pondělí 17. května 2021

Jak na zpětnou vazbu a náladu ve třídě? Přes Teamsy!

Vědět o tom, jaká je nálada ve třídě je určitě skvělé. Vědět, jaká je nálada jednotlivých žáků je ještě lepší. No a mít tyto informace přehledně a historicky zpracované, je úplně nejlepší. Když se totiž zkusíte v rámci běžné výuky třídy zeptat, jak se mají, moc odpovědí se pravděpodobně nedočkáte a už vůbec vám většinou žáci neřeknou před třídou, že se mají špatně nebo že jsou smutní. A právě to je ideální případ pro využití nového vestavěného doplňku do Teams s názvem Reflect

Díky tomu, že se jedná o vestavěný doplněk, není potřeba nic složitě stahovat, stačí si jen otevřít přes tři tečky v levém menu vyhledávání aplikací a Reflect otevřít a přidat do Teamsů. 




Následně jen stačí si otevřít kanál Obecné nebo jakýkoliv jiný (klidně si můžete vytvořit na tuto aktivitu samostatný kanál s názvem Jak se máte?) a pod polem pro psaní příspěvku klepnout na ikonu Reflectu (srdce s kolečkem). 


Zobrazí se nové okno, ve kterém může vybírat z několika předpřipravených otázek, vybrat si, zda žáci uvidí alespoň anonymní odpovědi nebo ani ty ne a jak dlouho má být tento konkrétní průzkum dostupný. Jakmile máte vše nastaveno, stačí klepnout na Poslat a průzkum je odeslán třídě.




Následně žák může zvolit smajlíka, který reprezentuje jeho aktuální náladu, a navíc může i vybrat jednu ze slovních možností, popisující jeho aktuální stav. Může se i podívat na to, jak si "vedl" v minulých dnech.




Podobně pak vidí přehled třídy i vyučující - jednak vidí, kdo již odpověděl a kdo ne a pak samozřejmě vidí jednotlivé odpovědi. Obrovskou výhodou je, že i učitel vidí historii odpovědí žáka, takže pokud žák několikrát za sebou odpoví, že se cítí smutně, je asi na místě začít hledat příčinu. 




Jak vidíte, Reflect je jen další z možností (po komunikaci se třídou, elektronickém zadávání úkolů, bezpečném chatu se žáky, online testování, spolupráci na dokumentech, schvalování čehokoliv ve škole apod.), kterou Teamsy nabízí i pro běžnou prezenční výuku s podporou IT. Dnešní žáci zcela automaticky již ráno před začátkem školy jsou na internetu a na mobilu sledují novinky a píšou si s kamarády, tak proč to opět nevyužít k něčemu smysluplnému.

1 komentář:

  1. Dobrý den,
    v aplikaci je možnost se ptát na předem dané otázky, bylo by možné si tam zadat vlastní otázku? A kdyžtak jakým způsobem.
    Díky Pavla Svozílková

    OdpovědětVymazat