pondělí 12. prosince 2016

333 tipů pro Windows 10 (171-175)

171.     Jak přidat sdílenou tiskárnu?

V předchozím tipu bylo popsáno, jak tiskárnu nasdílet. Nyní je ale důležité také vědět, jak tuto tiskárnu na ostatních počítačích nainstalovat.
1.       Ovládacích panelech zobrazte panel Zařízení a tiskárny.
2.       Klikněte na tlačítko Přidat tiskárnu a v zobrazeném okně vyberte druhou možnost.
3.       Systém se pokusí najít nasdílené tiskárny v síti, pokud žádné nenajde, je možné umístění tiskárny zadat i např. pomocí IP adresy apod.
4.       Po nainstalování tiskárny je možné s tiskárnou pracovat, jako by byla nainstalována na daném počítači. Zejména v domácím prostředí se většinou ale nejedná o síťové tiskárny v pravém slova smyslu (nemají síťový konektor), ale jedná se o USB tiskárny připojené k jinému PC. Aby bylo možné na takové tiskárně tisknout, je nutné, aby daný počítač, ke kterému je tiskárna fyzicky připojena a na kterém je sdílena, byl zapnut.



172.     Jak sdílet připojení k internetu i pro ostatní počítače?


Dnes je naprosto běžné, že v jedné domácnosti je více zařízení, které se můžou připojit k internetu.
Ať už se jedná o počítače, notebooky, telefony a další zařízení, většina z nich je bez připojení k internetu téměř bezcenná. Poskytované připojení k internetu můžete ve své domácnosti nasdílet těmito způsoby:
1.       Bezdrátový router od poskytovatele internetu, který šíří signál po celém vašem bytě (a i za jeho zdi, proto je nutné tuto síť zabezpečit). Jedná se o nejčastější a nejvýhodnější způsob.
2.       Pomocí bezdrátového routeru, který připojíte ke kabelovému modemu od vašeho poskytovatele.
3.       Pomocí switche, od kterého jdou kabely do jednotlivých počítačů a notebooků. Nevýhodou je prostorové omezení a nemožnost připojení např. telefonu.
4.       Pomocí počítače, který se chová jako router a může poskytovat připojení k Internetu jak drátovým, tak bezdrátovým způsobem. Nevýhodou je, že tento počítač musí být neustále zapnutý.

173.     Jak připojit sdílenou složku jako síťovou jednotku?


Ve Windows 10 lze velice snadno připojit sdílenou složku z jiného počítače v síti jako síťovou jednotku. Se soubory a adresáři v ní uložených pak můžete pracovat jako s jednotkou místní. Samozřejmě je nejdříve nutné mít na danou sdílenou složku oprávnění. Pak jen stačí kliknout pravým tlačítkem na položku PočítačPrůzkumníkovi a z nabídky vybrat Připojit síťovou jednotku. Otevře se jednoduchý průvodce, ve kterém vyberete písmeno nové jednotky a hlavně zadáte umístění, a to ve tvaru \\nazev_pc\nazev_slozky nebo \\IPadresaPC\nazev_slozky . V případě zabezpečeného přístupu bude ještě nutné zadat jméno a heslo, které vás opravňuje k přístupu do této složky a máte možnost si vybrat, zda se daná složka připojí jako pevný disk i při dalším spuštění počítače, tj. bude vytvořena trvale.

174.     Jak připojit FTP jako síťovou jednotku?


Pokud pracujete s webovými stránkami, vytváříte je, upravujete apod., nahrávání nových verzí, souborů apod. nejčastěji probíhá přes FTP protokol pomocí nějakého klienta. Ve Windows 10 je ale možné i FTP adresář namapovat jako síťovou jednotku a poté můžete například webové stránky upravovat v reálném čase bez nutnosti ručního nahrávání nové verze na FTP server. Stačí, když kliknete pravým tlačítkem na položku Počítač v nabídce Start a z nabídky vyberete možnost Připojit síťovou jednotku. V prvním okně průvodce klikněte v dolní části na položku Připojit k webovému serveru, na který lze ukládat dokumenty a obrázky a pomocí průvodce zadejte cestu k FTP serveru a uživatelské jméno a heslo. Po dokončení průvodce bude toto FTP umístění zobrazeno v okně Počítač a můžete se soubory na tomto FTP serveru standardně pracovat. Adresu FTP adresáře je nutné zadávat ve tvaru ftp://ftp.server.cz/nazev_slozky.

175.     Jak ochránit počítač před viry a jinou havětí?


Windows Defender je název staronového a komplexního bezpečnostního nástroje, se kterým se uživatelé setkají ve Windows 10. Název to není úplně nový, protože se tento produkt nacházel již ve Windows 7 a Windows Vista, ale v těchto systémech se jednalo o „pouhé“ antimalwarové a antispywarové řešení. Chyběla ta poměrně důležitá část, která by řešila i antivirovou kontrolu, a ačkoliv měl Microsoft připraveno řešení v podobě zdarma dostupného antivirového programu Microsoft Security Essentials, bylo nutné jej do systému doinstalovat, což byl (pro někoho zbytečný a pro někoho obtížný) krok navíc. Vývoj těchto bezpečnostních produktů by se dal tedy shrnout do následující rovnice:
Windows Defender ve Windows 10 = Windows Defender ve starších verzích (Windows 7 a starší) + Microsoft Security Essentials
Uživatelé tak v ceně licence systému Windows 10 získávají i antivirový, antimalwarový a antispywarový program. Navíc program, který je velice kladně hodnocen a který uživatele zbytečně neobtěžuje častými hláškami a o svůj běh a aktualizace se stará víceméně sám. Mnoho uživatelů Windows 10 o něm ani vůbec neví (pochopitelně kromě upozornění na nějaký bezpečnostní problém) a dle názorů mnoha IT odborníků to tak má být.

Windows Defender je tedy samostatná bezpečností aplikace, kterou si ale v případě potřeby můžete kdykoliv spustit a provést ruční kontrolu, změnit nastavení mnoha parametrů apod.

Žádné komentáře:

Okomentovat