pondělí 16. ledna 2017

333 tipů pro Windows 10 (196-200)

196.     Jak nastavit, co se stane při zavření víka notebooku?

V případě, že vlastníte notebook a často jej přenášíte například z kanceláře do kanceláře a zavíráte při tom víko notebooku, stalo se vám, že se např. systém uspal, což je v případě přechodu trvajícího několik desítek sekund zbytečné. Naštěstí Windows umožňují nastavit, jaká akce se při zavření víka notebooku provede. Nastavíte jí v Ovládacích panelech v panelu Možnosti napájení. V levé části se nachází příkaz Nastavit pro zavření víka a po kliknutí na něj máte možnost nastavit, zda chcete provádět po zavření nějakou akci a případně jakou (vypnout, hibernovat, uspat). Po kliknutí na tlačítko Uložit změny jsou změny aktivovány.

197.     Jak nastavit, co se stane při stisknutí tlačítka pro zapnutí počítače?


Podobně jako v předchozím tipu máte možnost nastavit, co se stane, když zmáčknete skutečné tlačítko pro zapnutí počítače. I zde máte na výběr neprovádět nic, uspat, hibernovat nebo vypnout počítač.

198.     Jak změnit interval pro vypnutí displeje?


Po určité době se z důvodu úspory energie automaticky vypíná monitor počítače. Pro někoho je výchozí hodnota 10 minut krátká, pro někoho naopak dlouhá. Pokud ji chcete změnit, stačí přejít v Ovládacích panelech na panel Možnosti napájení a u aktuálního schématu napájení (nejčastěji Rovnováha) kliknout na položku Změnit nastavení schématu. V tomto okně máte poté možnost změnit interval vypnutí displeje z 1 minuty až po zakázání vypnutí displeje.


199.     Jak změnit interval pro přechod systému do režimu spánku?


Ve stejném okně jako v předchozím tipu máte naprosto stejným způsobem možnost změnit interval pro přechod celého počítače do režimu spánku.

200.     Jak aktivovat dotaz na heslo u spořiče obrazovky?




Spořič obrazovky v dnešní době LCD monitorů již dávno neslouží k tomu, podle čeho je nazván a velká část uživatelů jej ani nepoužívá. Nicméně u spořiče obrazovky je možné nastavit, aby po jeho spuštění a následné deaktivaci pohybem myši či stiskem klávesy bylo nutné zadat heslo uživatele. Je to vhodné zejména pokud se uživatel vzdálí od počítače a zapne se spořič obrazovky. Pokud by pak kdokoliv přišel k počítači, měl by kompletní přístup k datům uživatele. Proto je vhodné toto heslo vyžadovat. V nabídce Start klepněte na NastaveníPřizpůsobeníZamykací obrazovka a v dolní části se nachází Nastavení šetřiče obrazovky.  Pokud je nastavený spořič obrazovky, stačí zaškrtnout pole Při obnovení zobrazit přihlašovací obrazovku a po kliknutí na tlačítko OK bude následně vždy vyžadováno heslo uživatele. Nicméně mnohem bezpečnější je vždy při vzdálení se od počítače tento počítač uzamknout, nejrychleji přes klávesovou zkratku Win + L.

Žádné komentáře:

Okomentovat