neděle 26. dubna 2020

Jak v Teamsech vrátit zpět žákem smazaný soubor?

I když můžete dát v (online) třídě různá pravidla a domluvit se na správném využívání technologií, je jen otázkou času, kdy je někdo záměrně nebo omylem poruší. A tím nejčastějším asi může kromě nevhodné diskuze (jak na to jsem vám psal zde) být i mazání souborů a to přímo na kartě Soubory ve vašem týmu. Ano, vím, máte tam přece složku nazvanou Výukové materiály, do které žáci mohou pouze nahlížet a stahovat soubory a nemohou nic nahrát ani smazat. Zcela jistě ale nezůstanete jen u této složky a budete chtít, aby žáci někam nahrávali například fotky z třídní exkurze, budete tam mít nějaký dokument, tabulku nebo prezentaci, do které dáte žákům kvůli spolupráci přístup. A pokud mají přístup pro změnu souboru, mají pochopitelně i právo smazání. Co dělat, když vám najednou soubor "zmizí"? Nebojte, nic není ztraceno a pokud se vám to stane, postupujte takto:
  1. Otevřete si kartu Soubory, kde chybí soubor
  2. Klepněte v horní liště na tlačítko Otevřít v aplikaci SharePoint (na této technologii je postavené ukládání souborů v Teamsech).


  3. Zde uvidíte kartu Soubory v trochu jiné podobě, ale ztracené soubory zde ještě nenajdete, pro ty musíte do souborového koše, který se nachází v nabídce vlevo.
  4. V rámci koše pak nejenom vidíte, kdo a kdy soubor smazal, ale máte možnost ho pochopitelně po klepnutí obnovit (nebo dokonce odstranit z koše). POZOR: do zobrazení prostředí SharePoint i koše má přístup i žák a možná si říkáte proč - důvod je prostý. I on může něco smazat omylem a měl by mít možnost takový soubor obnovit.


  5. Pokud se ale bude jednat o žáka, který bude chtít opravdu škodit, tak soubor z koše odstraní a pak ho ani v koši neuvidí nikdo. Téměř nikdo.
  6. Vy jako vlastník týmu máte totiž přístup ještě do Koše druhé fáze, kde najdete, jak asi tušíte, soubory smazané ze standardního koše a i zde máte možnost soubory obnovit. Do koše druhé fáze se dostanete odkazem, který se nachází v dolní části stránky standardního koše a práce v něm je pak obdobná, jako ve standardním souborovém koši.







Žádné komentáře:

Okomentovat