neděle 12. ledna 2014

Přecházíme z Windows XP (1.díl)

Do konce podpory operačního systému Windows XP zbývají méně než tři měsíce a pokud se i u vás ve škole či jinde nachází počítače s tímto operačním systémem, máte nejvyšší čas s tím něco dělat. Nikdo přesně nedokáže v tuto chvíli odhadnout, jaký bude stav po ukončení podpory, jestli se objeví nějaké bezpečnostní díry apod., ale mnoho uživatelů např. spoléhá na fakt, že používají zdarma dostupné antivirové řešení Microsoft Security Essentials pro Windows XP. 

Co všechno bude tedy muset škola pro plynulý přechod na Windows 8 nebo Windows 8.1 provést?
První rozhodnutí asi bude to, zda je možné provést upgrade na stávajících počítačích, tj. zda existující počítače splňují systémové požadavky pro běh Windows 8.1. Tady jsou:

Procesor: s frekvencí 1 GHz nebo rychlejší
Paměť RAM: 1 gigabajt (GB) (32bitová verze) nebo 2 GB (64bitová verze)
Volné místo na pevném disku: 16 GB (32bitová verze) nebo 20 GB (64bitová verze)
Grafická karta: grafické zařízení Microsoft DirectX 9 s ovladačem WDDM

Jak je vidět, z dnešního pohledu se nejedná o nikterak náročnou konfiguraci, další konfigurace pro zrychlení systému se pak dají provést přímo v Ovládacích panelech ve Windows 8.1.



Jak ale dobře víme, využívání počítačů není primárně o hardware, ale o programech a aplikacích a škola tedy bude muset otestovat, zda stávající programy poběží ve Windows 8.1. Jednou z možností, jak toto zjistit je spuštění Pomocníka při upgradu na Windows 8/8.1, kterého naleznete zde.

Co všechno tento pomocník dělá?
  • Zkontroluje počítač, aplikace pro plochu a připojená zařízení a zjistí, jestli budou fungovat s Windows 8 nebo Windows 8.1.
  • Předloží zprávu o kompatibilitě. Zpráva o kompatibilitě obsahuje seznam všech aplikací a zařízení, jež budou fungovat ve Windows 8 nebo Windows 8.1, a těch aplikací a zařízení, jež fungovat nemusí nebo nebudou, a co můžete udělat proto, abyste je znovu zprovoznili.
  • Pokud používáte Windows XP, Windows Vista nebo Windows 7, zkontroluje Pomocník při upgradu, jestli váš počítač podporuje určité funkce. Pokud počítač některé z těchto funkcí nepodporuje, zobrazí se upozornění. Budete přesto moci nainstalovat Windows 8 nebo Windows 8.1, nebudou ale dostupné určité funkce.
  • Pokud používáte Windows 7, nabídne Pomocník při upgradu na Windows 8.1 možnost zakoupení, stažení a instalace Windows 8.1.


Kromě toho bude muset škola pochopitelně zajistit vhodný nákup licencí pro nový operační systém. Zde má škola na výběr ze dvou možností – nákup trvalé licence nebo pronájmu licencí. Toto rozhodnutí pochopitelně záleží na každé škole a jejím přístupu k nákupu softwarových produktů. Upozorním jen, že u nákupu licencí operačního systému se vždy jedná o pořízení upgradu, nikoliv plné licence, tj. musíte vlastnit tzv. podkladovou licenci, nejčastěji starší verzi operačního systému Windows.

U pořízení licencí pro upgrade operačního systému je vhodné zvážit i její pronájem, kdy škola platí formou roční splátky za pronájem licencí operačního systému Windows, kancelářského balíčku Office, antivirového programu a dalších a to na základě počtu pracovníků školy. Velice zajímavým benefitem je, že pokud se škola rozhodne pro toto řešení (nazvané OVS-ES nebo EES), mají všichni její studenti po dobu studia k dispozici plnou verzi kancelářského balíčku Office a to až na 5 žákovských zařízení.

A o tom, jak provést samotný upgrade si povíme v dalším článku tohoto seriálu, který je primárně určen pro menší školy a méně zkušené správce, protože na větších školách pravděpodobně existují zkušení IT pracovníci, kteří mají upgrade a instalace operačních systému vyřešený např. použitím služby pro nasazení systému Windows, nástroje Microsoft Deployment Toolkit nebo dokonce robustního řešení System Center Configuration Manager. Ale aby jim nebylo líto, že pro ně nemáme žádné zajímavé texty a zdroje, tak tady jich pár uvedu a ačkoliv jsou některé z nich popsané pro Windows 7, bez problémů se dají použít i pro Windows 8.1.




Žádné komentáře:

Okomentovat