pondělí 6. května 2019

Microsoft Forms - písemky, co se nově vytváří samy

O Microsoft Forms jsem Vám psal na tomto blogu několikrát, naposledy i ve formě praktické příručky - návodu, který si můžete stáhnout na tomto odkazu.

Od té doby Microsoft Forms prošly několika aktualizacemi, které přinesly mnoho nových a zajímavých funkcí, jako jsou například větvení, možnost zamknutí vybraných otázek při jejich náhodném pořadí, oddíly, nové typy otázek a mnoho dalších. V příručce jsem Vám popsal, že součástí Microsoft Forms jsou i nástroje na automatické opravování kvízů, takže po jejich zadání celé třídě (například prostřednictvím vestavěné podpory pro QR kódy), nemáte žádnou práci s jejich opravováním.

Nicméně Microsoft Forms jdou ještě dál a nyní obsahují i nástroje pro usnadnění vytváření testů a to například v rámci zeměpisu nebo matematiky.

Příklad č. 1


Budete mít v kvízu otázku, ve které chcete zjistit, jaké je hlavní město USA. Vyberete si tedy otázku typu "Volba", zadáte její znění a začnete psát první možnou odpověď - tou bude asi nějaké americké město. Jakmile chcete psát novou, další odpověď, všimněte si, že Microsoft Forms poznají, že se jedná o zeměpisné údaje - konkrétně města v USA a začne Vám automaticky navrhovat sám další možné odpovědi.


Tyto možnosti můžete využít samozřejmě jak u klasických textových odpovědí nebo klidně i u otázek typu "Poznej město na obrázku" a další.


Z pohledu zeměpisných údajů se nemusí jednat pouze o města v USA, ale Microsoft Forms Vám pomohou například i se státy a městy po celém světě.


Příklad č. 2

Chcete v rámci hodiny matematiky pro studenty připravit online cvičení, opět tedy vyberete otázku typu Volba a pod třemi tečkami v pravém dolním rohu otázky vyberete možnost Matematika. Otázka se přepne do režimu matematického zadávání, např. rovnice. Jakmile takovou rovnici zadáte, Microsoft Forms ji automaticky spočítají (ano, čtete správně), označí správnou odpověď a zároveň navrhnou další (špatné) odpovědi. Pomocí tlačítka "Přidat všechny" tak máte rychlou možnost přidat správnou i špatnou odpověď k otázce a celá otázka je tak kompletně vytvořena doslova za pár vteřin .


Příklad č. 3

Ještě chvíli zůstaneme u matematiky. Kdo si někdy zkusil v rámci tohoto předmětu vytvářet nějaké testy a písemky, zcela jistě ví, že vymýšlet možné odpovědi pro rovnice je poměrně zdlouhavé a nezáživné. Jak z toho ven jsem Vám ukázal v minulém příkladu. Ale Microsoft Forms jdou ještě dále - pomohou Vám přímo i s vymýšlením nových matematických příkladů!

Jakmile vytvoříte první kompletní matematickou otázku v rámci kvízu a kliknete na tlačítko Přidat nový, Microsoft Forms Vám automaticky vygenerují nové matematické příklady na základě toho předchozího. Takže pokud procvičujete lineární rovnice, navrhne Vám jako další příklady rovnice lineární a stejně je to např. i s kvadratickými. A jak už asi správně tušíte, automaticky je za Vás vyřeší a nabídne i další odpovědi. Vytvoření takového matematického testu je pak opravdu hračka. Stačí si jen vybrat jeden nebo více navržených otázek a rychle je do kvízu vložit.



A nezapomeňte, Microsoft Forms jsou součástí zdarma dostupné služby Office 365 pro školy, ale přístup k nim má i kdokoliv další prostřednictvím soukromého účtu Microsoft.

1 komentář:

  1. Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda je možné do možností odpovědí místo např. textů dát i obrázky. Např. vyber na kterém obrázku je Karlův most a teď by byly ve volbách místo slovních odpovědí obrázky. Děkuji

    OdpovědětVymazat