středa 18. ledna 2017

333 tipů pro Microsoft Office 2016 (196-200)

196.     Jak vložit aritmetickou posloupnost?

Pokud potřebujete do buněk vložit posloupnost čísel, např. do sloupce A čísla od 1 do 100, v žádném případě to nedělejte ručně. Stačí, když do prvních dvou buněk sloupce A napíšete první dvě hodnoty z této posloupnosti (1,2), označíte obě dvě buňky a pravý dolní roh tohoto označení chytíte levým tlačítkem myši a táhnete směrem dolů. Na požadovaném konci posloupnosti levé tlačítko myši pusťte. Kromě pořadových čísel lze také vytvářet např. seznam lichých nebo sudých čísel apod. Tento postup ale není vhodný pro složitější posloupnosti nebo posloupnosti vzorců.
 

197.     Jak vložit posloupnost vzorců?

V případě, že budete potřebovat složitější posloupnost, je vhodné využít vzorec. Dejme tomu, že ve sloupci A chcete mít první číslo 1 a každé další 2x větší než předchozí. Pokud byste napsali první dvě čísla posloupnosti jako v předchozím tipu, jak by Excel poznal, zda další číslo má být posloupnost zvětšená o +1 nebo posloupnost, která je 2x větší než předchozí číslo? Obě dvě podmínky totiž čísla 1 a 2 splňují. A bohužel ani vepsání prvních tří čísel z posloupnosti (1,2,4) Excelu moc nepomůže. Proto je vhodné využít vzorec, který bude v buňce A2 (ve které je již vepsané číslo 1) vypadat takto: =A1*2. Pak stačí označit pouze buňku A2 (nikoliv celou posloupnost, protože v tu chvíli se nejedná již o protažení posloupnosti, ale kopírování vzorce) a tažením za pravý dolní roh vytvořit posloupnost dle vlastních potřeb, přičemž každé další číslo posloupnosti bude 2x větší než předchozí.
 

198.     Jak najít řešení výpočtu?

Představte si jednoduchou tabulku a výpočet, který z prodaných kusů a ceny za kus spočítá prostým součinem tržby. Takovou tabulku vidíte např. na obrázku. A potřebovali byste vědět, kolik musíte prodat kusů, abyste utržili např. 10 000 Kč. Samozřejmě se jedná o poměrně jednoduchou matematickou úlohu, ale při práci s Excelem můžete narazit na mnohem náročnější hodnoty a vzorce a pak se tzv. Hledání řešení může hodit. Stačí, když si kartě Data ve skupině Prognóza klepnete na položku Citlivostní analýza a ze zobrazené nabídky vyberete příkaz Hledání řešení. Otevře se malé okno, v němž nastavíte, v jaké buňce je výsledek, jakou má mít hodnotu, ale hlavně s jakou buňkou chcete tzv. „hýbat“, aby byl výsledek takový, jaký potřebujete. Je zřejmé, že měněná buňka musí být ve vzorci s celkovým výpočtem zahrnuta.

199.     Jak vytisknout pouze vybrané buňky?

Někdy je zapotřebí z celého sešitu nebo listu aplikace Excel vytisknout pouze jednu z tabulek. Stačí, když požadovanou tabulku označíte myší a v nabídce SouborTisk v nastavení tisku vyberete položku Vytisknout výběr.

200.     Jak nastavit, co se stane po stisknutí klávesy Enter?


Standardní chování stisku klávesy Enter v Excelu je takové, že potvrdí zadávanou hodnotu nebo vzorec v buňce a přesune kurzor o řádek níž. Pokud chcete toto chování změnit, stačí v nabídce SouborMožnosti ve skupině Upřesnit nastavit hned první položku – Po stisknutí klávesy Enter přesunout výběr.

Žádné komentáře:

Okomentovat