neděle 29. října 2023

Jak si pomocí AI vygenerovat test na libovolné téma z konkrétní stránky?

To, že si pomocí chatbotů jako je Bing a další můžete říct o vytvoření aktivit a nápadů do hodin, není zase tak nic nového. Stejně tak si můžete říct o vygenerování testu na určité téma. Jenže při takto obecně zadaném dotazu nemáte moc šanci ovlivnit, z jaké stránky (v tomhle případě Bing (bing.com/chat), založený na ChatGPT4) si informace vezme. A proto přijdou vhod následující tipy, jak to můžete ovlivnit. A také to, jak s vygenerovanými výsledky dále pracovat a upravovat je.

Všechny níže uvedené prompty nemusíte psát na klávesnici, ale lze je zadávat i hlasem, stačí využít ikonu mikrofonu nebo ve Windows 11 klávesovou zkratku Win + H, kterou můžete využít pro diktování hlasem v jakékoliv aplikaci.

A pokud vás zajímají další možnosti, jak Bing využívat, podívejte se na tento článek - O technologiích (nejen) ve školách....: Průvodce Bingem (nejen) pro učitele (klatovsky.cz).

Bing chat je dostupný pro všechny zdarma, učitelé s licencí Microsoft 365 A3/A5 mají dokonce verzi Bing Chat Enterprise, která kromě dalších výhod přináší z pohledu školy a práce se jmény žáků zásadní vlastnost - chatbot se na základě zadaných promptů dál neučí. 

1. Komplexní zadání promptu 

Pokud chcete určit, z jaké stránky si má Bing sáhnout pro informace, stačí tuto stránku uvést v zadaném promptu. Stačí mít zkopírovaný odkaz připravený, a použít ho. Většinou ale stejně pro ověření informace budete chtít stránku mít otevřenou, a tak asi častější bude druhý způsob.

2. Na základě otevřené stránky

Součástí prohlížeče Edge je i tzv. Edge Copilot. Je to nejrychlejší způsob, jak se dostat k Bing chatu pouhým kliknutím na modrou ikonu kopilota v pravém horním rohu. Tím si můžete na jakékoliv stránce rychle zobrazit Bing chat a ptát se ho na cokoliv, co souvisí nebo nesouvisí s otevřenou stránkou. Při prvním použití je nejprve ale potřeba povolit, že si kopilot může sáhnout pro obsah stránky - to provedete tak, že po otevření kopilota klepnete na tři tečky v horní části, vyberete příkaz Nastavení oznámení a aplikací a zapnete možnost Povolit Microsoftu přístup k obsahu stránky


Všimněte si, že ještě než se Bingu zeptáte na jakoukoliv otázku, udělá vám automaticky souhrn obsahu stránky.


Nyní jen stačí položit správně zadaný dotaz. Samozřejmě je možné v diskuzi dále pokračovat, říct si o výměnu některé z otázek, vygenerování dalších otázek apod. 




Pokud chcete, můžete v dotazování pokračovat na samotné stránce a otevřít si chat v jeho "plné" verzi, stačí klepnout v horní části kopilota na ikonu Otevřít odkaz na nové záložce. Jestli si necháte test zobrazený v základní formě je jen na vás, výsledek si můžete ihned pomocí ikon v pravé horní části odpovědi exportovat do Wordu, PDF nebo TXT. 


Pokud se vám výsledný formát testu nelíbí, můžete si říct o předělání do podoby tabulky.


A když je to v tabulce, stačí v horním pravém rohu klepnout na ikonu excelového souboru a využít jej tak, jak potřebujete (například pro úpravu do formátu importu do Kahoot a dalších nástrojů).

3. Na základě otevřeného PDF dokumentu

Vše výše uvedené neplatí jen pro otevřenou stránku, ale i pro PDF dokumenty a může mít klidně více jak 100 stránek, jak je vidět na tomto příkladu. 

úterý 10. října 2023

Nové Teams pro školy jsou zde, jak je nainstalovat hromadně?

Posledních pár měsíců se v rámci Teams neslo ve vývoji nové, kompletně přepracované verze, která přináší plno nových funkcí. Mezi ty nejzajímavější patří vylepšený výkon a menší zátěž z pohledu procesoru nebo operační paměti. Pro někoho zase bude naopak důležitá přidaná podpora pro více účtů. A protože minulý týden se nová verze dočkala finální verze, je vhodné si ukázat, jak zajistit ve škole bezproblémovou migraci na tuto verzi.

1. Přihlaste se do admin centra Teams

2. V levém panelu vyberte Teams - Teams Update policies

3. Zvolte Add to create a new policy nebo vyberte existující zásadu pro aktualizaci. 

4. Zásadu pojmenujte, přidejte případně popis a vyberte volbu “New Teams as Default”.

Od ledna 2024 bude tato zásada nastavená automaticky pro všechny školy s tím, že správce může tuto aktualizaci skrze zásady Teams odložit a to až do června 2024.




pondělí 9. října 2023

V Teamsech je nově i porozumění textu

Již před téměř 2 lety jsem psal o jedinečné funkci v nástroji Microsoft Teams - Pokrok ve čtení. Pokud se vám nechce číst původní článek znovu, tak jen v rychlosti - jako pedagog máte možnost zadat žákovi text (Word, PDF, vestavěná "knihovna") v českém nebo cizím jazyce k přečtení jakou součást úkolu - Zadání. Žák jej třeba doma v klidu přečte, ničím nerušen (na obrazovce vidí jen text) a odešle zpět. Než k vám ale doputuje, vezme si jej na paškál umělá inteligence, která vyhodnotí výslovnost, označí kde žák slovo vynechal nebo naopak zopakoval. A máte samozřejmě možnost i kontrolovat v průběhu času, jak se žák z pohledu míry, přesnosti nebo rychlosti čtení vyvíjel.

Ne vždy ale chcete, aby se jednalo o pouhé přečtení textu, ale mnohdy je mnohem důležitější, že žák rozumí tomu, co právě přečetl. A k tomu právě slouží nová funkce, která se jmenuje porozumění textu a je součástí nástroje Pokrok ve čtení.

1. Vytvořte nové zadání a v části Akcelerátory učení vyberte Pokrok ve čtení.  Následně vyberte text, který má žák přečíst a nahrajte jej.


2. V pravé části okna si zapněte funkci Přidat porozumění.


3. K textu k přečtení se v pravé části vygeneruje i zjednodušená tvorba formuláře, kterou znáte z Microsoft Forms, zde tedy zadejte vámi požadované typy a znění otázky na porozumění, vyplňte všechny další potřebné informace a zadání odešlete.

4. Žákovi se ihned  po dokončení čtení zobrazí právě ještě ta druhá část na porozumění textu. 

5. Jakmile práci dostanete předvyhodnocenou k opravě, můžete se v horní pravé části přepnout na kartu Porozumění a podívat se, jak žák odpovídal. Tak máte díky této novince zajištěno, že se bude procvičovat nejenom správné čtení a výslovnost, ale i schopnost porozumět čtenému textu.

P.S.: Zatím je potřeba vytvářet otázky na porozumění ručně, ale v době AI není nic nemožné a proto již brzy v Teamsech přibyde možnost si jen říct, kolik otázek vztahujících se k textu chcete vygenerovat a Teams se postarají o zbytek.