úterý 7. května 2019

10 + 10 novinek v jarní Windows 10 May 2019 aktualizaci

Tato aktualizace je již dostupná pro předplatitele služby MSDN a zanedlouho se dočkají u běžní uživatelé a uživatelé s přístupem do VLSC portálu. Je na čase se tedy podívat na to, co Vás v této aktualizaci čeká za nové funkce.


Aktualizace aktualizací

Paradoxně největší novinkou jarní aktualizace jsou právě aktualizace a jejich nové možnosti nastavení. Uživatelé nad nimi získávají ještě větší možnost kontroly a to zejména u těch „velkých“ aktualizací, které vycházejí 2x ročně. Pokud je instalovat nechcete, nemusíte a to tak dlouho, dokud je podporována stávající verze z pohledu bezpečnostních aktualizací, tj. 18 měsíců.
Pro uživatele verzí Home přichází další možnost, kterou měli doposud jen uživatelé verzí Professional – pozastavení aktualizací a to na dobu až 35 dní.


Menší Start

Pokud budete provádět čistou instalaci, této změny si všimnete téměř ihned. Nabídka Start je nyní přehlednější, užší a nezasahuje do více jak tří sloupců.

Odlehčené téma

Součástí této aktualizace je i nový, odlehčený, světlý barevný motiv

Vyhledávání od A-Z

Pokud jste dříve chtěli prohledávat a vyhledávat soubory na vašem počítači skrze nabídku Start, bylo to možné. Ale prohledávaly se jen základní složky jako jsou Obrázky, Dokumenty, Plocha nebo Stažené soubory. Toto omezení je nyní minulostí a je možné si nyní v Nastavení Hledání Hledání ve Windows zapnout volbu Rozšířené, která bude prohledávat celý počítač.

Pískoviště

Rádi si hrajete, testujete nebo pracujete se soubory a aplikace z ne příliš důvěryhodných zdrojů? Nebo si jen chcete něco otestovat a nechcete tím ohrozit funkčnost stávající instalace? Pro Vás je tu tzv. Sandbox. Virtualizované prostředí, ve kterém můžete spouštět neznámé aplikace a otevírat třeba i podezřelé soubory. Sandbox je potřeba doinstalovat skrze Ovládací panely, kde v položce Přidat nebo odebrat součásti Windows se nachází právě i Sandbox pro Windows. Po jeho instalaci jej stačí spustit skrze nabídku Start a vaše vlastní pískoviště je Vám ihned k dispozici.

Rychlý a rychlejší

Možná si někteří z Vás pamatujete, jak nechvalně známá chyba Spectre v procesorech, resp. její řešení, mohlo ovlivnit výkon, zejména starších počítačů. V této aktualizaci se ještě více zapracovalo na eliminace výkonových dopadů opravy této chyby.

Větší kontrola nad aplikacemi

Další součást systému, kterou dostává uživatel pod svou větší kontrolu je možnost odinstalace vestavěných aplikací, které v systému nechce. Některé systémové aplikace bylo možné odinstalovat již dříve, seznam těchto odinstalovatelných aplikací se nyní navíc rozrostl o aplikace jako jsou Pošta, Kalendář, Kalkulačka, Malování 3D a některé další.

Udělejte si místo

Někteří uživatelé si s volným místem v počítači nedělají velké starosti a jedou téměř „na doraz“. To však může mít negativní vliv na instalaci nových aktualizací a to jak z pohledu rychlosti instalace, tak samotného úspěšného dokončení. Proto je od této aktualizace vyhrazeno na pevném disku počítače zhruba 7 GB prostoru právě pro tyto účely. Záměrně zde píšu zhruba, protože se nejedná o přesnou velikost. Ta závisí na dalších faktorech jako jsou nainstalované volitelné součásti systému nebo jazykové balíčky. Ale nemusíte se bát, že byste automaticky přišli o 7 GB prostoru na disku. Tento prostor je průběžně efektivně využíván jako dočasné úložiště pro ostatní aplikace a teprve pokud tento prostor systém potřebuje, dočasné soubory smaže.

Desktop a VR

Funkce, která možná lehce předběhla dobu, ale pro tzv. early adopters a vlastníky headsetů Windows Mixed Reality to zajímavá funkce je. Ve Windows Mixed Reality prostředí bylo možné doposud spouštět pouze univerzální/moderní (UWP) aplikace a to se nyní mění. Od této aktualizace si můžete v tomto virtuálním prostředí spustit i standardní desktopové aplikace

Snazší řešení problémů

Mnoho u uživatelů při řešení problému s počítačem „sáhne“ po svých kamarádech a příbuzných, přitom jak se říká, pod pokličkou je největší tma a součástí systému Windows je Pomocník pro řešení problémů. Pokud jste ho již nějakou dobu nepoužili, budete se možná hodně divit, co nyní všechno dokáže a s čím Vám umí pomoci. Některé základní problémy nyní tento pomocník může řešit i zcela automaticky.



No a aby toho nebylo málo, tak jako bonus přidávám dalších 10 „menších“ novinek, které v jarní aktualizaci najdete:

  • Nastavení v položce Datum a čas je nyní tlačítko Synchronizovat pro ruční vyvolání synchronizace času
  • Správce úloh umožňuje nastavit výchozí záložku, která se po jeho spuštění zobrazí
  • Zrcadlení obsahu z Android telefonů
  • Konzistentní nastavení podsvícení při připojení nabíjecího adaptéru
  • Nativní podpora pro RAW formát
  • Snazší nastavení podsvícení pomocí posuvníku v Centru akcí
  • Správce úloh umí zobrazit Rozpoznání nastavení DPI obrazu ke každé aplikaci
  • Mikrofon dostal novou ikonu v systémové oblasti a nové možnosti nastavení
  • Nastavení je nyní možné konfigurovat nastavení IP adres síťového připojení, což dříve šlo pouze v Ovládacích panelech
  • A samozřejmě, jako v každé aktualizaci, i zde přibyla podpora pro nové smajlíky – emotikony 😊

Žádné komentáře:

Okomentovat