úterý 29. října 2013

8.1 důvodů pro přechod na Windows 8.1

S velkou a zdarma dostupnou verzí operačního systému s označením Windows 8.1 se mnoho uživatelů starších verzí ptá a zjišťuje, zda nadešel ten pravý čas pro upgrade. V následujících odstavcích se proto společně podíváme na ty nejpodstatnější důvody, proč přejít na Windows 8.1, a co vám to přinese. Jen připomínám, že pro koncové uživatele je možné tento upgrade provést z katalogu aplikací Windows Store, pro multilicenční zákazníky (což je většina škol) je možné provést upgrade z instalačního média / síťového úložiště, případně vytvořit novou instalační image. Je to mj. z toho důvodu, že se nejedná o běžnou „malou“ aktualizaci, ale spíše o novou verzi operačního systému, o čemž svědčí desítky novinek, které se ve Windows 8.1 nachází. Z těchto novinek budou těžit nejenom uživatelé Windows XP, Windows Vista nebo Windows 7, ale i uživatelé Windows 8. 


1. Integrace SkyDrive

SkyDrive je osobní datové online úložiště společnosti Microsoft, které je dostupné zdarma a nabízí úložiště v základní kapacitě 7GB, jež je možné rozšířit až o 200 GB. Na toto úložiště si můžete nahrát svoje veškeré dokumenty, soubory, fotky a další data a mít je tak zálohované online a dostupné z jakéhokoliv zařízení (tablet, telefon, notebook, počítač, televize), které je připojeno k internetu. Mimo to nabízí SkyDrive i webovou verzi známých aplikací Word, Excel, PowerPoint a OneNote. V předchozích verzích bylo možné k datům v tomto úložišti přistupovat jen přes webové rozhraní, případně si bylo zapotřebí doinstalovat desktopovou aplikaci, aby bylo možné k datům přistupovat i např. v prostředí aplikace Průzkumník. Pouze uživatelé Windows 8 mohli pak navíc využít vestavěnou moderní aplikaci SkyDrive. Ve Windows 8.1 je ale již součástí instalace zmiňovaný desktopový klient, který se automaticky integruje do systému, tj. i do Průzkumníka, a vy tak ihned po instalaci a přihlášení se svým účtem Microsoft máte možnost přístupu ke svým online datům. Výhodou pak je i možnost si vybrat složky, které chcete mít dostupné i offline, což znamená, že si nemusíte zabírat (někdy) drahocenné místo na svém zařízení. 



2. BYOD

Zkratka, s níž se budete setkávat čím dál častěji. Trend BYOD (Bring Your Own Device) se vyznačuje možností nosit do škol či firem své vlastní zařízení a právě na něm pracovat. Ponechme nyní stranou výhody pro jednu či druhou stranu a pojďme se podívat na tento trend technicky. Na první pohled stačí mít pouze dostatečnou infrastrukturu, ale jakmile chcete, aby cílová skupina na těchto zařízeních mohla skutečně pracovat, potřebuje mít přístup ke školním či firemním datům, zároveň IT správce musí mít možnost alespoň základní kontroly nad těmito zařízeními. A to je přesně to, co Windows 8.1 (zejména ve spojení s Windows Serverem 2012 R2) umožňují. Technologií a funkcí, které pomáhají konceptu BYOD stát se u vás skutečností a přínosem, je ve Windows 8.1 mnoho, pro stručnost uvádím jen jejich výčet. I průměrně zdatný IT správce si jejich význam a podstatu zjistí, a to např. zde. 

Pracoviště (Workplace Join)

Pracovní složky (Work Folders)
Open MDM
Mobile Device Management
Web Application Proxy
Vylepšení služeb pro vzdálenou plochu
Podpora NFC
Wi-Fi Direct Print
Bezdrátový přenos obrazu Miracast



3. Windows Store

Pokud se někdo zejména z oblasti školství zeptá, proč by měl přejít na Windows 8.1, odpověď je jednoznačná: Windows Store. Poprvé (resp. s příchodem Windows 8) má i běžný koncový uživatel možnost snadného výběru a instalace aplikací včetně přečtení recenzí, snímků obrazovek a hodnocení ostatních uživatelů před tím, než si aplikaci stáhne nebo zakoupí. Proč by měl běžný uživatel chodit na stránky výrobce aplikace, hledat odkaz ke stažení, zjišťovat, kam se instalátor stáhnul, vybírat mezi typickou nebo vlastní instalací, určovat, kam se aplikace nainstaluje, a ještě nakonec hledat zástupce pro spuštění nebo hlídat, jestli nevyšla nová verze aplikace? Toto běžný uživatel často nezná a neumí, ale co je ale mnohem důležitější – s příchodem Windows Store ani znát nemusí. Stačí, když si najde vybranou aplikaci a klikne na jediné tlačítko Instalovat. O vše ostatní se Windows Store postará sám. Ve Windows 8.1 je oproti předchozí verzi Windows Store vylepšen zejména v organizaci aplikací a kategorií, možností okamžitého vyhledávání aplikací či zajištění automatické aktualizace v případě vydání nové verze aplikace. Ve Windows Store tak naleznete stovky a tisíce vzdělávacích aplikací, které mohou velice zajímavým způsobem zpestřit vaši výuku. A na závěr jedna příjemná zpráva – pořízené aplikace je možné nově instalovat až na 81 zařízení pod jedním účtem, což je limit (dříve byl nastaven na 5), který bude vyhovovat naprosté většině uživatelů.




4. Integrované vyhledávání

Již systém Windows 8 přišel s konceptem přímého vyhledávání v nové nabídce Start, kdy vyhledávané položky byly rozděleny dle typu, což ne všem uživatelům mohlo vyhovovat. Proto ve Windows 8.1 je vyhledávání ještě více zjednodušeno a po zadání vyhledávaného výrazu se zobrazí výsledky všeho, co tento výraz ve vašem počítači obsahuje, a je zcela jedno, zda se jedná o aplikaci, soubor nebo název nastavení, které můžete dále konfigurovat. A co víc, rovnou se vám zobrazí i příslušné odkazy se zadaným či podobným slovem pro přímé online vyhledávání na internetu. Snazší už to být nemůže.


5. Personifikace 

Uživatelé, a to zejména ti mladší, se často nespokojí se standardním nastavením, vzhledem a chováním operačního systému a často si jej upravují k obrazu svému. Ve Windows 8.1 tito uživatelé dostávají mnoho nových možností, jak požadovaných úprav docílit. Mezi to základní patří nové možnosti konfigurace grafického provedení nabídky Start, kde můžete vybírat z několika grafických témat, přizpůsobit si barvu pozadí nebo barvu motivu. Zajímavou novinkou je pak možnost použití obrázku na ploše jako pozadí i pro nabídku Start. Oproti Windows 8 je možné navíc třeba nastavit, aby systém rovnou po přihlášení uživatele zobrazil pracovní plochu. Vylepšeny byly i možnosti zamykací obrazovky, ze které je třeba možné rovnou spouštět fotoaparát, a v nabídce Start zase přibyly nové možnosti pro úpravu velikosti dlaždic. A u dlaždic aplikací nakonec zůstaneme – byla u nich totiž vylepšena možnost slučování do skupin a také zobrazení všech nainstalovaných aplikací je nyní snazší a rychlejší.




6. Multitasking

V systému Windows 8.1 byly podstatným způsobem vylepšeny možnosti multitaskingu a zobrazení více aplikací na jedné obrazovce, a to (v závislosti na rozlišení monitoru) až na 4 najednou. To je oproti ostatním mobilním operačním systémům výraznou výhodou, protože vám dává možnost pracovat skutečně efektivně a při práci tak neztrácíte čas při přepínání mezi aktivními aplikacemi. Například studenti si mohou zobrazit na dvou třetinách obrazovky vzdělávací aplikaci nebo digitální učební materiál a na zbylé třetině si zobrazit aplikaci OneNote (která je mimochodem dostupná ve Windows Store zdarma) a dělat si rovnou poznámky. Již ve Windows 8 byla vylepšena práce a podpora více monitorů, což je situace, se kterou se při práci s PC setkáváme čím dál častěji. Ve Windows 8.1 byla tato funkcionalita ještě více vylepšena, zejména využití různých velikostí a rozlišení obrazovek.





7. Ukončení podpory systému Windows XP.

Možná na první pohled pro někoho ne zcela pádný důvod pro přechod na Windows 8.1, ale je nutné vzít v potaz, že po 8. dubnu 2014 (kdy končí podpora systému Windows XP) přestanou být vydávány bezpečností aktualizace pro tento opravdu starý operační systém z roku 2001, který už ze své podstaty nemůže splňovat požadavky dnešních uživatelů pro efektivní a moderní práci s počítačem a zejména tablety. 


8. Novinky pro uživatele systémů Windows 7 a Windows 8

I pro uživatele Windows 7 se najdou důvody pro upgrade na Windows 8.1 – rychlejší start a práce v systému, nové možnosti práce (zejména s tablety), větší výdrž mobilních zařízení, katalog aplikací Windows Store a desítky dalších funkcí. A pro uživatele Windows 8? Ano, i pro ně je připraveno mnoho novinek, ostatně o nich je celý tento článek. Pokud bych měl přidat něco navíc, tak např. o 8 % až 15 % menší velikost instalace, a to už např. u tabletů může hrát podstatnou roli. Přepracováno bylo také dotykové prostředí pro konfiguraci počítače, kde najdete jak zpřehledněné jednotlivé kategorie příkazů, tak i položky, které lze v tomto rozhraní nastavovat nově, např. Přiřazený přístup apod. 


8.1. Tlačítko Start

Vlastnost, která si asi nezaslouží samostatný bod v článku, a tak je stylově zařazena jako 8.1 – návrat tlačítka Start. Ačkoliv v systému Windows 8 byl graficky odstraněn, funkčně se v levém dolním rohu pracovní plochy stále nacházel, a pokud jste do tohoto rohu klepli, zobrazila se i nadále nabídka Start. Berme to tedy jako důkaz toho, že Microsoft naslouchá svým zákazníkům, kteří hromadně a hlasitě volali po návratu tlačítka, které je s nimi v systému Windows od dob Windows XP. Ale i zde spolu s opětovným příchodem tlačítka Start přišly i nové funkce, které se zobrazí po klepnutí pravým tlačítkem myši na zmiňovanou ikonu nabídky Start. Mezi ty podstatné patří noví zástupci pro rychlé vyvolání příkazů pro správu počítače, běžné uživatele pak zase potěší integrace zástupce pro vypnutí počítače. 



Žádné komentáře:

Okomentovat