pátek 20. května 2022

10 jarních novinek v Microsoft Teams pro školy

Ač se to na první pohled nemusí zdát, i nadále do nástroje Microsoft Teams přichází nové a nové školní funkce a jejich vylepšení, které jejich používání udělá zase o něco efektivnější, případně přináší nové možnosti. A není od věci, že většina z nich se týká standardní části Teams, ne volání nebo online hodin. I to je důkazem toho, že Teams je naprosto stejně silným nástrojem jak pro distanční, tak hybridní nebo prezenční výuku. Tak se na ty novinky pojďme podívat:

1. Zadání za žáka

Poměrně hodně žádanou funkcí bylo, ať může vyučující udělat něco v rámci zadání jménem žáka, a to je nyní možné. Může se jednat o malou pomoc v roli učitele nebo vidíte, že ták má práci hotovou a jen ji zapomněl odezvat. A možností využití je samozřejmě mnohem více. Stačí si otevřít zadání žáka a v pravé části okna klepnout na položku Provést akci v zobrazení pro studenty.

2. Upozornění na pozdní odevzdání

Po vytvoření zadání máte nyní možnosti si nastavit, že chcete být upozorňováni na pozdní odevzdání od studentů. Stačí v otevřeném přehledu zadání klepnout v pravém horním rohu na tři tečky a nastavit si požadovanou volbu.

3. Nastavení notifikací na vše ohledně zadání

Tak jak si detailně můžete nastavit, zda chcete být upozorňováni na nový chat, schůzky, hovory nebo schvalování, tak je nyní možné si detailně nastavit, zda chtějí být zejména studenti upozorňováni na zadání a jeho vytvoření, změnu, vrácení apod. Vše se přizpůsobuje přímo v Nastavení (tři tečky v pravém horním rohu aplikace) - Oznámení - Zadání



4. Větší přehled při opravách

Pokud součástí odevzdaného zadání byla například fotka vypracovaného pracovního listu, referát nebo prezentace, určitě se hodí mít co největší prostor na to, aby byl vidět obsah takového materiálu. Proto si nyní při prohlížení odevzdané práce můžete hodnotící panel minimalizovat pomocí ikony v pravém dolním rohu a nerušeně se kochat prací studenta.


5. Vrácení jasné jako nikdy před tím

Jestliže jste chtěli dříve studentovi vrátit práci k přepracovaní, museli jste to okomentovat a vysvětlit v rámci slovního hodnocení, které navíc muselo být poslané před vypršením termínu tak, aby student měl čas práci předělat. 

Nově dostalo tlačítko Odeslat zpět novou funkci, a to pod ikonou šipky dolů. V zobrazené nabídce se pak nachází jednoznačně pojmenované tlačítko Vrátit k opravě.


6. Jedno video řekne víc než 1000 slov

Také z jednou dalších nejvíce žádanou funkcí byla možnost odevzdat hodnocení práce studenta jako video. Zejména u menších dětí dává mnohem větší smysl jim na video rychle natočit vaše hodnocení práce, co se jim povedlo a co třeba méně, než to dlouze sepisovat do textu. Proto je nyní možné v hodnotícím panelu rovnou klepnout na ikonu kamery a okamžitě nahrát vaše hodnocení práce.


7. Pokrok ve čtení poprvé


O skvělé funkci Pokrok ve čtení, která slouží k procvičování čtení nejen českého textu jsem vám psal již v tomto článku: O technologiích (nejen) ve školách....: Výuka čtení, v Teamsech vše změní! (klatovsky.cz). A i tato samotná funkce se neustále vyvíjí a přináší nové možnosti.

Jednou z nich je funkce Insights, která vám ukáže detailní výsledky čtení studenta ale i s historickými daty. Takže je vidět, zda se student zlepšuje v oblastech jako je přesnost nebo rychlost čtení. Stačí klepnout v horní části odevzdané práce studenta na položku Insights a hned vidíte vše potřebné.

Součástí Insights je navíc i přehled slov, které studentovi dělají největší obtíže s možností rovnou vygenerovat zadání na procvičování těchto těžších slov. 


8. Pokrok ve čtení podruhé


Teď se podíváme na druhou stranu, a to konkrétně na to, co od vás student vlastně dostane v rámci opraveného pokroku ve čtení. To je možné detailně nastavit pro změnu v levé dolní části okna, kde je položka Upravit. Po klepnutí na ni si můžete detailně nastavit, co bude studentovi posláno jako součást hodnocení. Zajímavou možností může být poslední volba, ve které si sestavu můžete navolit přesně podle vašich potřeb. 


9. Textový přepis z online schůzek


To, že můžete nahrávat schůzky, pedagogické rady nebo online hodiny asi víte. A možná víte, že součástí byl i textový přepis schůzky, tedy to, co se na ní povídalo. Bez podpory češtiny to ale nedávalo pochopitelně smysl, a to se teď mění. Stačí v rámci schůzky klepnout tři tečky v horní části okna a vybrat položku Spustit přepis. V nově zobrazeném okně pak klepněte znovu na tři tečky a vyberte jazyk přepisu. 


10. Zrdcadlo, zrcadlo...


Mnoho učitelů při online nebo hybridních hodinách využívá standardní notebook s webovou kamerou namířenou na tabuli. To ale v mnoha případech vede k převrácenému obrazu, který je téměř v tu chvíli nepoužitelný. Proto je možné v nastavení vide při schůzce klepnout na Více (tři tečky) - Nastavení zařízení a zde povolit volbu Zrcadlit moje video






pondělí 16. května 2022

Studenti, certifikujte své znalosti zdarma.

To, že Microsoft nabízí na většinu svých technických produktů i možnost certifikace, je asi známá věc. Ať se jedná o správu počítačů, Azure, databáze nebo dovednosti v Microsoft Office, téměř na každou oblast je dostupná i příslušná certifikace, která prokazuje vaše nabyté znalosti a dovednosti. Jednou ze skupin zkoušek, které by se daly označit jako vstupní do světa technických certifikací, jsou Microsoft Fundamentals. V tuto chvíli jsou dostupné v této kategorii následující zkoušky:

Až donedávna platilo, že všechny tyto zkoušky byly placené, v ceně cca 99 USD, resp. jejich lokální ekvivalent. A právě v této oblasti byla oznámena zásadní změna a tou je možnost skládat tyto zkoušky a získat příslušné certifikace pro studenty zdarma. A vás bude určitě zajímat, jak na to:

1. Zaregistrujte se na portálu Microsoft Learn a vytvořte si studentský profil





2. Vyberte si a rozmyslete si, jaké zkoušky chcete konat. Důležitým benefitem je i fakt, že studenti nezískají "pouhou" zkoušku zdarma, ale získají i přípravné materiály, kurzy a dokonce i testy nanečisto. 

3. Jakmile máte vytvořený profil na Learn, vybranou zkoušku z oblasti Fundamentals a prošli jste si i nabízené online kurzy zdarma, jste pravděpodobně připraveni na složení zkoušky - to můžete provést na tomto odkazu. Na něm ověříte status akademického studenta (skrze školní e-mailovou adresu, ISIC kartu apod.) a získáte jednak voucher a jednak přístup k testu nanečisto, ve kterém se nachází 150 otázek a simuluje oficiální zkoušku. Detailní postup toho, jak provést ověření nároku naleznete zde. Tato certifikační aktivita pro studenty je spravována společností Cloud Ready. Nemusíte se tedy bát, až budete přesměrováni na tyto stránky. 





V tu chvíli je možné si vyzkoušet test nanečisto skrze prostředí MeasureUP či se rovnou zaregistrovat na zkoušku, kterou můžete konat jak v testovacím centru Pearson VUE (kterým může být třeba i vaše škola) nebo dokonce i u vás doma. Jen je zapotřebí splnit podmínky jako např. že během testu nesmí být s vámi nikdo v místnosti, nesmíte mít okolo sebe žádné jiné PC a obrazovky apod. 

Tak hodně štěstí u zkoušek!