úterý 24. ledna 2012

Microsoft a jeho free security nástroje


Microsoft nejen pro školy nabízí několik zcela zdarma dostupných a zajímavých řešení pro bezpečnost vašich počítačů a celé školní sítě a to jak pro proaktivní zabezpečení, tak pro řešení nenadálých situací. Jelikož jsou tyto nástroje relativně málo využívané nebo o nich dokonce někteří správci ani neví, rozhodli jsme se vám udělat takový malý přehled těchto aplikací.

Microsoft Security Compliance Manager
Tento nástroj vám poskytuje centralizované místo pro správu bezpečnostních funkcí a nastavení. Můžete si tak například prohlédnout, jaká nastavení jsou na daném počítači aktivní, můžete si přečíst bezpečnostní příručky k nejběžnějším produktům, importovat a exportovat GPO zálohy nebo porovnávat bezpečnostní nastavení více počítačů navzájem.

Microsoft Baseline Security Analyzer
O MBSA jsme vám již několikrát psali a zřejmě vám nebude takovou neznámou. Jedná se o utilitu, která vám umožní provést analýzu počítače, identifikovat chybějící aktualizace a upozornit na případné bezpečnostní hrozby. Můžete provést analýzu jednoho nebo více počítačů najednou.

Microsoft Security Assessment Tool
Nástroj známý také pod zkratkou MSAT je něco jako interaktivní dotazník, který se vás zeptá na několik informací o vaší škole, síti, infrastruktuře, používaných aplikací nebo přístupu lidí k IT prostředkům a na základě vašich odpovědí vám zobrazí podrobný report. Pokládané otázky i nabízená doporučení jsou mj. založena na standardech ISO 17799 and NIST-800.x.

Microsoft Safety Scanner
Nástroj Microsoft Safety Scanner na vyžádání provede kontrolu počítače a pomůže vám odstranit viry, spyware a další škodlivý software. Funguje spolu s vaším stávajícím antivirovým softwarem.
Platnost nástroje Microsoft Safety Scanner vyprší 10 dnů po jeho stažení. Abyste mohli znovu spustit kontrolu s využitím nejnovějších definic škodlivého softwaru, musíte si nástroj Microsoft Safety Scanner znovu stáhnout a spustit. Nástroj Microsoft Safety Scanner nenahrazuje používání antivirového programu, který poskytuje trvalou ochranu.

Nástroj pro odstranění škodlivého softwaru systému Microsoft Windows
Tento nástroj prověří, zda počítač není napaden infekcí způsobenou konkrétním rozšířeným škodlivým softwarem (včetně virů Blaster, Sasser a Mydoom) a pomůže odebrat případnou zjištěnou infekci. Společnost Microsoft vydává aktualizovanou verzi tohoto nástroje každé druhé úterý v měsíci.

Windows Defender
Program Windows Defender je bezplatný program, který umožňuje udržet si produktivitu díky ochraně před automaticky otevíranými okny, zpomalením výkonu počítače a před hrozbami zabezpečení, které souvisejí se spywarem a dalším nežádoucím softwarem.

Microsoft Security Essentials
Pomocí programu Microsoft Security Essentials se můžete chránit před viry, spywarem a jiným škodlivým softwarem. Poskytuje ochranu v reálném čase určenou pro počítače v domácnostech a malých firmách.
Microsoft Security Essentials je bezplatný* program navržený tak, aby ho bylo možné snadno nainstalovat a používat. Protože pracuje nepozorovaně a efektivně na pozadí, nebude vás vyrušovat a nebudete si muset dělat starost s aktualizacemi.















neděle 8. ledna 2012

Vánoční dárek: Průvodce službou SkyDrive

Nedávno jsme vám psali o tom, jak se služba SkyDrive neustále vyvíjí a jak toto zdarma dostupné úložiště s kapacitou 25GB používají desítky milionů uživatelů po celém světě. A také u nás již toto řešení začaly používat stovky učitelů jako své úložiště pro cenná data a školy pro archivaci digitálních učebních materiálů. Úložiště SkyDrive je také automaticky dostupné pro všechny žáky, učitele a rodiče, kteří používají ve svých školách službu Live@edu. A tak jsme se rozhodli pro vás vytvořit podrobnou a názornou příručku, ve které existující uživatelé mohou objevit vše, co jim SkyDrive nabízí a potenciální uživatelé se mohou seznámit s tím, co je pro ně v případě zájmu kdykoliv dostupné na www.skydrive.cz Přejeme příjemné pohodové čtení v čase vánočním. Příručka je k dispozici v sekci Ke stažení.

Jaký byl u Microsoftu a na portálu Moderní výuka rok 2011?


Tak nám právě končí další rok, který se do vašich vzpomínek zapíše různým způsobem. Věříme, že na něj budete vzpomínat v dobrém, a to i díky tomu, že jsme se vám snažili přinést vždy co nejnovější a atraktivní informace ze světa IT technologií se zaměřením na produkty společnosti Microsoft a jejich využití ve školství. Pojďme se tedy podívat, co se všechno v této oblasti minulý rok událo.


Hned v  lednu jsme vám ukázali zajímavé tipy a triky pro tvorbu nadpisů v PowerPointu, lákali jsme vás na soutěž Image Cup s výhrou v podobě Kinectu, upozornili jsme na problematiku kreslení do aplikace OneNote v rámci výuky a představili jsme novinky v systému Windows MultiPoint Server 2011. Pro zájemce jsme připravili malý článek o programování herního kódu v Kodu, ukázali jsme, jak si např. pro hodinu angličtiny sestavit rychle a efektně vlastní denní noviny, a kolegové z hradeckého jazykového gymnázia představili svůj projekt se zaměřením na certifikaci MCAS. Pro školní administrátory se objevily první informace o Office 365 for Education, dále si mohli správci vyzkoušet Windows Small Business Server 2011 nebo se podívat na záznam z Večerní univerzity o hromadném nasazení operačního systému Windows 7. Na závěr ledna pak pro vás byla připravena elektronická publika O prezentacích.

Na začátku února se pro české uživatele stala velice zajímavá a důležitá událost v podobě dostupnosti Office WebApps. Také jste si mohli stáhnout Release Candidate verzi internetového prohlížeče Internet Explorer 9 a spustili jsme pro rychlejší komunikaci s vámi náš profil na Facebooku. Ukázali jsme vám, že na detailech při prezentaci záleží, a poskytli jsme reportáž z českého finále Innovative Education Forum. Pro učitele a správce jsme představili průvodce migrací na sadu Office 2010 a pozvali jsme vás na tradiční jarní roadshow. Techničtěji zaměření čtenáři si také mohli stáhnout záznam z Večerní univerzity na téma Široké možnosti a varianty elektronické komunikace, nainstalovat finální verzi Service Packu 1 pro Windows 7 a Windows Server 2008 R2 a na konci měsíce jsme informovali o vydání finální verze produktu Windows MultiPoint Server 2011.

Naprosto zásadní zprávou v březnu bylo vítězství českého týmu na evropském Innovative Education Fóru v Moskvě, čímž jim ještě jednou gratulujeme. Pro administrátory byly poskytnuty další informace k Internet Exploreru 9 a opět připraven ke stažení záznam z Večerní univerzity na téma SharePoint 2010. Díky stále většímu zájmu o systém Windows MultiPoint Server 2011 jsme připravili sadu nejčastějších otázek a odpovědí vztahujících se k tomuto produktu.

Na začátku dubna si mohli administrátoři vyzkoušet Windows Small Business Server 2011 Essentials a podívat se na to, jak vypadá správa počítačů v rámci cloudového prostředí ve službě Windows Intune. Upřesnili jsme vám informace o největším evropském IT setkání – TechEd Europe a představili jsme moderní a interaktivní výuku za pomoci zdarma dostupného doplňku Interactive Classroom. Vyzvali jsme vás k účasti v soutěži, ve které jste se mohli podívat do Cannes, a pozvali jsme vás na seminář zaměřený na malotřídky. A pochopitelně ani v dubnu nemohly chybět informace o Windows MultiPoint Serveru 2011, tentokrát v podobě zajímavých odkazů vztahujících se k tomuto produktu.

květnu jste se mohli podívat na záznam z další Večerní univerzity, tentokrát na téma Jak ochránit školní počítačovou síť před nebezpečím z Internetu, a administrátorům-začátečníkům jsme ukázali, kde najít informace ohledně skupinových politik. V rámci služby Office Web Apps byly představeny další zajímavé novinky a ukázali jsme vám, jak se prezentoval Windows MultiPoint Server 2011 na americkém TechEdu. Pro uživatele mobilní platformy Windows byl pak představenvýznamný update pro jejich zařízení. 

červnu si administrátoři mohli vyzkoušet betaverzi nástroje Microsoft Deployment Toolkit, který významným způsobem urychluje a automatizuje hromadnou instalaci operačních systémů, a ukázali jsme vám první náhledy na připravované Windows 8. Také jsme vám poskytli informace o tom, jak si zdarma a snadno zajistit automatické vypínání počítačů v rámci celé vaší školní sítě, a informovali vás o konci podpory pro produkty Windows Vista SP1 a Windows Server 2008 SP1. Všem uživatelům jistě přišla vhod velká letní aktualizace zdarma dostupného úložiště SkyDrive s kapacitou 25GB a mohli jste si stáhnout a integrovat první servisní balíček pro Microsoft Office 2010. Těm, kteří ještě ke konci školního roku neměli dost informací, přišel vhod záznam z poslední Večerní univerzity v tomto školním roce na téma Bezplatné hostované řešení pro komunikaci a spolupráci Live@edu a ti z vás, kteří mají o tuto službu zájem, si ji mohou od června u nás také bezplatně vyzkoušet.

Na začátku prvního prázdninového měsíce července jste se mohli dozvědět, jak se poštovní služba Hotmail stala rychlejší a krásnější a dali jsme vám k dispozici příručku pro pokročilý editor video – Windows Live Movie Maker, který je zdarma dostupný v rámci balíčku Windows Live Essentials. Na portálu Moderní učitel začal nový seriál o využití systému Office 2010 a informovali jsme vás o blížící se Letní škole moderních učitelů.

srpnu byla představena velká aktualizace systému Windows MultiPoint Server 2010 a byly také vydány další dva díly v rámci seriálu o Office 2010 – první se zaměřením na základní operace s daty, druhý na Excel 2010. Z konané Letní školy pak samozřejmě nemohla chybět podrobná reportáž. Administrátorům a všem ostatním, kteří chtějí mít přehled o stále častějším přechodu do cloudového prostředí, pak zajisté přišla vhod publikace o službě Office 365.

Na začátku září vám byly představeny nové Windows 8. Prozradili jsme vám o nich několik aktualit a střípků, ukázali jsme vám, jak vypadá jejich pracovní prostředí a jak se nový systém instaluje. Pro administrátory pak byly připraveny podrobné články, tentokrát o tom, jak se instaluje připravovaný Windows Server 8 a jak nové pracovní prostředí tohoto systému vypadá. Těm, kteří to se správou počítačů přes cloud myslí vážně, jsme nabídli příručku pro Windows Intune. Z hradeckého jazykového gymnázia pak přišly další zajímavé informace, tentokrát o tom, jak využívají certifikaci Microsoft Office Specialist. A nesměl chybět ani další díl ze seriálu Office 2010 – tentokrát o spojení se službou SkyDrive.

říjnu jsme vás informovali, že společnost Microsoft kompletně převzala populární komunikátor Skype, a ukázali jsme vám velice výrazným způsobem aktualizovanou správcovskou službu Windows Intune. Nicméně největší událostí tohoto měsíce bylo jednak spuštění aktivity Klubů moderních učitelů a vyhlášení dalšího ročníku soutěže moderních a inovativních projektů, nově pod názvem Partners in Learning Forum.

Měsíc listopad se nesl v duchu jedné významné událostí, jíž byla další velká aktualizace služby SkyDrive, která byla přepracována velice výrazným způsobem, a vše je nyní rychlejší a efektivnější. Věříme, že více než 400 milionů uživatelů s účty LiveID tato změna potěšila, a proto jsme vám novinky podrobně popsali v tomto článku. I nadále pokračoval seriál o Office 2010, v listopadu se zaměřením na tipy a triky pro prezentace v PowerPointu.

Poslední měsíc roku 2011 - prosinec - byl na novinky poměrně chudý, a jelikož se listopadová aktualizace služby SkyDrive setkala s velkou odezvou u učitelů i správců, připravili jsme pro vás podrobnou příručku k dané službě, kterou můžete využít jak pro osobní potřebu, tak např. pro svoje žáky, kamarády či rodinné příslušníky.