neděle 23. listopadu 2014

Již brzy: Office Online + Skype

Ve službě Office Online dochází poměrně často k integraci nových funkcí a o většině z nich si můžete přečíst až v době jejich dostupnosti. Existuje sice web společnosti Microsoft, na kterém se můžete o plánovaných aktualizacích dočíst, ale většinou není přesně specifikováno, kdy ve vašem nasazení služby bude daná funkce dostupná. Navíc je aktivace dané funkce dána i např. tím, zda administrátor vašeho prostředí povolil dřívější dostupnost nových funkcí apod.

Jednou z těch oznámených předem je spolupráce aplikací Office Online a komunikátoru Skype. Zejména ve školním prostředí bude toto spojení velice žádané, protože mnoho učitelů a studentů používá jak zdarma dostupné Office Online, tak pochopitelně i Skype. V jednom okně internetového prohlížeče tak bude možné upravovat online dokument a zároveň ve stejném okně v pravé části komunikovat v rámci služby Skype.

Spolupráce více uživatelů na jednom dokumentu je např. v aplikaci Word Online dostupná již nyní, nicméně prvek komunikace v reálném čase dodává takové spolupráci zcela jiný rozměr. A je jedno, jestli na dokumentu pracují dva učitelé, dva studenti, učitel a student nebo kdokoliv jiný.

Tato služba bude dostupná v aplikacích Word Online a PowerPoint Online již během několika týdnů.

sobota 22. listopadu 2014

Office 365 Video

V nabídce funkcí Office 365 se začíná všem školám postupně objevovat jeden nový příkaz - Video. Co to je, k čemu to slouží a jak to funguje se můžete podívat na následujícím videu. 



čtvrtek 13. listopadu 2014

Přichází třetí verze Windows 10: Technical Preview

Po třech týdnech od vydání předchozí verze s označením sestavení 9680 přichází společnost Microsoft s novou verzí technického preview nového operačního systému Windows 10. To má označení 9879 a podobně jako předchozí verze, tak i tato přináší mnoho zajímavých novinek.
Instalace je jako obvykle dostupná v nastavení počítače v položce Update nad recovery. Podobně jako v předchozí verzi i zde se při stahování nezobrazuje žádný ukazatel toho, jak daleko jste se svým stahováním a tak vám doporučuji trpělivost v kombinaci s např. Správcem úloh a sledováním, zda se opravdu instalace stahuje.

A stejně tak podobně je i tato aktualizace dostupná pouze a právě přes zmiňovaný Windows Update, nečekejte tedy možnost stažení ISO souboru apod. Jedinou výjimkou je Windows 10 Technical Preview for Enterprise, jehož ISO si můžete stáhnout zde.


Po samotné instalaci, která si vyžádá několik restartů počítače, se po přihlášení uživatele se setkáte s opětovnou konfigurací uživatelského účtu, nicméně o samotná data se bát nemusíte.

A co je v buildu 9879 vylepšeného? Pojďme se na to podívat.

Asi nejvíce očekávají uživatelé změny, které jsou vidět na první pohled. Pokud jste s Windows 10 již pracovali, tak asi víte, že vedle tlačítka Start se nachází ikony pro vyhledávání a pro přepínání úloh. Nicméně mnoho uživatelů má raději vedle tlačítko Start hned zástupce pro své nejpoužívanější aplikace a to také byla u předcházejících sestavení jedna z nejčastějších výtek. V sestavení 9879 je možné zobrazení těchto ikon vypnout a to tak, že klepnete pravým tlačítkem na hlavní panel a z nabídky odškrtnete příslušnou volbu.


Další, spíše graficky kosmetická změna se odehrála u moderních aplikací, které při svém spuštění měli v levém horním rohu zástupce pro panel Charm a další příkazy reprezentovaný pomocí ikony tří teček. To nebylo graficky zcela šťastné řešení a tak se Microsoft rozhodl tento příkaz graficky vylepšit a najdete jej nyní v mnohem viditelnější podobně tří vodorovných čárek.

A jako obvykle bylo velkým způsobem zapracováno na vnitřních komponentech systému, bylo opraveno mnoho chyb a systém je zase celkově o něco stabilnější.

Možná si teď říkáte, že to ale přece nemůže být všechno, že přece Microsoft by nevydával veřejně nový build jen kvůli dvěma změnám v UI a opravám uvnitř systému. Máte pravdu, doposud jsem totiž psal pouze o vylepšených funkcích, ale ve Windows 10: Technical Preview build 9879 na vás čeká mnoho nových vlastností a funkcí.

Jednou z nich, jak už jste mohli vidět například na keynote z konference TechEd Europe 2014, jsou nové možností dotykového ovládání. Co tedy můžete se svými prsty zkusit?
  • Pohyb třemi prsty směrem nahoru – zobrazí se Task View
  • Pohyb třemi prsty směrem dolu – zobrazení Plochy
  • Rychlý pohyb třemi prsty směrem doleva nebo doprava – přepnutí na předchozí aplikaci
  • Pohyb třemi prsty směrem doleva nebo doprava – zobrazí se přehled spuštěných aplikací a následně máte možnost si vybrat, kterou aplikaci učiníte aktivní. Ekvivalentem je stisknutí klávesové zkratky Alt+Tab
  • Ťuknutí třemi prsty - vyhledávání

Další velké změny se odehrály ve službě OneDrive, resp. v jeho klientovi v systému Windows 10. Z výzkumů společnosti Microsoft totiž vyplynulo, že ne všichni uživatelé přijali za svou koncepci, kdy v Průzkumníkovi ve složce OneDrive vidíte všechny soubory, ale některé jsou dostupné online a některé offline. Pro mnoho uživatelů je totiž fakt, že jej vidí v Průzkumníkovi důkazem toho, že tam daný soubor nebo složka je. Jaké pak bylo jejich překvapení, když se ocitli mimo dostupnost připojení k internetu, ale s danými soubory nemohli pracovat, protože jej neměli nastavený pro práci offline

Proto Microsoft v tomto sestavení přichází se staronovým konceptem selektivní synchronizace. Uživatel si tak může vybrat, jaké složky chce mít lokálně v počítači a jaké ne a tím pádem tedy to, co uvidí ve své složce OneDrive na počítači je to, co v daném počítači má skutečně uloženo.
Ruku v ruce s tímto vylepšením jde pak i usnadnění přístupu k nastavení chování klienta OneDrive a to tak, že stačí klepnout pravým tlačítkem myši na ikonu OneDrive v prostoru systémového oznámení (vpravo u hodin) a následně jen klepnout na tlačítko Settings. Zobrazí se celá paleta záložek, které upřesňují chování této služby na vašem počítači.


V prohlížeči Internet Explorer bylo provedeno taktéž několik desítek vylepšení a změn. Jednou z nich je i vylepšené vykreslovací jádro. Jelikož ale nemusí fungovat vždy na 100%, Microsoft přidal do této verze Internet Exploreru do pravého horního rohu ikonu smajlíka. Pomocí něho máte možnost odeslat Microsoftu rychlou zpětnou vazbu, že např. právě zobrazená stránka se nezobrazuje tak, jak by měla.

Již v dřívějších článcích jsem vám psal o tom, že součástí Windows 10 bude i nativní podpora pro přehrávání MKV souborů. Tato podpora je v tomto buildu ještě více kompletní a nyní je možné přehrávat MKV soubory přímo z aplikace Windows Media Player a u MKV souborů se v Prlzkumníkovi zobrazují náhledy a metadata.


Jak je z předchozích odstavců vidět, novinek je za ty tři týdny opravdu hodně a tak vám nezbývá popřát úspěšné testování. Na závěr jen malé upozornění – jedná se o rané verze operačního systému a proto vše provádíte na svou zodpovědnost. Doporučuji nepracovat s Technical Preview na produkčních počítačích.

pondělí 10. listopadu 2014

Služba Office 365 je dostupná již ve 140 zemích

Službu Office 365 asi není třeba detailněji představovat a popisovat její funkce, akademičtí zákazníci si mohou veškeré informace najít např. na oficiální stránce produktu http://office.microsoft.com/cs-cz/academic/. A nutno podotknout, že mezi školami v ČR je Office 365 velice populární řešení pro komplexní komunikaci v rámci školy.

Nicméně služba Office 365 je dostupná i jednotlivcům a firmám a to nově ve 140 zemích celého světa. Pokud se trochu poohlédneme do minulosti rozšiřování této služby, vypadalo by to asi následovně:

  • 40 trhů v roce 2011
  • 88 trhů v roce 2012
  • 127 trhů v roce 2013
  • 140 trhů v roce 2014
Jak vidíte, růst to byl opravdu raketový. Nově tedy k již stávajícím zemím Albánie, Alžírsko, Angola, Argentina, Arménie, Austrálie, Ázerbájdžán, Bahamy, Bahrajn, Bangladéš, Barbados, Belgie, Belize, Bělorusko, Bermudy, Bolívie, Bosna a Hercegovina, Brazílie, Brunej, Bulharsko, Bývalá jugoslávská republika Makedonie, Curaçao, Černá Hora, Česká republika, Čína, Dánsko, Dominikánská republika, Egypt, Ekvádor, El Salvador, Estonsko, Faerské ostrovy, Fidži, Filipíny, Finsko, Francie, Ghana, Gruzie, Guatemala, Honduras, Hongkong, Chile, Chorvatsko, Indie, Indonésie, Irák, Irsko, Island, Itálie, Izrael, Jamajka, Japonsko, Jižní Afrika, Jordánsko, Kajmanské ostrovy, Kamerun, Kanada, Kapverdy, Katar, Kazachstán, Keňa, Kolumbie, Korejská republika, Kostarika, Kuvajt, Kypr, Kyrgyzstán, Libanon, Libye, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Macao, Maďarsko, Malajsie, Malta, Maroko, Mauritius, Mexiko, Moldavsko, Monako, Mongolsko, Myanmar, Německo, Nigérie, Nikaragua, Nizozemsko, Norsko, Nový Zéland, Omán, Pákistán, palestinská území, Panama, Panenské ostrovy (USA), Paraguay, Peru, Pobřeží slonoviny, Polsko, Portoriko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Rusko, Rwanda, Řecko, Saúdská Arábie, Senegal, Singapur, Slovensko, Slovinsko, Spojené arabské emiráty, Spojené státy, Srbsko, Srí Lanka, Svatý Kryštof a Nevis, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Thajsko, Tchaj-wan, Trinidad a Tobago, Tunisko, Turecko, Turkmenistán, Ukrajina, Uruguay, Uzbekistán, Velká Británie, Venezuela, Vietnam a Zimbabwe přibyly tyto:

Afghanistan, Botswana, Ethiopia, Namibia, Nepal, Tajikistan, Tanzania, Uganda, Zambia


neděle 9. listopadu 2014

Velké novinky v systému Office pro tablety

V posledních dnech a týdnech byly uvedeny nebo alespoň představeny poměrně zajímavé novinky v rámci aplikací sady Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint a OneNote) pro dotyková zařízení. Společnost Microsoft si je vědoma síly toho, co její systémy umí nabídnout a tak není překvapením, že kromě platformy Windows podporuje tyto aplikace i na systémech iOS a Android. Těžit z toho mohou zejména školy, které si zvolili koncept BYOD, který umožňuje žákům si nosit do školy svoje vlastní zařízení. Vzhledem k různorodé nabídce tabletů na trhu byl ale výsledek ve třídách ve většině případů kombinací zařízení se systémem Windows, iOS i Android, což v mnohém stěžovalo celý proces výuky při využívání dokumentů vytvořených v těchto aplikací (typicky DUMů, ale i dalších materiálů).

Windows

S příchodem sady Microsoft Office 2013 dostali uživatelé dotykových zařízení jednu podstatnou novinku a tím byl režim dotykového ovládání. Najdete jej v nabídce na panelu Rychlý přístup a umožňuje vám automaticky a okamžitě upravit prostředí aplikací Office pro dotykové ovládání. 

Standardní prostředí je totiž uzpůsobeno na ovládání pomocí kurzoru myši, což je mnohem přesnější a není tak problém mít na obrazovce ikon příkazů mnohem více. Protože ale ovládání dotykem tak přesné není, tento režim upraví nabídky tak, že méně používané příkazy skryje a mezi ty zbývající vloží větší rozestupy.






  
Ačkoliv je tato možnost velkým posunem ve využívání aplikací Office na systému Windows na dotykovém zařízení, společnost Microsoft připravuje i ryze dotykovou verzi sady aplikací Office, která bude dostupná v průběhu příštího roku. Zatím se můžete podívat na první ukázkové video, které poodhaluje, jak bude nová verze vypadat a jak se s ní bude pracovat. Práce s verzi pro Windows začíná zhruba na stopáži 3:30. Celé video pak ukazuje práci se systémem Office na všech platformách.




iOS

Pro systém iOS od společnosti Apple je sada Office dostupná již několik měsíců. Nicméně již od svého počátku byla nastavena tak, že všechny aplikace (mimo OneNote) byly dostupné zdarma pro zobrazování dokumentů, ale pokud jste chtěli dokumenty i vytvářet, museli jste buď být předplatiteli služby Office 365 nebo si aplikace prostě koupit.







To již také neplatí a pro všechny uživatelé systému iOS je tady skvělá zpráva a to ta, že aplikace Office jsou nyní dostupné zcela zdarma a to jak pro iPhone, tak iPad. Zejména verze pro iPhony byla podstatným způsobem vylepšena a je tak možné vytvářet relativně snadno (s ohledem na velikost obrazovky) všechny dokumenty aplikací Office.

Další novinkou při aktualizaci aplikací pro iOS je zabudování podpory pro úložiště Dropbox. Pokud tedy využíváte toto úložiště, stačí jej propojit s aplikacemi mobilní sady Office pro iOS.

Android

U systému Android je situace poněkud odlišná. Pro telefony s tímto systémem již systém Microsoft Office existuje a můžete si jej stáhnout klasicky přes Google Play zde.

Pro tablety, kde je ale vytváření dokumentů mnohem pravděpodobnější, zatím sada Office dostupná není, ale to se také velice rychle brzy změní. Tato verze je již v plném proudu ve vývoji a měla by být k dispozici na počátku roku 2015. Zájemci o dřívější testování sady Office pro tablety Android se mohou přihlásit na této stránce.