pátek 16. října 2020

Jak zakázat studentům v Teamsech chatovat?

S tím, jak školy přešly na distanční výuku se mnoho pedagogů učí novým způsobům výuky a poznávají taje a krásy Teamsů. Ale stejně tak činí i žáci a studenti a to někdy ne zrovna ukázkových způsobem. Když jim správně nastavíte omezení na schůzce, začnou dělat pro změnu něco jiného. A to třeba to, že začnou obtěžovat spolužáky přes chat. I tomu lze samozřejmě zabránit a jak jinak, než vhodně nastavenou zásadou. 

1. Stačí přejít do centra pro správu Teamsů a v položce Zásady zasílání zpráv přidat přes stejnojmenné tlačítko novou zásadu. V ní nastavíte např. již zmiňovaný zákaz chatu či jiná další omezení.





2. Následně v části Uživatelé vyhledáte problémového žáka a na záložce Zásady kliknete na Upravit a změníte mu položku Zásady zasílání zpráv na vámi vytvořenou. 


3. Během několika desítek minut by zásada měla být aktivní a student by neměl mít možnost již chatovat. 

čtvrtek 15. října 2020

Hodinu začíná i končí učitel. I v Teamsech, pokud chce.

Asi každý z nás se s tím v rámci studentských let setkal - zazvoní, všichni se začnou balit a v tom se od katedry ozve "HODINU KONČÍM JÁ!". Jestli je to dobře nebo ne nechám na vás, každopádně i vzhledem k častým dotazům na toto téma se zdá, že je to stále aktuální. Ponechme prosím opět stranou to, zda je to z pedagogického hlediska správně, dost často ti žáci jsou rádi, že si mohou po skončení hodiny volně povídat a vidět se, ale toto rozhodnutí už nechám na vás. Naopak na začátku hodiny to může dávat smysl, že si např. méně zkušený učitel chce všechno připravit, vyzkoušet kameru, změnu pozadí nebo sdílení plochy.

Začátek hodiny

Pokud chcete, aby hodina nezačala bez vás, je to poměrně jednoduché. Každá schůzka má tzv. předsálí, které můžete využít nebo ne. Jeho funkcí je "pozdržet" účastníky do doby, než jste připraveni nebo pro situace, kdy chcete mít pod kontrolou, kdo se připojuje. Stačí tedy v plánování online hodiny nastavit, že předsálí můžete obejít pouze vy, což znamená, že žáci v něm musí počkat, než je vpustíte dovnitř. Samozřejmě není nutné je povolovat po jednom, ale můžete povolit vstup všem najednou.







Konec hodiny

Jestliže máte opravdu důvod, proč chcete, aby na konci online hodiny skončila schůzka opravdu pro všechny, je to možné. V rámci schůzky totiž máte možnost hodinu opustit nebo ukončit. Ve webovém rozhraní červené tlačítko znamená opustit hodinu a přes tři tečky a volbu Ukončit schůzku pak můžete provést stejnojmennou operaci, čímž ukončíte hodinu pro všechny. 

V rámci nainstalované aplikace (a její využívání pro roli učitele vám více než doporučuji) přes tlačítko Opustit hodinu opustíte pouze vy, přes šipku dolů a výběr Ukončit schůzku ji opět ukončíte pro všechny. 









pondělí 12. října 2020

Jak v Teams anonymně hodnotit odevzdané práce?

Při využívání funkce Zadání v Teams běžně vidíte jména studentů, kteří práci odevzdali, kteří ještě ne a pochopitelně je vidíte i při samotném opravování. Ruku na srdce, kdo z nás si při opravování práce studenta si nepromítne kdo to je, jak pracuje, jak je v hodinách aktivní a může se stát, že i na základě toho nemusí být pak opravení práce naprosto objektivní. Pokud tomu chcete zamezit, můžete využít novou funkci v Teamsech - anonymní hodnocení.

Stačí v přehledu zadání klepnout v pravém horním rohu na tři tečky a vybrat příkaz Skrýt jména studentů. Samozřejmě kromě přeměny na anonymní Student dojde i k zamíchání pořadí, takže opravování je následně opravdu zcela objektivní. 




neděle 11. října 2020

Jak studentům zabránit v Teamsech (nejen) v nahrávání hodiny?

Dotazů, jak studentům v něčem zabránit v rámci online výuky, je čím dál více. Opět je vhodné se zamyslet nad tím, zda daná restrikce opravdu splní svůj účel a zda naopak tím, že se děje něco, co by se dít nemělo, neukazuje na nějaký hlubší problém ve třídě. To rozhodnutí je samozřejmě na vás, každopádně to, že žákům zakážete soukromý chat, volat (si) apod., ve většině případů skončí tím, že se přesunou (zpět) na jinou platformu, kterou pro to mohou využívat nezávisle na škole. A to, co jste mohli objevit a řešit, tak možná neobjevíte nikdy nebo hodně pozdě. 

Nejprve je potřeba si říct, že sice v Teamsech můžete relativně snadno studentům zabránit v nahrávání hodiny (a i ukončení nahrávání), ale nemáte šanci zabránit tomu, že si stáhnou na svůj počítač doma jiný program, přes který si hodinu nahrají nebo v extrémním případě si namíří na monitor mobil a nahrávku mají taky. 

To, co žáci a studenti mohou a nemohou při hodině dělat je výsledkem nastavení oprávnění schůzky. V rámci Teamsové schůzky jsou dvě role - účastník a prezentující. Co která role může, je přehledně vidět z následující tabulky:


Řešení je tedy v nastavení schůzky, kdy je potřeba určit, kdo může být v roli prezentujícího a kdo v roli posluchače.

1. Pokud vytváříte Teamsovou schůzku přímo v desktopové aplikaci Outlook, je součástí kontextové nabídky na kartě Schůzka i tlačítko Meeting Options. Zde si pak můžete zvolit, kdo bude mít ve výchozím nastavení schůzky oprávnění prezentátora. V ideálním případě mít tedy nastaveno Jenom já.



2. Druhou možností je vytvoření schůzky přímo v části Kalendář v aplikaci Teams. Jakmile vytvoříte a odešlete takovou schůzku a přidáte do ní nějaké účastníky, zobrazí se po znovuotevření detailu schlůzky v horní části tlačítko Možnosti schůzky. Po klepnutí na tuto položku se opět otevře výše zobrazená stránka.



V průběhu schůzky pak samozřejmě můžete jednotlivým žákům dávat oprávnění prezentátora, ale tímto postupem máte zajištěno, že vám už v online hodinách nebude nikdo dělat to, co nemá. Alespoň z pohledu role účastníka a prezentujícího v Teamsech. A pokud byste na výše uvedená nastavění zapomněli před schůzkou, lze je nastavit i pro již probíhající schůzku. Stačí klepnout na tlačítko Zobrazit účastníky a následně na tři tečky. V zobrazené nabídce pak jen vyberte volbu Správa zobrazení a objeví se vám již známá stránka.


A nakonec ještě jeden důležitý tip - výše uvedené nastavení je potřeba řešit pro každou schůzku. Což již i při středně velké škole jsou desítky a možná i stovky online hodin týdně, ve kterých je potřeba nastavit stále to samé: Kdo může prezentovat? Jenom já. Aby to takto nastavoval každý učitel zvlášť a opakovaně je poměrně zdlouhavé a zbytečné, proto je možné to nastavit pro celou školu automaticky, a to ve správě Teams, kam může pochopitelně jen administrátor školních Office 365. A přiřazení pak probíhá na základě jednotlivých uživatelů nebo skupin, takže lze toto nastavení aplikovat snadno na všechny učitele ve škole. A pokud to chce nastavit jen někdo? Můžete si klidně vybrat jen vybrané učitele, kteří vás o to požádají (pokud jste správce) nebo si udělat skupinu učitelů, kteří to takhle chtějí mít nastaveno a na ně danou politiku aplikovat. Jak na to?



2. Přejděte do položky Schůzky - Zásady schůzek

3. Otevřete si klepnutím zásadu nazvanou Globální a zde změňte v části Účastníci a hosté položku Role, které mají na schůzkách práva prezentujícího na Organizátoři, ale uživatelé to nemusí brát v potaz. To znamená, že toto nastavení bude výchozí pro všechny schůzky, ale organizátor schůzky může role v průběhu hodiny změnit dle potřeby. 


Pokud z nějakého důvodu nechcete toto nastavení aplikovat do globální zásady, můžete vytvořit zásadu novou. Pak je potřeba ji jen na kartě Přiřazení zásad skupiny ji přiřadit vybrané skupině uživatelů a počkat několik hodin, než se zásada aplikuje. 

pátek 9. října 2020

Jak v Teamsech nenechat studenty začít konverzaci?

Jedním z dalších dotazů ohledně využívání Teamsů ve výuce je ten, jak studenty nenechat začít vytvářet nové konverzace na kartě Příspěvky. Někdy se zde totiž může rozjet velice výživná a dlouhá konverzace, jejímž výsledkem je to, že karta Příspěvky se stane dost nepřehlednou. Naštěstí si v Teamsech můžete nastavit, že na kartu Příspěvky může přidávat informace pouze vlastník týmu, tj. nejčastěji učitel. Jak na to?

Stačí jako vlastník týmu klepnout na tři tečky u názvu týmu - vybrat položku Správa týmu - Kanály - vybrat kanál, u kterého takové omezení chcete nastavit a na konci řádku klepnout na tři tečky a vybrat možnost Správa kanálu. Zde na kartě Nastavení pak nastavte příslušnou hodnotu. 

A jak to vypadá z pohledu studenta? Student pochopitelně nemůže zakládat nové konverzace, ale může reagovat na ty, již vámi vytvořené. 



středa 7. října 2020

Zkuste to bez drátů, milí učitelé!

Dnešní řádky nebudou samozřejmě o bezdrátovém připojení k internetu skrze domácí nebo školní Wi-Fi, ale zkusím vám představit řešení, jak ze zbavit drátu/kabelu k zobrazovacímu zařízení u vás ve třídě, nejčastěji projektoru. Ve většině škol vede od projektoru nebo interaktivní tabule kabel, který končí u katedry. A tím pádem na té katedře musí být počítač nebo notebook, který vysílá obraz do tohoto projektoru. A z toho důvodu mnoho učitelů (a zbytečně) je "fixováno" na tuto katedru, protože na ní přece má ten počítač s prezentací nebo jiným obsahem, který chce třídě promítat. Pokud se jedná o prostou powerpointovou prezentaci (a i ty mají ve školství nezastupitelné místo, jak jsem psal v článku Patří PowerPoint do výuky? Ano a víc, než si myslíte), je možné to vyřešit tzv. prezentérem - malým bezdrátovým ovladačem, který vzdálené simuluje posun vpřed/zpět v prezentaci, zapíná černou obrazovku nebo spouští prezentace. Takových prezentérů je velká řada, nejosvědčenější a nejpoužívanější jsou ty od firmy Logitech. 

Ale pojďme se posunout ještě o něco dále - co když nebudu chtít pouštět jen prezentace, ale i tak chci dětem zobrazit obsah mého tabletu/notebooku na projektor a nechci být omezován tím kabelem. Chci prostě chodit volně po třídě, být v kontaktu se žáky a mít tu volnost. Prvně je potřeba říct, že je na to potřeba notebook/tablet, který je lehký. Asi je nereálné si myslet, že budete v ruce po třídě nosit svůj starý dvoukilový notebook. I proto jsem v recenzi na Surface Go psal, že notebooky/tablety pořízené do škol by se měly vybírat podle stylu použití a pokud jedním z nich je i mobilní učebna nebo pomocník učitele při výkladu, je potřeba sledovat i parametr hmotnost.

No a mimo lehkého zařízení je potřeba i to, které podporuje bezdrátový přenos obrazu a zvuku. Technologie, která toto u systému Windows 10 a Android umí, se nazývá Miracast. Pomocí ni je tedy možné bezdrátově přenášet z počítače/tabletu/notebooku/telefonu obraz a zvuk do zobrazovacího zařízení, kterým může být projektor/televize/interaktivní tabule. Je potřeba, aby tuto technologie obě strany, tj. odesílatel i příjemce podporoval. Asi všechny novější notebooky a tablety tuto funkci podporují, ve školách bude dost často problém s tím, že ji nepodporuje ten starší projektor, který na stropě visí už pěkných pár let. Ale nebojte, nic není ztraceno a nemusíte hned kupovat nové projektory. Téměř každé zařízení, které má HDMI a USB konektor, se dá o tuto funkcionalitu rozšířit a to pomocí malé krabičky, která se jmenuje Microsoft Wireless Display Adapter. Ten se prostě do toho projektoru na stropě jednou zapojí a o více se nestaráte. První a druhá generace tohoto adaptéru je tu s námi již pěkných pár let a stovky škol v ČR jej používají. Důvodem napsání tohoto článku je ale fakt, že na začátku října Microsoft vydal novou verzi tohoto adaptéru s názvem Microsoft 4K Wireless Display Adapter. 

Nebude se jednat úplně o standardní recenzi, protože ono na něm zase tak moc co recenzovat není - adaptér jen zapojíte a z Windows 10 nebo Androidu se k němu připojíte. Pojďme se podívat nejprve na specifikace:

  • maximální rozlišení - 3840 x 2160 @30fps 
  • podpora audia: PCM, AAC/AC3
  • dosah: až 7 metrů
  • automatická aktualizace firmware
  • podpora pro rychlé připojení




Po připojení zařízení do monitoru, televize nebo projektoru se na něm zobrazí rovnou informace pro připojení z počítače s Windows 10 - stačí stisknout klávesovou zkratku Win + K a z nabídky vybrat ten váš. 




Jméno a další nastavení lze později samozřejmě dle potřeby změnit. A to pomocí aplikace Bezdrátový adaptér displeje Microsoft, která je zdarma ke stažení zde v katalogu Microsoft Store.



V samotné aplikaci lze nastavit několik důležitých věcí:
  • název adaptéru - pokud jako škola jich budete kupovat více, výchozí název vám nic neřekne a je určitě vhodné jej změnit třeba podle třídy, ve které je umístěn
  • jazyk adaptéru - určitě je vhodné změnit na češtinu, aby i neanglicky mluvící učitelé měli informace v jazyce, kterému rozumí
  • aktualizace firmware zařízení
  • nastavení hesla zařízení - důležitá položka, protože jakmile žáci zjistí a uvidí, že se můžete připojit bezdrátově vy, budou to samozřejmě zkoušet i oni. A už se několikrát ve škole stalo, že pokud škola neměla PIN nastavený, žáci začali promítat na projektor něco, co tam určitě být nemělo. A pokud je to někdo navíc z vedlejší třídy, nemáte téměř šanci zjistit, kdo to byl.




Jak vidíte, po prvotní konfiguraci stačí opravdu jen adaptér připojit k televizi nebo projektoru a dál se o nic nestarat, jen znát klávesovou zkratku Win + K a to je vše. A nakonec ještě malý tip - klávesová zkratka Win + Shift + K vás rovnou připojí k poslednímu připojenému bezdrátovému projektoru. Rychlejší a efektivnější to už opravdu být nemůže.

Adaptér si můžete koupit přímo na stránkách Microsoftu nebo u všech dobrých prodejců elektroniky :)

pondělí 5. října 2020

10 funkcí pro učitele ve Windows 10, o kterých jste (asi) nevěděli

Pryč je doba, kdy operační systém byl pouhým prostředkem pro spuštění aplikací, které učitel pro svou práci potřeboval. V dnešní verzi systému Windows 10 najdete mnoho nástrojů a služeb, které práci učitele zefektivní, zabezpečí, udělají ji multimediální a moderní. Jen je potřeba vědět, jaké to jsou a jak je využít. Pojďme se podívat na 10 z nich!

1. Bezpečnost na prvním místě

Ať již budete na počítači dělat cokoliv, vždy by na prvním místě měla být bezpečnost. Nikdy byste se neměli nechat zlákat líbivými funkcemi různých nástrojů na úkor bezpečnosti. Systém Windows 10 má v sobě zabudováno mnoho důležitých funkcí zajišťující bezpečnost a ochranu proti nejčastějším hrozbám. 

Zabezpečení Windows

Někteří z vás tuto funkci znají pod názvem antivirový program Windows Defender. Ať tak nebo jinak, důležité je vědět, že součástí systému Windows 10 tato funkce je a že jejím primárním cílem je vás ochránit před internetovými hrozbami. A to včetně těch nejzákeřnějších jako je ransomware, který je schopen vám zašifrovat celou školní síť a následně požadovat výkupné. Tuto funkci najdete v Nastavení - Zabezpečení Windows nebo stačí (podobně jako v mnoha ostatních případech) zadat název funkce do vyhledávacího pole na hlavní liště nebo si otevřít nabídku Start a začít psát název funkce. 

Bitlocker 

U šifrování ještě na chvilku zůstaneme. Teď ale naopak u toho "správného", které je vám schopno zajistit, že v případě ztráty nebo zcizení notebooku se k vašim nástrojům nikdo nedostane. Ptáte se, jak je to možné? Stačí, aby ten, kdo notebook našel vyndal z toho vašeho pevný disk, vložil ho k sobě do počítače jako druhý disk a k datům má poměrně snadný přístup. Tomu ale můžete zabránit a to velice snadno. Stačí si na svém počítači funkci BitLocker zapnout a nepoctivý nálezce si z vašich dat již nic nepřečte. A na závěr ještě jedna důležitá věc, BitLocker ve Windows 10 umí zašifrovat i vaše výměnné USB flash disky. Co to znamená? Že na svém počítači rozdíl v práci nepoznáte, ale jakmile USB flashku vložíte do jiného počítače, bude chtít nejprve zadat Vámi nastavené bezpečnostní kód/heslo a teprve pak vám data zobrazí. 


2. Pomáhej a bude ti pomáháno

Každý z nás asi někdy potřeboval s něčím u počítače pomoci a pomoc nepřišla nebo byla moc daleko. A naopak, někteří z nás by rádi pomohli, ale neví, jak na dálku pomoci. A jak se říká, pod svícnem je největší tma, protože Windows 10 v sobě mají nástroj, který umožňuje si nechat vzdáleně od někoho pomoci, stejně tak jako vzdáleně někomu pomoct a tím nástrojem je Rychlý pomocník

Pokud jste v roli toho, kdo pomáhá, stačí si jej spustit a druhé straně předat šestimístný kód a jakmile jej druhá strana zadá, vidíte (a případně i ovládáte) obrazovku druhého počítače. A naopak, pokud jste ten, kdo potřebuje pomoci, stačí zadat šestimístný kód od toho, kdo vám má pomoci a druhá strana může vidět a případně vám i "ovládat" váš počítač. Poskytnutí pomoci nikdy nebylo snazší. 



3. Aplikace, kam se podíváš

Dalším místem, kam by určitě měli směřovat kroky pedagoga, je katalog aplikací Microsoft Store. Je v něm několik stovek tisíc aplikací různých kvalit a různých cenových hladin, ostatně asi jako v každém katalogu aplikací. Důležité je, že už je pro vás udělaný předvýběr těch nejzajímavějších aplikací a to jak ve formě praktické příručky, tak i periodické tabulky vzdělávacích aplikací. 



4. Bezdrátová projekce obrazu a zvuku

Mnoho pedagogů je naučeno, i když mají přenosné zařízení, jej položit na katedru a prezentovat z něj. A proč? No protože tam přece končí ten kabel od projektoru a tak tam to zařízení být musí. Opak je pravdou, Windows 10 podporuje (podobně jako zařízení Android) standard nazvaný Miracast a ten se používá pro bezdrátovou projekci obrazu na zvuku na projektor, televizi nebo jiné zobrazovací zařízení. Přemýšlíte, zda to váš projektor ve škole podporuje? Ty novější většinou ano a ty starší se dají pomocí Microsoft Wireless Display Adapter o tuto funkcionalitu rozšířit. Stačí pak na počítači/tabletu s Windows 10 stisknout Win+P, vybrat příkaz Připojit k bezdrátové obrazovce a přenos může začít. 



5. Nepracuj do noci, nebo se z toho zblázníš

Kdo z nás nikdy neopravoval písemné práce do noci, v dnešní online době v digitální podobě. A asi už jste slyšeli i o tom, že koukat před spaním do modrého světla, které obrazovky vyzařují, není nic ideálního. Proto je ve Windows 10 režim nočního osvětlení, který si můžete nechat automaticky zapínat a vypínat ve stanovený čas nebo dle přesného západu a východu slunce. Obrazovka lehce zežloutne, možná na první pohled vám bude připadat obraz zvláštní, ale vaše oči a kvalitní spánek za tu úlevu stojí. Opět stačí jen v nabídce Start napsat Noční osvětlení a funkci si můžete nastavit přesně podle vašich potřeb.



6. Školní digitální tabule 

Stále více učitelů začíná objevovat výhody digitálního pera. Zejména při opravování prací v digitální podobě má ta přirozenost v podobě tohoto kusu hardwaru své  kouzlo. Nicméně systém jako takový má míst, které můžete použít s digitálním perem mnoho. Od zadávání textu ve formě rukopisu, přes matematické rovnice ve OneNote až po kreslení v aplikaci Mapy (výborná je funkce, kdy nakreslíte čáru a Mapy vám zobrazí její reálnou délku) nebo aplikaci Whiteboard. Ta se stala miláčkem učitelského publika, protože umožňuje snadným způsobem žákům tabuli sdílet (pro čtení i zápis), exportovat výstupy, synchronizuje se online, umožňuje vkládat PDF a wordovské dokumenty nebo má funkci pravítka s úhloměrem. A to není zdaleka všechno. Důležité je si uvědomit, že pokud jste doposud digitální pero při výuce nevyužívali, je to možná jen pro to, že jste nenašli ten správný scénář. A tady je!



7. Režisérem školních akcí snadno a rychle

Přemýšlíte, jak udělat pěkné video ze školní akce, výletu nebo exkurze. Hledáte, v jakém nástroji takové video sestříhat a kde sehnat pěknou hudbu? Nemusíte. Podobně jako u Rychlého pomocníka, i zde stačí zabrouzdat do nabídky Start. V ní totiž najdete aplikaci Editor videa, který toto všechno řeší a umí. Sestříhat video, přidat fotky, originální hudbu, titulky, efekty a případně i 3D modely. Vše si ručně připravit krok za krokem nebo nechat vše za sebe udělat Editor videa a hurá s tím do světa. Nebudete věřit tomu, jak je tvorba videa snadná.



8. 3D modely a smíšená realita

Využití dvou výše uvedených témat je ve školním prostředí takovým menším tajemstvím. Všichni o tom už asi slyšeli, mnoho pedagogů by to chtělo začít využívat a jen malá část ví jak. Rozšiřte je pomocí aplikace Malování 3D. Ta vám totiž obě možnosti nabízí. Jako uživatelé Windows 10 máte přístup k tisícům 3D modelů zdarma, které můžete ihned využít nebo si nějaký z nich nakreslit a dále použít, klidně v prezentaci v PowerPointu. A co více, díky funkci hybridní reality v této aplikaci máte možnost si promítnout vybraný 3D model skrze přední nebo zadní kameru. Už vám někdy na rameni seděl Tyranosaurus Rex nebo se žákům na lavici animoval koloběh vody? Stačí si pustit Malování 3D a může!



9. Propojte se!

Věděli jste, že si můžete propojit telefon a počítač s Windows 10? A nemyslím tím stejný účet ve službě Office 365 na obou zařízeních. Pokud totiž máte telefon se systémem Android, můžete si jej pomocí aplikace Váš telefon propojit s počítačem a na počítači pak dělat věci, které by vás možná ani nenapadly - odpovídat na textové zprávy, prohlížet fotky z galerie, reagovat na oznámení nebo vytáčet a přijímat hovory přímo z počítače.



10. Prohlížejte moderně

Součástí Windows 10 je i nový prohlížeč Microsoft Edge. Ten je postaven na volně dostupném jádru Chromium, které využívá i prohlížeč Chrome. Pryč jsou ty doby, kdy učitelé instalovali další prohlížeče. V prohlížeči Edge můžete brouzdat internetem rychle a bezpečně. Také je pro vás připraveno mnoho zajímavých funkcí jako je například plná synchronizace údajů mezi více počítači nebo uživatelské profily, ve kterých si snadno můžete oddělit například svůj školní a pracovní online účet. Není nutné se pak neustále přepínat, odhlašovat a přihlašovat, ale snadno si spustíte rovnou tu verzi prohlížeče s vybraným uživatelský profilem. 


Bonus: Dělejte si snímky obrazovky

Kdo z nás někdy nepotřeboval vytvořit snímek obrazovky, tj. reálný otisk toho, co právě vidíte na monitoru. Nástrojů na to existuje mnoho, ale ten nejrychlejší je opět již součástí Windows 10 a jmenuje se Výstřižky a skica. A navíc, není potřeba jej nejprve spouštět a pak dělat snímek obrazovky. Stačí stisknout klávesovou zkratku Win + Shift + S a rovnou je možné udělat výřez obrazovky, který chcete uložit jako snímek. Snadné, rychlé a efektivní.