úterý 8. září 2020

Office 365 je stále zdarma. Jen si přepněte zkušební licence!

Dostávám teď mnoho dotazů ohledně vypršení licence na Office 365 pro školy v rámci verze A1, která je pro školy dostupná zdarma. Stovky škol si na jaře aktivovaly Office 365 a dostaly rovnou (aby nemusely čekat a mohly z hodiny na hodinu začít distanční výuku) pro studenty i učitele 5000 zkušebních licencí A1. A teprve následně mohly (a měly) půl roku na to, aby si kromě té servisní domény (neco.onmicrosoft.com) přidaly do své registrace (tenantu) Office 365 i skutečnou doménu školy, na které budou chtít následně službu provozovat. Dříve byl postup opačný a to ten, že školy nejprve musely vytvořit registraci v Office 365, přidat svou doménu a teprve po té, co byla ověřena jako akademická, jim byl přidělen nárok na A1 zdarma.

Co tedy každá škola během 6 měsíců od registrace Office 365 by měla udělat? 

1. Přidat ve Správci Office 365 (Microsoft 365 admin centru) v části Nastavení - Domény svou skutečnou doménu a na základě vygenerovaného DNS záznamu jej přidat k doméně a ověřit tak její vlastnictví.

2. Po ověření vlastnictví a automatickém ověření nároku na akademické ceny (tj. i verzi A1 zdarma) v části Fakturace - Koupit služby si "zakoupit" (jsou za 0) licence A1 (bez označení zkušební verze) pro studenty i pro učitele. V průběhu nákupu těchto licencí Office 365 pozná, že žákům a učitelům je již přidělena prozatímní půlroční licence A1 a nabídne vám možnost automatického prohození zkušebních verzí A1 za ty plnohodnotné, které nemají datum vypršení. Tím je celý proces dokončen.

Nezapomeňte, že pokud nemáte ještě v části Koupit služby dostupné k nákupu verze A1, pravděpodobně vaše doména ještě nebyla ověřena jako akademická. To můžete provést i skrze technickou podporu, kde v části Podpora - Nový servisní požadavek můžete zadat žádost o pomoc, kde v rámci telefonické podpory se vám někdo během desítek minut ozve a může vám vaši registraci Office 365 nastavit okamžitě jako akademickou. 

A pokud ještě Office 365 zřízen nemáte, můžete si jej zdarma zřídit během 10 minut dle tohoto návodu:


Žádné komentáře:

Okomentovat