středa 12. prosince 2018

Jak nainstalovat Office 2019 ve škole?

Možná si říkáte, proč je potřeba článek na instalaci Office 2019? Odpověď je jednoduchá, s příchodem Office 2019 se změnil způsob instalace tohoto kancelářského balíčku. Ta změna se týká jedné konkrétní varianty a to Office 2019 pro multilicenční zákazníky, kteří si software stahují z portálu VLSC. Netýká se ale např. uživatelů, kteří si instalují Office 365 ProPlus v rámci licence od školy nebo instalace na školní počítače v rámci licenčního balíčku Microsoft 365.

Týká se teda těch, kteří mají doposud na školních počítačích nainstalované Office 2016 a starší a jejich licenční model jim dovoluje si nyní nainstalovat Office 2019. Tito zákazníci byli doposud zvyklí si instalovat Office pomocí staženého obrazu instalace (iso souboru), který však nyní s příchodem multilicenčních Office 2019 není dostupný, protože se přešlo na tzv. Click-To-Run instalaci. Ano, tu, kterou už roky používají uživatelé Office 365 pro instalaci desktopových Office 365. Na první pohled se to může zdát někomu jako krok zpět, ale v následujících odstavcích uvidíte, že se toho ve skutečnosti moc nezměnilo.

Jak tedy začít?

Na portálu VLSC  si najděte v části pro stažení balíček Office Professional Plus 2019 a po výběru možností stahování se Vám zobrazí následující nabídka, kde vidíte, že žádný ISO soubor ke stažení pro klientské instalace není. Proto je zapotřebí stáhnout poslední položku Office 2019 Deployment Tool. PO jejím stažení a instalaci/rozbalení máte k dispozici 4 soubory - samotný nástroj pro nasazení v exe formátu a tři vzorové konfigurační soubory pro hromadné instalace.


Jedná se o "obyčejné" XML soubory, které lze upravit například v Poznámkovém bloku, ale mnohem pohodlnější je využít online generátoru těchto XML souborů, který se nachází na adrese https://config.office.com/.

Zde jste provedeni krok za krokem procesem tvorby takového odpovědního souboru, nemá asi cenu popisovat každou položku, takže jen ty nejdůležitější:


  • Products and releases - zde si vybíráte architekturu a přesnou verzi Office balíčku včetně podrobnější konfigurace, které aplikace chcete nainstalovat a které ne.
  • Language - zde je možné nastavit,  v jakém jazyce bude Office 2019 nainstalován včetně možnosti nainstalovat další jazykové balíčky. To se může hodit například pro přípravu na testování certifikací Microsoft Office Specialist
  • Installation - zde je možné vybírat, odkud se mají stahovat instalační soubory, zda z internetu nebo ze sdílené složky (to využijete právě pro hromadné instalace ve školách)
  • Update and upgrade - zde je možné nastavit, odkud se mají stahovat aktualizace a zda mají být zachovány předchozí verze aplikací Office (ty, které jsou založeny na MSI instalaci, tj. 2016/2013 atd., pokud máte na počítači nainstalovány Office 365 ProPlus, je potřeba je odinstalovat ručně)
  • Licensing and activation - slouží pro zadání instalačního klíče, automatického přijetí EULA smlouvy a především pro zapnutí režimu sdílené aktivace, která je ve školním prostředí téměř nutností.
  • General - zde se nastavují obecné názvy školy
  • Application preferences - slouží pro zadávání a upřesnění dostupnosti jednotlivých funkcí v aplikacích Office. 



Pro běžnou školu by takový konfigurační soubor mohl vypadat například takto:

<Configuration>
  <Add OfficeClientEdition="32" Channel="PerpetualVL2019" AllowCdnFallback="TRUE" ForceUpgrade="TRUE">
    <Product ID="ProPlus2019Volume" PIDKEY="AAAAA-AAAAA-AAAAA-AAAAA-AAAAA">
      <Language ID="cs-cz" />
      <Language ID="en-us" />
      <ExcludeApp ID="Groove" />
      <ExcludeApp ID="OneNote" />
    </Product>
  </Add>
  <Property Name="SharedComputerLicensing" Value="1" />
  <Property Name="PinIconsToTaskbar" Value="TRUE" />
  <Property Name="SCLCacheOverride" Value="0" />
  <Property Name="AUTOACTIVATE" Value="1" />
  <Updates Enabled="TRUE" />
  <RemoveMSI All="TRUE" />
  <AppSettings>
    <Setup Name="Company" Value="Zakladni skola " />
  </AppSettings>
  <Display Level="Full" AcceptEULA="TRUE" />
</Configuration>

Co se při použití tohoto XML odpovědního souboru stane? Nainstaluje se 32bitová verze Office 2019, instalační soubory se stáhnou z internetu, předchozí verze Office se odinstalují, Office se automaticky aktivují a licenční smlouva bude automaticky přijata. Jediné, co je tedy potřeba udělat, pokud chcete tento soubor použít je zadat vlastní produktový klíč. 

A jak tedy Office nainstalovat? Stačí mít rozbalený soubor setup.exe z výše uvedeného Office 2019 Deployment Toolu a připravený odpovědní soubor, oba soubory mít v jedné složce a s oprávněním administrátora spustit příkaz

setup /configure configuration.xml

Vidíte, je to poměrně snadné. Asi ale nebudete chtít, aby se pro každý počítač zvlášť stahovala instalace z internetu, protože takových počítačů ve škole můžete mít desítky až stovky. Proto je vhodné si instalační soubory stáhnout nejdřív k sobě, do nějaké sdílené složky a to tímto příkazem:

setup /download configuration.xml

Jediné, co je potřeba udělat, je upravit vzorový soubor a jeho část Add, kde je potřeba přídat položku SourcePath, která musí obsahovat umístění, kam se mají instalační soubory nahrát. Pokud ale na dalším počítači chcete ten samý Office 2019 nainstalovat, už používáte stejný odpovědní soubor, jen ne s přepínačem download, ale configure. Takový soubor pak může vypadat například takto:

<Configuration>
  <Add OfficeClientEdition="32" Channel="PerpetualVL2019" SourcePath="\\nazev_serveru\slozka" AllowCdnFallback="TRUE" ForceUpgrade="TRUE">
    <Product ID="ProPlus2019Volume" PIDKEY="AAAAA-AAAAA-AAAAA-AAAAA-AAAAA">
      <Language ID="cs-cz" />
      <Language ID="en-us" />
      <ExcludeApp ID="Groove" />
      <ExcludeApp ID="OneNote" />
    </Product>
  </Add>
  <Property Name="SharedComputerLicensing" Value="1" />
  <Property Name="PinIconsToTaskbar" Value="TRUE" />
  <Property Name="SCLCacheOverride" Value="0" />
  <Property Name="AUTOACTIVATE" Value="1" />
  <Updates Enabled="TRUE" />
  <RemoveMSI All="TRUE" />
  <AppSettings>
    <Setup Name="Company" Value="Zakladni skola " />
  </AppSettings>
  <Display Level="Full" AcceptEULA="TRUE" />
</Configuration>

Při stahování instalačních souborů není vidět žádný průběh, ale to, že se soubory stahují si můžete ověřit například prohlédnutím složky, kterou jsou v konfiguračním souboru uvedli (zde by se měla objevit složka Data s dalšími soubory uvnitř)


nebo ve Správci úloh, kde vidíte vytížení internetového připojení. Jen pro informaci, instalační složka pro výše uvedený konfigurační soubor má cca 1,9 GB. 

Jakmile máte soubory ve složce staženy, je možné Office 2019 instalovat na další počítače, přičemž využijete stejný příkaz jak pro instalaci jednotlivého počítače, tj.:

setup /configure configuration.xml

Jediný rozdíl je, že nyní se instalační soubory nestahují z internetu, ale ze sdílené složky na serveru ve škole. 

Pro hromadnou instalaci pak můžete využít skupinové politiky, Microsoft Intune nebo System Center Configuration Manager. 

čtvrtek 6. prosince 2018

Budoucnost je cloudově modrá, tak na ni studenty připravme už dnes.

Jedním z úkolů školy zcela jistě je připravit studenty na život. Na ten skutečný. A to jak z pohledu tvorby jejich osobnosti, tak i znalostí. Je zřejmé, že vzhledem k velice rychlému vývoji a implementaci technologií není možné dnešní studenty připravit tak, aby jim nabyté znalosti stačily na dalších 10 a více let, spíš méně. Proto je ale víc než kdy jindy důležité, aby se studenti ve školách naučili to, co bude pro ně při nástupu do zaměstnání nebo startování vlastních projektů relevantní a tím je v oblasti IT zcela jistě cloud.

Není pochyb, že cloud je v mnohých školách a organizacích naprosto nedílnou součástí již dnes a je tomu tak dobře, protože asi nikoho z nás nebaví rutinní údržba HW a SW prostředků, když můžeme svůj čas věnovat mnohem smysluplnějším aktivitám. A cloud jako takový bude nabírat na důležitosti i v budoucnu.

Proto je zapotřebí, aby se i ve školách studenti naučili, jak s cloudem pracovat a jak ho využívat, protože i to má nějaká svá úskalí, které je potřebné znát.

K tomu, aby toto vše ve školách úspěšně probíhalo jsou zapotřebí dvě věci - dostupná technologie, kterou chci studenty naučit a někdo, kdo to studenty naučí. Protože to jsou ale poměrně dost oddělené věci, zaměřím se na každou z nich zvlášť.

Dostupná technologie

Možná hned někoho napadne, že pokud budu chtít ve škole učit cloudové technologie, bude potřeba kompletně změnit IT vybavení školy, nakoupit nový SW apod. Opak je ale pravdou. Zcela zásadní výhodou cloudových technologií a služeb je, že je možné je zprovoznit, provozovat, spravovat, konfigurovat atd. pouze za pomoci internetového prohlížeče. Když to vezmu s trochou nadsázky, na výuku nejmodernějších technologií Vám tak stačí i naprosto průměrné počítače, protože potřebujete jen internetový prohlížeč. Z pohledu IT vybavení tedy škola nemusí pořizovat nic nového.


Z pohledu dostupnosti takových technologií je to velice podobné. Pokud budete chtít studenty naučit v cloudu to, co už dnes učíte tzv. on premise (servery, správa, sítě, databáze, weby, apod.), opět Vám na to stačí dostupné cloudové technologie. Jednou z nich je pochopitelně Azure. Popisovat, co Azure umí a nabízí je na mnohem delší článek (spíše sérii článků), smyslem tohoto je ukázat, že veškeré výše zmiňované technologie, které se se studenty ve škole učíte, je možné vyučovat v cloudu. V tom cloudu, který pro ně bude naprostou samozřejmostí pří spouštění vlastních projektů, protože výhody v podobě rychlosti nasazení, dostupnosti a škálovatelnosti jsou naprosto převažující. A jak je to s tím pořízením? Velice snadné, protože Azure je pro výuku studentů dostupný v rámci roční nabídky zcela ZDARMA. A pro registraci není potřeba žádná kreditní karta. Mimochodem, věděli jste, že Portál občana, který nabízí desítky online služeb státu, běží také na Azure?
  


To jsme se ale zatím bavili jen o přenesení výuky do cloudu toho, co už ve škole učíte. Ale vzpomínáte na začátek článku? Studenty je potřeba připravit na budoucnost a ta je mj. v datových analýzách, IoT, umělé inteligenci (AI), strojovém učení (machine learning) a v mnoha dalších oblastech. A i ty jsou pro studenty v rámci Azure dostupné zdarma. Stále více se setkáváme např. s chatboty, ale znáte nějaké školy, které by učily, jak takového chatbota vytvořit a naprogramovat (resp. naučit)? Azure toto vše umí.

Azure pro studenty totiž ve své roční zdarma dostupné nabídce poskytuje na vyzkoušení a výuku více jak 25 produktů a služeb. A jedná se o naprosto regulérní nabídku, která je dostačující pro většinu odborných a technických škol, však posuďte sami: 

750 hodin provozu virtuálního počítače
250 GB SQL databáze
500 000 objektů v Azure Active Directory

a mnoho dalších služeb. Nemá smysl je zde všechny rozepisovat, přehledně je najdete na této stránce.





Je to spíš ukázka toho, že pro školy jsou dnes dostupné zdarma pro výuku nejenom technologie, které se dnes ve školách učí, ale i technologie blízké budoucnosti, které by se ve školách učit měly. 

Dostupná výuka


Z výše uvedených odstavců vidíte, že pro účely výuky je možné mít Azure zcela zdarma a že toho nabízí opravdu mnoho. Je ale samozřejmě potřeba, aby to studenty někdo naučil: učitel/ka. 

Začněme u toho jednoduššího scénáře - přenesení výuky toho, co už učíme, do cloudu. Mnoho škol dneska používá virtualizaci, vlastní nainstalované SQL servery a další služby pro to, aby tyto technologie mohly učit, ale jak vidíte, je možné je snadno vzít a přesunout do cloudu. Z pohledu výuky a její náplně se toho tedy moc měnit nemusí. Studenti se i nadále budou učit webové servery, databáze a další technologie, jen ne na on premise řešení, ale v cloudu. To přináší další zásadní výhodu - taková výuka a prostředí jsou pro studenty dostupné odkudkoliv. Osobně neznám žádnou školu, která by umožňovala studentům z domova přístup na SQL databáze či virtuální stroje, se kterými pracují ve škole v rámci výuky. Díky přenesení výuky do Azure je to samozřejmě možné.

Na učitele ale bude, a už dnes je, kladen důraz i na výuku nových technologií, např. již zmiňované IoT, AI, Machine Learning apod. Jak jste viděli na obrázcích, i to všechno Azure nabízí pro výuku zdarma. Takže zbývá jediné - naučit se to. 

A právě proto vznikl portál Microsoft Learn, který výuku těchto technologií nabízí a to dokonce v češtině. A zdarma. Od úvodu do cloudových technologií a služeb (IaaS, PaaS, SaaS) přes Základy Azure až po detailní a praktické procvičení jednotlivých technologií, včetně zmiňovaného chatbota. 




Za splněné kurzy a testy na jejich konci získávají uživatelé body a odznaky, takže je možné tento portál velice snadno zahrnout i jako nedílnou součást výuky. 



Ne každý ze studentů ale chce být a bude programátor. Někdo má blíže ke správě IT prostředků v Azure, někdo má blíže k datovým analýzám a je to normální. Však to znáte - "ten umí to a ten zas tohle". A portál Microsoft Learn s tím počítá. Nabízí totiž plány výuky rozdělené dle rolí, na kterou se chce student připravit (vývojář, správce, architekt...).



Jak je vidět, (nejen) pro učitele je dostupný tedy i kompletní portál se vším, co pro naučení se práce s Azure potřebují a je to opravdu teď jen a jen na Vás, učitelích. Ano, je to o tom se začít učit něco nového, je to o tom věnovat tomu méně či více času vlastního času, ale odměnou Vám budiž mimo jiné to, že tím vzroste Vaše cena a kvalifikace na trhu práce a především to, že Vaše škola nabídne studentům to, co potřebují - výuku technologií 21. století.

A aby toho nebylo málo, pro učitele je dostupná ještě nabídka a to přímo Microsoft Learn for Educators. Po registraci dostanete jako učitel přístup přímo ke vzdělávacím materiálům, původcem výukou, datovým listem předmětu a mnoha dalším cenným materiálům. Aktuálně jsou dostupné kompletní materiály pro tyto základní kurzy:
  • Základy Microsoft Azure 
  • Základy Microsoft Power Platforms
  • Základy Azure AI
  • Základy Microsoft Azure Data 
A nezapomeňte, součástí zavedení takových kurzů do školy může být i získání celosvětově platné certifikace Microsoft Fundamentals, pomocí kterých studenti mohou prokázat své získané znalosti a dovednosti. Tyto zkoušky mohou skládat v prostorách školy v rámci zřízení testovacího centra Certiport (je to rychlý proces a zdarma) a díky sofistikovanému testovacímu řešení vidí výsledek ihned po dokončení zkoušky. Pokud byste měli zájem o více informací ohledně testování, klidně mi napište.

Záznam z Večerní univerzity o Azure pro vzdělávání - více o Večerních univerzitách naleznete na aka.ms/univerzita




úterý 4. prosince 2018

Office Customization Tool je online

Skvělá zpráva pro správce (nejen) školní IT infrastruktury. Nástroj pro konfiguraci instalace Office - Office Customization Tool je dostupný v online verzi na adrese https://config.office.com/