pondělí 8. května 2017

333 tipů pro Windows 10 (276-280)

276.     Jak nainstalovat nové ovladače z Windows Update?


Důležitou vlastností je v systému Windows 10 možnost instalace certifikovaných ovladačů přes aktualizace Windows Update. Zejména při nové instalaci systému v případě běžných počítačů a notebooků jsou Windows 10 schopny si pro téměř všechny zařízení stáhnout a nainstalovat ty správné. Navíc, v případě vydání nového ovladače je vám nabídnuta možnost aktualizace, opět přes službu Windows Update. Odpadá tak sledování webů výrobců daného hardware a zjišťování, zda nevyšla nová verze. Aktualizace ovladačů se řadí do skupiny volitelných aktualizací a najdete je v Nastavení – Aktualizace a zabezpečení.


277.     Jak aktualizovat ovladač zařízení?


Aktualizovat ovladač na novější verzi lze v případě potřeby provést trojím způsobem:
·         Pomocí Windows Update. Jsou zde nabízeny certifikované ovladače, které byly pro použití v systému Windows 10 podrobně testovány v laboratořích Microsoft. Oproti ovladačům přímo od výrobců je možné, že se ale ovladače v komponentě Windows Update zobrazí s určitým zpožděním, než na webu výrobce.
·         Pomocí instalačního balíčku staženého přímo od výrobce. Většina firem dává ovladače pro zařízení ke stažení ve formě instalačních balíčků, aby i běžný uživatel měl možnost nový ovladač bez problémů aktualizovat. Většinou se jedná o jednoduchou aplikaci, kterou stačí spustit, několikrát kliknout na tlačítko Další, restartovat počítač a ovladač je aktualizován.
·         Poslední, nepokročilejší možností je ruční aktualizace ovladače. Ovladač systému není totiž nic jiného, než obyčejný soubor s příponou inf, ve kterém jsou uloženy veškeré nutné informace pro fungování zařízení. Proto pokud se vám do ruky dostane ovladač v této formě, stačí si ve Správci zařízení zobrazit požadovanou komponentu, klepnout na ni pravým tlačítkem myši, vybrat příkaz Vlastnosti a zobrazit kartu Ovladač. Na ní pak stačí kliknout na tlačítko Aktualizovat ovladač. V novém okně stačí kliknout na možnost Vyhledat ovladač v počítači a v dalším okně průvodce nasměrovat na složku, ve které máte soubor ovladače uložen.
 

278.     Jak vrátit zpět původní ovladač?


Pokud zjistíte, že nový ovladač způsobuje více škody než užitku, máte možnost se vrátit k předchozí verzi a to opět ve stejném okně, jako v předchozím tipu. V tomto okně poté stačí kliknout na tlačítko Vrátit změny ovladače.


279.     Jak nainstalovat IIS do Windows 10?


IIS je zkratka pro Internetovou Informační Službu, která slouží pro provoz vlastního web serveru na počítači. Samozřejmě, že klasické weby, které navštěvujete, neběží na počítačích se systémem Windows 10 a nainstalovanou komponentou IIS, ale tato vlastnost se může hodit například programátorům pro testování nebo zkoušení nových funkcí systému apod. Stačí, když v Ovládacích panelech kliknete na položku Programy a funkce a v levé části okna na příkaz Zapnout nebo vypnout funkce systému Windows.
Nyní jen stačí najít položku Internetová informační služba a tuto položku včetně požadovaných komponent povolit.


280.     Jak zobrazit spuštěné služby systému Windows?




Aktuálně spuštěné služby můžete zobrazit po spuštění Správce úloh (Ctrl+Shift+Esc) na záložce Služby.

Žádné komentáře:

Okomentovat