pondělí 6. února 2023

Jak mít přehled o tom, co dělají v online prostoru vaše děti?

Každý z rodičů asi chce co nejbezpečnější prostředí pro děti, a to jak to fyzické, tak i to online. Často se můžete ale setkat s názory typu „já vůbec nevím, co to moje dítě na počítači dělá“ nebo „chtěl bych mít přehled o tom, kolik času na počítači/herní konzoli tráví, ale nevím jak“. A přitom řešení je relativně snadné a má ho téměř každý k dispozici – zdarma dostupný nástroj Microsoft Zabezpečení rodiny (Family Safety). Jedná se o online službu s propojením na počítače se systémem Windows, telefony s Androidem/iPhone a herní konzole Xbox. 

A co všechno je tedy možné vidět a hlídat a co můžete nastavovat?

  • Limity pro aplikace a hry (Windows, Xbox, Android)
  • Časové limity pro zařízení (Windows, Xbox)
  • Žádosti o prodloužení času u obrazovky
  • Souhrny aktivit v podobě webových přehledů nebo souhrnných e-mailů
  • Filtry pro aplikace, hry a weby

Výchozí stránkou pro službu Zabezpečení rodiny je tento odkaz: Microsoft Family Safety: Aplikace pro sdílení polohy a čas strávený u obrazovky | Microsoft 365. 

Abyste vše mohli maximálně využívat, je samozřejmě nutné nejprve vytvořit jednotlivé členy rodiny. Toho vytvoříte v části Vaše rodina pomocí tlačítka Přidat člena rodiny Může se samozřejmě stát, že dítě již účet Microsoft má, např. právě z Xboxu. Pak tedy není potřeba mu vytvářet nový účet, ale přidáte jej do vaší rodiny. K dispozici jsou dva typy oprávnění:

Člen rodiny a jeho oprávnění:

  • Podívat se na nastavení limitu času u obrazovky a využití času u obrazovky u dotyčného uživatele.
  • Filtrovat webovou aktivitu uživatele a nastavte mu věkové limity u aplikací a her.
  • Podívat se na aktivitu dotyčného na webu, v aplikacích a ve vyhledávání.
  • Zobrazovat si polohu členů rodiny na mapě a sledovat ji.
  • Požádat o více času u obrazovky nebo požádat o nákup v Microsoft Storu.

Organizátor a jeho oprávnění:

  • Podívat se na aktivitu člena rodiny v aplikacích, ve hrách a na webu, pokud se rozhodne sdílet aktivitu.
  • Nastavit filtry obsahu nebo limity pro dobu strávenou před obrazovkou.
  • Zobrazovat si polohu členů rodiny na mapě a sledujte ji.
  • Schvalovat nebo zamítat žádosti.

Logicky se tak nabízí nastavení, kdy rodiče jsou organizátoři a děti v roli členů. Následně stačí, když se s takto vytvořeným účtem přihlásí dítě do Xboxu, počítače s Windows nebo telefonem s Androidem (zde je nutné stáhnout aplikaci Microsoft Family Safety).


Poté již můžete nastavovat omezení a mít přehled o tom, jaké hry na zařízení hraje nebo kolik času na jednotlivých webových stránkách tráví. 

Jakmile kliknete na účet některého z dětí, otevře se jeho hlavní přehledová stránka, na které vidíte čas strávený na zařízení, jaké aplikace a hry otevíralo a kolik času s nimi trávilo, co hledalo na webech a případně i útratu za aplikace/hry.

V dolní části máte možnost toto protokolování zapnout/vypnout a nechávat si posílat i souhrnné týdenní e-maily s kompletním přehledem aktivit dítěte. 

Každou z výše uvedených části pak můžete jednotlivě rozkliknout a konfigurovat, případně si vybrat příslušnou položku z nabídky vlevo.

Doba strávená před obrazovkou – zde detailně vidíte rozpad stráveného času na jednotlivá zařízení a máte možnost zařízení vzdáleně zamknout (ve stylu „dnes si již hrál dost“). Na kartě Zařízení lze detailně nastavit, kolik času na jednotlivých zařízeních může trávit. Tento čas a rozvrh lze nastavit celkově na všechna zařízení najednou, nebo můžete například dát menší čas na herní konzoli, a naopak větší na počítač s Windows. 


V tomto okně se nachází také druhá záložka – Aplikace a hry. Zde je pro změnu možné nastavit limity na jednotlivé aplikace/hry, případně danou položku rovnou blokovat. 


Jak vidíte, omezení času a případných aplikací je věc poměrně snadná. 

Filtry obsahu - druhou hlavní částí Zabezpečení rodiny je pak také možnost mít přehled o tom, co dítě dělá na webu a hlavně opět mít možnost nastavit, co na webu může a co naopak ne. A samozřejmě mít o tom přehled. Filtrovat můžete nevhodné weby a hledání, a především můžete do seznamu přidávat, jaké weby může dítě navštívit a které naopak ne. Je na vás, zda se vydáte cestou přísnějších restrikcí a budete weby povolovat nebo se s dítětem domluvíte na nějakých kompromisech a pak na základě denních/týdenních reportů proberete výsledky jeho aktivity na webu. Důležité je, že pokud dítě potřebuje třeba kvůli studiu povolit web, který není mezi povolenými, dostanete ihned e-mail nebo notifikaci do mobilního telefonu, že dítě žádá o svolení a máte možnost ho na web vzdáleně ihned pustit. 


Jak bylo zmíněno, notifikace můžete dostávat i do mobilního telefonu, protože třeba při schválení návštěvy webu by nedávalo smysl, aby dítě čekalo, až se zrovna dostanete k přečtení daného e-mailu se žádostí o přístup. V mobilní aplikaci je možné samozřejmě vidět i všechny přehledy a mnoho dalších informací, které jsou vidět i na webu. 





A pokud máte placenou verzi balíčku Microsoft 365, máte i o něco lepší variantu Family Safety, která vás navíc třeba i upozorní, že dítě dorazilo do školy/domů apod. 

Do Wordu přichází funkce přepisu rozhovoru

V rámci sady aplikací Office/Microsoft 365 se objevují každý měsíc nové a zajímavé funkce. A Word v posledních týdnech a měsících dostal sadu tří, poměrně zásadních, funkcí pro práci s textem a hlasem, tak se na ně pojďme podívat.

1. Diktování textu

Mnoho uživatelů dnes zprávy na mobilních telefonech nepíše formou vyťukávání na klávesnici, ale diktuje je. A to buď ve formě zvukového souboru nebo formou rozpoznávání textu. A když tyto funkce umí mobil, je jasné, že není důvod, proč by je neměl umět počítač a nejpokročilejší textový editor na světě :) Funkce je to natolik zásadní, že má svou ikonu (stejně jako ostatní dvě) přímo na kartě Domů a to ve skupině příkazů Hlas. Stačí tedy klepnout na tlačítko Diktovat a namísto psaní textu na klávesnici je možné jej nadiktovat. A to včetně nových odstavců, teček, dvojteček nebo čárek. Stačí prostě říct, jaký interpunkční znak chcete vložit. Pokud budete text diktovat poprvé, ihned se bude šedě zobrazovat vámi diktovaný text, který možná na první pohled nebude zcela odpovídat, ale stačí dokončit větu či si dát malou pauzu a text se ihned upraví do finální podoby. Je tak zároveň skvělé vidět, co vlastně počítač slyší, a jak jej technologie upraví do finální podoby. 



Už dnes na domácí smart home asistenty mluvíme, mluvíme také na asistenty v autě, diktujeme zprávy na telefonu a možná je toto další krok k tomu, jak využívat hlas ještě více a efektivněji. Zejména těm, co neumí/nemohou/nechtějí psát na klávesnici a už vůbec ne všemi deseti, to může ušetřit velké množství času.

2. Čtení textu

Když už si ten text nadiktujete, tak by bylo dobré si ho i zkontrolovat. A to buď samozřejmě prostým čtením nebo opět s využitím hlasu, tentokrát ne vašeho, ale toho umělého - prostě si necháte text přečíst. K tomu opět na kartě Domů slouží příkaz Číst nahlas. A možná budete překvapeni, jak přirozeně čtení textu ve Wordu včetně intonace zní. 

3. Přepis rozhovoru

Obě výše uvedené možnosti pracovaly pouze s jedním zdrojem hlasu. A obě funkce jsou ve Wordu již pár měsíců. Tou novou funkcí, která se nyní ve Wordu objevila, je možnost přepisu rozhovoru. Stačí klepnout na tlačítko Přepsat a vybrat si, zda chcete nechat do textové podoby přepsat již zaznamenaný rozhovor v podobě zvukového souboru (Nahrát zvuk) nebo zda se jedná o rozhovor, který teprve teď bude probíhat (Spustit záznam). Po dokončení rozhovoru a jeho přepsání je možné si zvolit, zda se má vložit do dokumentu pouze text, nebo text s označenými řečníky, s časovými razítky nebo vše (text, časová razítka i řečníci). Čím kvalitněji a srozumitelněji budou řečníci mluvit, tím pochopitelně bude výsledek kvalitnější, nicméně není vždy potřeba, aby měl každý svůj vlastní studiový mikrofon, vždy samozřejmě záleží na účelu přepisu. V obrázku vidíte například rozhovor dvou řečníků, kteří mluvili na jeden vestavěný mikrofon v notebooku.




Funkce Přepisu je do desktopové verze postupně nasazována ve vlnách, nicméně ve webové verzi Wordu byste ji již měli vidět všichni.