámkových blocích

Jednou z nejžádanějších funkcí pro Poznámkové bloky třídy ve OneNote byla možnost hromadně mazat jednotlivé oddíly poznámkového bloku, což bude nyní možné přímo ve správě bloku.

Dostupnost: srpen




24. OneNote v novém

O sloučení klasické desktopové a moderní verze aplikace OneNote již také bylo napsáno mnoho. Toto sloučení je stále v procesu a jednou z viditelných změn je i vizuální stránka nové verze.

Dostupnost: již dostupné v rámci Office Insider



25. Kreslení ve OneNote ještě lépe

OneNote byl pro zápis poznámek pomocí digitálního pera přímo stvořen. A tak i v této oblasti dochází k dalším vylepšením, mezi ty nejčastější patří převod ručně kreslených tvarů do těch opravdových či vylepšené pravítko. OneNote se tak z pohledu panelu pro kreslení sjednocuje s aplikacemi Word, Excel a PowerPoint.

Dostupnost: již dostupné v rámci Office Insider



26. Zahoďte klávesnice, diktujte

Pro někoho to možná bude jen další z novinek a tipů, ale jeho rozsah a dopad poznáme až časem. Do aplikací Office totiž přichází vestavěná podpora pro diktování textu v češtině. A podobně, jako si dnes mnoho uživatelů zvyklo SMS zprávy diktovat a ne psát, tak i využívání diktování při psaní textu na počítači může být poměrně zásadní změnou. 

Dostupnost: nyní




27. Šablony pro školství podruhé

Aby těch šablon pro školy nebylo málo, tak kromě těch, co budou dostupné v rámci aplikace Whiteboard, tak nové šablony najdete i ve Forms. Je jedno, zda budete chtít vytvořit zpětnou vazbu, kvíz, registrační dotazník nebo akademický průzkum, na všechny tyto oblasti ve Forms budete mít i šablony.

Dostupnost: červen


28. Z běžných písemek vytvořte ty online

Další velice zajímavou funkcí je možnost převedení testů/kvízů v digitální podobě do těch v Microsoft Forms. Pokud tedy máte plno písemek ve Wordu nebo PDF, je toto funkce přímo pro vás. 

Dostupnost: červen


29. Vytvářejte testy i na mobilu

A u testů zůstaneme ještě jednou - nejenom, že je pochopitelně možné je na mobilu vyplňovat, ale nově je možné je i na mobilu vytvářet, hodnotit a komentovat. 

Dostupnost: nyní



30. Více obrázků v asistivní čtečce

Asistivní čtečka je skvělý doplněk (nejen) pro žáky se speciálními potřebami. Umí vám text přečíst, rozdělit do slabik, opticky zvýraznit, invertovat barvy nebo dokonce u mnoha slov ukázat jejich význam formou obrázku. A právě tato databáze obrázků se rozrostla o cca dalších 5000 exemplářů.

Dostupnost: červenec


31. Pište texty v černé

Čím dál více uživatelů pracuje na zařízeních nastavených na tmavý režim. A tak se i webová verze Wordu dočkala svého temného režimu, který je tolik populární.

Dostupnost: probíhá nasazování


32. Matematika na webu i iPadu

Pomocník pro matematiku, který vám pomůže s vykreslením grafu funkce nebo řešením rovnice včetně postupu bude dostupný jak v desktopové verzi, tak na iPadu. 

Dostupnost: červenec


33. Zvolte si místo pro ukládání

Pokud vám nevyhovuje výchozí složka pro stahované soubory v Teams, je možné si ji změnit dle potřeby, případně se nechat pokaždé dotázat, kam se má soubor uložit.

Dostupnost: léto