pondělí 26. prosince 2016

333 tipů pro Windows 10 (181-185)

181.     Jak zobrazit zdrojový kód webové stránky?


V případě, že byste potřebovali z nějakých důvodů zobrazit zdrojový kód webové stránky, je možné v prohlížeči Microsoft Edge kliknout kdekoliv na prázdném místě na stránce pravým tlačítkem myši a vybrat příkaz Zobrazit zdroj. Zobrazí se okno, ve kterém je vidět stránka tak jak byla napsána a naprogramována v jazyku HTML.
 

182.     Jak si udělat z počítače bezdrátový router?


Jednou z interních funkcí systému Windows 10 je i funkcionalita nazvaná Virtual Wi-Fi. Umožňuje vám mimo jiné si z počítače disponující bezdrátovou kartou vytvořit bezdrátový router, který může distribuovat přes tu samou Wi-Fi kartu Internet dalším zájemců. Jedním z častých využití této funkce jsou například hotely nebo letiště, kdy jeden člověk disponující připojením k Internetu může toto připojení nasdílet i ostatním bez dalších poplatků.
Možností, jak toto provést je několik, ukážeme si možnost s i bez využití nástrojů třetích stran.
První možností je využít nástroje operačního systému Windows, překvapivě bude stačit pouze příkazová řádka.
1.       Spusťte si příkazovou řádku s administrátorským oprávněním – v nabídce Start napište příkaz cmd a na nalezeném výsledku klikněte pravým tlačítkem myši a z nabídky zvolte příkaz Spustit jako správce.
2.       Zadejte následující příkaz a potvrďte jej stisknutím klávesy Enter:
3.       V případě správného zadání se zobrazí informace o povolení režimu hostované sítě, nastavení SSID identifikátoru (názvu sítě) a nastavení hesla pro připojení. Vytvořená síť je v tomto případě šifrovaná pomocí WPA2-PSK klíče.
4.       Nyní je nutné zadat příkaz pro spuštění a aktivaci nastavené wifi sítě.
                                                                                                         
5.       Nyní by měla být vytvořená síť aktivní a v Ovládacích panelechCentru síťových připojení a sdílení by se měl objevit nový adaptér nazvaný Microsoft Virtual WiFi Miniport Adapter
6.       Nyní stačí kliknout pravým tlačítkem na tento adaptér, vybrat příkaz Vlastnosti a na záložce Sdílení povolit sdílení tohoto připojení i pro ostatní uživatele.
Druhou možností, pro většinu uživatelů snadnější je využití nástrojů, které provedou to samé jako výše uvedený postup, ale disponují grafickým rozhraním a správa a vytvoření takové sítě je mnohem jednoduší. Navíc má uživatel přehled o tom, kteří uživatelé jsou k jeho virtuální Wi-Fi síti připojení. Nejpoužívanějším nástroj pro toto řešení je zcela jistě nástroj Connectify, který je dostupný ke stažení zcela zdarma na adrese http://www.connectify.me/. Po jeho instalaci se v oznamovací oblasti zobrazí ikona, po kliknutí na ní se zobrazí jednoduché okno, ve kterém nastavíte vše potřebné, poté stačí jen kliknout v dolní části na tlačítko Start Hotspot a vše je hotovo.
V souvislosti s touto technologií je důležité vědět, že ne zcela každá bezdrátová karta v počítači nebo notebooku je pro tuto funkci vhodná. Seznam podporovaných adaptérů naleznete například na stránce produktu Connectify, popř. po instalaci se v případě nekompatibilního adaptéru zobrazí v horní části text No AP Mode Supported.

183.     Jak nastavit proxy server?


V případě konfigurace síťového připojení můžete někdy být požádáni poskytovatelem pro zajištění funkčnosti připojení k Internetu k nastavení proxy serveru ve vašem internetovém prohlížeči. Jedná se o velice snadný úkon, nicméně v každém typu prohlížeče se nastavuje na jiném místě. Proto si popíšeme nastavení proxy serveru pro tři nejrozšířenější prohlížeče, tj. Internet Explorer, Mozilla Firefox a Google Chrome.
Internet Explorer: NástrojeMožnosti Internetu – karta PřipojeníNastavení místní sítěServer proxy
Mozilla FirefoxMožnostiRozšířené – karta SíťNastavení připojení
Google Chrome – ikona Přizpůsobení - NastaveníZobrazit rozšířená nastaveníZměna nastavení proxy.

184.     Jak nastavit probuzení počítače po síťové kartě?


Většina síťových karet podporuje speciální funkci nazvanou WakeOnLan (WoL), která umožňuje za pomocí speciálního příkazu z jiného počítače v síti počítač nastartovat. Je to možné díky tomu, že počítač je i po svém vypnutí neustále připojen do napájení a zároveň je do síťové karty přiveden síťový kabel. V nastavení příslušné síťové karty lze poté nastavit, zda má na speciální příkaz pro probuzení (někdy také nazývaný jako magic packet) reagovat. Najdete je v Ovládacích panelechSystémSprávce zařízení. Zde rozbalte strom Síťové adaptéry, najděte příslušnou síťovou kartu, klikněte na ní pravým tlačítkem a vyberte příkaz Vlastnosti. Na poslední kartě Řízení spotřeby naleznete dvě zaškrtávací pole, týkající se probouzení počítače po síti. Povolit zařízení probouzet počítač – povolí funkci WoL pro všechny typy „probouzecích“ příkazů.
Povolit probuzení počítače pouze paketem Magic – povolí probuzení počítače pouze magic paketem. Ačkoliv se jedná o nejrozšířenější způsob, jak probudit počítač, kromě magic paketu existují i jiné příkazy, pomocí kterých lze počítač probudit, ale ty jsou využívány v běžném prostředí naprosto minimálně.





185.     Co je to služba OneDrive?

Služba OneDrive je datové úložiště společnosti Microsoft, které nabízí uživatelům možnost uložení jejich vlastních dat do datových center společnosti Microsoft, které jsou bezpečnější a jistější, než nějaké neznámé služby. Nicméně se zdaleka už nejedná pouze o úložiště dat pro uživatele, ale Microsoft jej s příchodem Windows 8 využívá i jako datové úložiště pro mnoho dalších služeb a nástrojů. Přes OneDrive se tak synchronizuje nastavení online uživatelského účtu Microsoft nebo se zde ukládají obnovovací klíče šifrovací technologie BitLocker. I když byste se rozhodli z nějakého důvodu nevyužívat pro přihlášení do Windows 10 online účet Microsoft, i tak si můžete přístup ke službě OneDrive pochopitelně zřídit a vřele vám to doporučuji.

Žádné komentáře:

Okomentovat