čtvrtek 27. ledna 2022

Tvorba 4K animovaného filmu? V PowerPointu je to hračka!

Poměrně populární aktivitou, kterou mnoho učitelů ve školách se svými žáky dělá, je tvorba animovaného filmu. To se dá využít téměř v jakémkoliv předmětu - od sehrání nějaké historické události v dějepisu, přes pohyby litosferických desek v zeměpisu až po mediální výchovu nebo biologii a sledování rozkvětu rostlin ve třídě. 

Ukážeme si, jakým způsobem je možné takový animovaný film a co k tomu budete potřebovat - a není toho opravdu mnoho, protože vám bude stačit mobil a PowerPoint (a pevné ruce a trpělivost, ale o tom až později).

Postup, který zvolíme, je následující:

Nejprve je potřeba si rozmyslet, co vlastně chcete animovat. Nejčastěji se bude jednat pravděpodobně o nějakou scénku nebo událost, takže je potřeba si připravit všechny "účinkující". 

Aby výsledný film vypadal co nejlépe, je potřeba, aby byl zachycen dostatečný počet snímků v průběhu děje. Asi už jste někdy slyšeli o snímkové frekvenci a že třeba v kině je to 25 snímků za vteřinu. To znamená, že pro plynulý film byste museli pro každou vteřinu výsledku zaznamenat 25 fotek a to není málo. Pro výukové účely stačí, když se budete pohybovat okolo 5 snímků za vteřinu, ale na to už nechte žáky přijít samostatně. 

Je také důležité, aby se okolí scény nijak zásadně neměnilo, mezi ty nejčastější chyby patří např.:

  • změna osvětlení scény - stačí, aby někdo ve třídě rozsvítil, vytáhly se žaluzie, někdo udělal stín a hned to ve výsledku bude vidět. Proto se snažte zachovat okolní prostředí co nejvíce konzistentní. 
  • změna pohledu kamery - celá scéna by měla být ideálně zaznamenána ze stejného místa a úhlu - zapomeňte tedy na to, že se dá hezký film "nasmínkovat" pomocí telefonu v ruce. Stativ nebo nějaký držák na mobil je téměř nutnost. I levná řešení ve stylu "opřu telefon o něco a budu jen mačkat tlačítko fotoaparátu" vás brzy dožene, protože je téměř nereálné klepnout do telefonu a byť nepatrně s ním nehýbnout (ostatně je to vidět i ve výsledném videu). Všechny tyto minipohyby ale budou ve videu vidět. Je možné také využít stativ s dálkovým bluetooth ovladačem, spárované hodinky nebo ovládání focení skrze hlasovou asistentku
  • změna objektu ve scéně - také je potřeba dát pozor na to, aby se objekty, které se nemají hýbat, opravdu nehýbaly. Proto je vhodné je nějakým způsobem pevně uchytit. A pokud se vám stane, že třeba nějaký strom či jiný objekt ve videu omylem při pohybu postaviček shodíte, je opět téměř nemožné jej vrátit na naprosto stejné místo se stejným natočením.
  • ostrost obrazu - většina funkcí fotoaparátu v mobilu má dnes funkci automatického ostření, ale tím, jak budete na scénu přidávat nové objekty se může stát, že fotoaparát zaostří na jiné místo, než v předchozím snímku.
Předpokládejme tedy, že jste zvládli tu nejtěžší část a máte nafoceny desítky, nebo spíše stovky fotek a chcete z nich udělat film - jdeme na to.

1. Otevřete si v PowerPoint s prázdnou novou prezentací
2. Nyní potřebujeme docílit toho, že na každém snímku bude jedna fotka. A asi je vám jasné, že pokud je těch fotek několik desítek/stovek, určitě to nebudeme dělat ručně, ale využijeme funkci Fotoalbum, kterou najdeme na kartě Vložení.



3. V okně Fotoalbum vybereme položku Soubor či disk, v Průzkumníkovi označíme všechny fotky a klikneme na Vložit. Po vrácení do okna Fotoalbum zkontrolujeme, zda je vše tak, jak má být a klepneme na Vytvořit



4. PowerPoint vytvořil prezentaci, kde na každém snímku je jedna fotka + jeden úvodní snímek s nadpisem, který si nejspíše smažete. 


5. Teď je potřeba jen nastavit dobu automatického přechodu snímku na další to pro všechny snímky, klepneme tedy na kartu Přechody, nebudeme nastavovat žádný efekt a jen nastavíme v poslední položce Přejít na snímek - Za: na hodnotu třeba 00:00,50. Opět si lze na této hodnotě skvělé ukázat, jaký má případná změna vliv na plynulost videa jako takového. Nezapomeneme kliknout na tlačítko Použít u všech. Teď již stačí prezentaci spustit a kochat se výsledkem.


Pokud chcete mít výstupem opravdu video, stačí pak klepnout na Soubor - Exportovat - Vytvořit video. Zde si jen vyberte kvalitu výsledného videa (všimněte si, že PowerPoint umí i 4K videa) a klepněte na tlačítko Vytvořit video. Nastavení Počet sekund na každý snímek si nevšímejte, protože bude "přebito" již použitým nastavením doby trvání přechodu snímku. 


A je to! Vidíte, že to nebylo nic snadného a nyní tak můžete velice snadno zařadit do svých hodin v rámci mnoha předmětu právě i tvorbu videa.