čtvrtek 30. července 2020

Přehled velkých letních novinek v Microsoft Teams

Microsoft Team je asi bezpochyby jednou z nejdynamičtějších aplikací z portfoila Microsoftu. A tak se není čemu divit, že dle posledního šetření České školní inspekce jsou Teamsy nejpoužívanějším nástrojem pro online porady a společně se Skypem i pro online výuku. A protože je vždycky co vylepšovat, během léta vývojáři "zamakali" (a ještě zamakají) na mnoha novinkách, na které se během léta a v následujících měsících můžete těšit. A že některé z nich jsou opravdu hodně užitečné se dozvíte z následujícího seznamu.

1. Video stream pro 49 účastníků - možná jen pro někoho připomenutí již avizované novinky, ve které na vás během srpna čeká možnost zobrazit si až 49 účastníků videohovoru, takže uvidíte opravdu celou svou třídu. Dostupné během srpna.

2. Společný režim - vidět najednou 49 obdélníčků je skvělé, ale ještě lepší je se vidět společně v jedné místnosti a když se bavíme o školách, tak ideálně v lavicích. Společný režim využívá pokročilé možnosti videokamer a přesune obraz z kamery žáků a umístí ho do virtuální třídy! Dostupné během srpna.

Together Mode (K12) (small).png

3. Dynamický režim - v Teamsech je zatím možné jen vidět buď obrazovky/prezentace účastníků nebo jednotlivé obrazy z kamer. Díky dynamickému zobrazení si budete moci zvolit takové, které vám vyhovuje nejvíce. Chcete vidět prezentaci i účastníky? Není problém. Chcete vidět méně účastníků, ale na větší části obrazovky? Jak si přejete! Dostupné během srpna.

Dynamic View.gif

4. Pokročilé možnosti docházky - již několik týdnů máte možnost si stáhnout v rámci online hodiny docházku žáků a studentů. Nově bude možné si tuto docházku stáhnout i po skončení online hodiny a také nově uvidíte, kolik času celkově na hodině účastník strávil (zatím je vidět pouze čas připojení a odpojení a pokud jich je během hodiny více, není úplně snadné a rychlé to snadno spočítat). Dostupné během září.

5. Vylepšené možnosti online tabule Whiteboard - v rámci online schůzek máte možnost využít i tabuli Whiteboard. Ta nyní dostává další nové funkce jako jsou nalepovací štítky, práce s textem a bude možné nastavit, zda účastníci mají možnost do tabule rovnou kreslit nebo nikoliv. Dostupné nyní.

Whiteboard - Loop-Animation-EDU-Blog.gif

6. Více připojených žáků - během léta dojde k navýšení maximálního počtu žáků z 250 na 300. To možná není tak velký nárůst jak jste čekali. Tak teď se držte - od konce roku 2020 bude možné připojit na schůzku až 1000 účastníků. A pokud by vám i to bylo málo, v rámci Živé události pak bude možné připojit až 20 000 účastníků najednou.

7. Ztlumení žáků? Nikdy nebo navždy - učitelé již dnes mají možnost ztlumit najednou všechny žáky ve třídě, ale ti mají možnost si mikrofon opět zapnout. Ať již naschvál nebo omylem, z pohledu online hodiny to není úplně ideální. Proto nově bude možné žáky ztlumit "natvrdo" bez možnosti jejich vlastního zapnutí mikrofonu. Dostupné počátkem září.

Hard Audio Mute - expected September.gif

8. Smazání příspěvků napříč kanály - pokud se vám stane, že nějaký student napíše (opět ať již omylem nebo schválně) nevhodný příspěvek ve více kanálech, vlastník kanálu má možnost všechny tyto příspěvky smazat najednou. Dostupné nyní.

9. Zobrazení zadání napříč týmy - jako učitelé budete mít možnost (staronově) si po klepnutí na kartu Zadání v levé části menu aplikace Teams zobrazit najednou všechny vaše zadání napříč týmy bez nutnosti otevírání nejprve jednotlivých týmů. Dostupné během srpna.

10. Anonymní hodnocení - chcete radši hodnotit práce žáků bez jejich jmen v anonymní režimu? Tak přesně to dělá tato nová funkce. Odebere jména žáků i jejich avatary a vy tak hodnotíte opravdu, ale opravdu objektivně. Dostupné během srpna.

AnonymousGrading - August.png

11. Hromadná nastavení hodnocení - namísto toho, abyste při vytváření zadání stále nastavovali výchozí čas pro splnění, zda jej mají dostat i nově příchozí studenti do týmu nebo zda se má informace o  vytvořeném zadání publikovat i do kanálu Příspěvky, tak nově bude možné toto nastavit hromadně pro všechny budoucí vytvořená zadání. Dostupné během srpna.

Assignments Settings - August.png

12. Vylepšená zadání ještě jednou - přidáváte do zadání často nějaké přílohy? Tak to se vám určitě bude hodit, že nově jich můžete přidat více jak 10 a tyto přílohy mohou mít až 500 MB. Dostupné během srpna.

13. Složka Výukové materiály i na Androidu - k tomuto asi není potřeba nic víc dodávat. Dostupné nyní

14. Breakout rooms - možnost rozdělení třídy do skupinek je mezi učiteli velice oblíbená i pře běžné výuce a tak se není čemu divit, že se na ní pracuje i v Teamsech. Dostupné během října.

Jak vidíte, novinek se na vás chystá opravdu hodně a je důležité si uvědomit, že Teamsy zdaleka nejsou nástrojem pouze pro online výuku a distanční vzdělávání, ale využijete je i během standardní výuky. Takže ať bude probíhat v příštích měsících jakkoliv, Teamsy jsou tu pro vás. Však se podívejte, jakým způsobem je využívají v českých školách v rámci zmiňované běžné výuky.



A pokud ještě Teamsy nemáte a chtěli byste, stačí se ozvat do komentářů nebo na skolstvi@microsoft.com a do konce prázdnin je můžete mít včetně účtů pro všechny učitele, žáky a základního (online) školení. Provoz, zřízení i školení je pro všechny školy zdarma.

Zdroj