sobota 5. října 2013

SkyDrive a Windows 8.1

S integrací služby SkyDrive do operačního systému Windows jste se mohli poprvé setkat ve verzi Windows 8 a to v podobě online účtů či vestavěné Windows Store aplikace SkyDrive. Pro další pokročilé využívání tohoto úložiště bylo ale nutné si stáhnout (podobně jako např. do Windows 7) synchronizačního klienta. A právě ten je ve Windows 8.1 již automaticky zahrnut. Ale to zdaleka nejsou jediné novinky, které na vás ve Windows 8.1. ve spojení s úložištěm SkyDrive čekají.

V současné době je trend cloudových úložišť naprosto jasný a nepřehlédnutelný. Průzkumy ukazují, že ačkoliv zejména mobilní zařízení mají v průměru nárůst úložných kapacit o 25% ročně, nestačí to. A to z toho důvodu, že velikost dat každého uživatele narůstá v průměru o 50% ročně.

To byl také jeden z důvodů hlubší integrace služby SkyDrive do systému Windows 8.1. V něm je ukládání a otevírání souborů na SkyDrive stejně snadné jako na klasický disk počítače, ale s tím rozdílem, že takto uložená data jsou pochopitelně dostupná na všech zařízeních připojených na internet a hlavně o ně v případě poruchy disku počítače/tabletu nebo ztráty nepřijdete.

Jelikož ale služba SkyDrive umožňuje navýšit velikost úložiště až o 200 GB, mnoho uživatelů této kapacity využívá a mají na úložišti SkyDrive např. všechny své fotky a další dokumenty, což může řádově čítat až desítky GB dat. V mnoha případech je ale zbytečné, aby se synchronizovala všechna data lokálně, tj. aby na zařízení zabírala drahocenné místo (tablety, zařízení s SSD disky apod.). U mobilních telefonů pak ve většině případů ani tak velké lokální úložiště k dispozici prostě není.  Jak tedy zařídit, aby uživatel měl přístup ke svým souborům a zároveň tyto soubory nezabíraly již zmiňované místo? Řešení u služby SkyDrive je v podobě jakýchsi aktivních náhledů, tzv placeholders.

Ukázka Windows Store aplikace SkyDrive ve Windows 8.1


Takové soubory a složky vypadají a chovají se jako běžné složky a soubory a složkami můžete běžně procházet a vidět jejich obsah. Na soubory můžete kliknout a otevřít je, upravit a zase uložit. Můžete je kopírovat, mazat, přesouvat, dělat prostě vše, co jste zvyklí. Ten zásadní rozdíl spočívá v tom, že daný soubor se skutečně stáhne až v momentě, kdy s ním hodláte pracovat. Náhled souboru obsahuje např. v případě fotek skutečný náhled fotky společně s některými dalšími atributy, ale soubor samotný nikoliv To znamená několikanásobně menší velikost souboru a tím pádem i zabraného místa na disku. Například složka s obrázky o skutečné velikosti 5,6 GB zabere na disku počítače pouhých 185 MB.

Rozdíl mezi skutečnou velikostí a tou zabranou může být obrovský

Jak již bylo napsáno, zejména u fotek je jejich skutečný náhled důležitý, protože většina uživatelů pracuje s fotkami na základě náhledu a nikoliv názvu. A tak se stahují pouze kvalitní náhledy a teprve když chcete danou fotku otevřít v plné velikosti, během několika vteřin se stáhne i lokálně. Na základě zpětné vazby v rámci Windows 8.1 Preview bylo zjištěno, že takto uložené soubory zabírají pouhých 5% velikosti s porovnání s dřívějším způsobem ukládání. Takže pokud máte na úložišti SkyDrive uloženo např. 100GB dat, fyzicky vám na počítači zaberou cca 5GB a to s možností téměř okamžitého přístupu a práce s nimi.
Jedním z dalších vylepšení služby SkyDrive ve Windows 8.1 bylo chování v případě různých a měnících se stavů připojení k internetu. Již není problém si např.  v případě, že víte, že budete bez připojení k internetu a potřebujete pracovat se soubory, si požadované soubory snadno připravit k offline práci a pracovat s nimi. 

Jakmile se ale zase připojíte k síti internet, vše se automaticky synchronizuje a to bez jakéhokoliv nastavování. Ve Windows 8.1 totiž můžete jakoukoliv složku či soubor označit pro zpřístupnění offline, čímž dojde k plnohodnotnému stažení kompletní složky nebo celého souboru a k jeho přípravě pro práci bez připojení k internetu. Takové soubory a složky jsou pak v případě offline přístupu graficky zvýrazněny a vy ihned víte, se kterými soubory můžete pracovat.

Aby vše bylo ještě snazší, jakmile otevřete nebo upravíte nějaký soubor, je automaticky označen pro zpřístupnění offline. A to z toho důvodu, že ve většině případů pracuje většina uživatelů s vybraným vzorkem souborů opakovaně. Ale protože se často liší tyto často používané soubory v závislosti na jakém zařízení uživatel pracuje (např. na tabletu otevírá jiné soubory než na PC nebo než na mobilním telefonu), jsou tyto automatické offline přístupy vždy jedinečně pro dané zařízení. Asi by nebylo vhodné, kdyby se po práci s nějakým velkým souborem (např. při střihu videa apod.) tento soubor automaticky připravil ke stažení i na tabletu, který většinou nedisponuje tak velkým úložištěm.

Jakákoliv Windows Store aplikace má možnost pro otevírání, úpravu a uložení jakéhokoliv typu souboru. Ve Windows 8.1 je součástí dialogu pro ukládání zahrnuto i úložiště SkyDrive (podobně jako Office 2013), např. pro ukládání příloh z emailu v aplikaci Pošta apod. A navíc, veškeré stahování nebo nahrávání probíhá na pozadí bez rušení uživatele. A co když jste v daný okamžik offline? Není se čeho bát, soubor se stáhne lokálně a po připojení na internet se automaticky uloží tam, kam jste původně chtěli – na SkyDrive.

Hlubší integrace služby SkyDrive je vidět i v prostředí pracovní plochy, kde je součástí navigačního okna aplikace Průzkumník odkaz na úložiště SkyDrive. A navíc, pokud používáte pro přihlášení do systému Windows online účet Microsoft, veškerá konfigurace probíhá naprosto automaticky a není potřeba nic nastavovat. Můžete tak v Průzkumníkovi složky a soubory vytvářet, upravovat a mazat. A podobně jako ve Windows Store aplikaci i zde platí, že je možné označit vybrané složky (nebo klidně celé úložiště) pro offline přístup a pokud při nahrávání souborů na SkyDrive se dostanete do stavu offline, po opětovném připojení pochopitelně dojde k automatickému pokračování nahrávání.

Zpřístupnit offline složku nebo soubor je opravdu snadné

Jednou z největších novinek Windows 8.1 pro koncového uživatele je prohledávání napříč celým systémem. A jak již asi tušíte, nově je mezi zahrnutými položkami pro prohledávání i úložiště SkyDrive, což práci s ním ještě více usnadňuje.


V případě dostatečné kapacity je možné zpřístupnit offline celý obsah úložiště SkyDrive

Jak je vidět z předchozích řádků, změny ve spojení SkyDrive + Windows 8.1 jsou opravdu velké a jedná se o další velký krok k tomu, jak naplnit vizi, že své soubory máte kompletně a automaticky dostupné odkudkoliv a to při minimálních nárocích na úložiště v zařízení či na nutnost konfigurace nebo dalších ručních zásahů od uživatele. 

Žádné komentáře:

Okomentovat