středa 15. března 2017

333 tipů pro Microsoft Office 2016 (236-240)

236.     Jak vytvořit fotoalbum?

Jednou z možností vkládání grafických prvků je v PowerPointu možnost vytvoření tzv. Fotoalba. Představte si, že chcete pomocí PowerPointu ukázat přátelům třeba padesát fotek z dovolené. Jelikož chcete, aby na snímcích bylo něco vidět, bylo by vhodné dát každou fotku na samostatný snímek. Uvědomte si však, že postup, kdy musíte vytvořit nový snímek, na něj vložit fotku a upravit její velikost tak, aby zabírala celý snímek, byste museli provádět padesátkrát za sebou.
PowerPoint vám to usnadní. Jednoduché fotoalbum můžete vytvořit takto:
1. Vytvořte novou prázdnou prezentaci s jedním snímkem, např. prostřednictvím tlačítka Soubor nebo za pomoci klávesové kombinace Ctrl+N.
2. Na pásu karet na kartě Vložení ve skupině Obrázky klepněte na ikonu Fotoalbum. V případě klepnutí na dolní část ikony vyberte položku Nové fotoalbum.
 
3. V otevřeném dialogovém okně Fotoalbum klepněte na tlačítko Soubor či disk. Otevře se klasické dialogové okno pro vložení obrázků.
4. V horní nebo levé části okna Vložit nové obrázky se přepněte do složky, v níž máte fotografie uloženy, a vyberte ty obrázky, které chcete mít ve fotoalbu. Poté klepněte na tlačítko Vložit.
5. PowerPoint se opět přepne do předchozího dialogového okna Fotoalbum, tentokrát již s vloženými obrázky a aktivovanými možnostmi úprav. Ve střední části okna Fotoalbum můžete měnit pořadí fotek, popř. nějakou odebrat. Zároveň pomocí tlačítek pod obrázkem můžete obrázky otáčet, měnit jim jas nebo kontrast. Také je možné nastavit celé prezentaci jeden z motivů, které jsou v aplikaci PowerPoint k dispozici, a to přes tlačítko Procházet u položky Motiv. Pokud jste s nastavením fotoalba spokojeni, klepněte na tlačítko Vytvořit.
6. Fotoalbum je vytvořeno, vytvoří se tolik snímků, kolik jste vložili fotek, plus jeden úvodní pro název a autora fotoalba.

237.     Co je to zobrazení prezentujícího?

Mnoho prezentátorů, lektorů a učitelů zdaleka nevyužívá všechny možnosti a výhody, které jim PowerPoint při prezentování dává. Jednou z nich je i zobrazení prezentujícího. Bývá naprosto běžné, že si prezentující zobrazí obraz na monitoru počítače a plátně projektoru jako duplikaci, tj. že vidí naprosto stejný obraz – prezentaci přes celou plochu. Jenže jako prezentátor by měl mít nad prezentací větší kontrolu, vidět více informací apod. Proto je v PowerPointu 2016 režim prezentujícího, který takové možnosti nabízí. Oproti prostému duplikování tak prezentátor vidí nejenom obraz toho, co vidí posluchači, ale např. i jaký následuje snímek, jak dlouho už povídá, kolik je hodin, poznámky k jednotlivým snímkům či má mnoho možností, jak zasáhnout do prezentace (perem, virtuálním laserovým ukazovátkem apod.). Zobrazení prezentujícího se aktivuje na kartě Prezentace ve skupině Monitory a vypadá tak, jak vidíte na obrázku.

238.     Jak vytvářet širokoúhlé prezentace?

Dalo by se skoro napsat, že nijak, resp. že toto PowerPoint již vyřešil za vás a to tím, že předpřipravené šablony prezentací jsou již do širokoúhlého formátu převedeny a to včetně nové prázdné. Pokud ale máte např. starší prezentaci ve formátu 4:3 a chcete ji převést do formátu 16:9, můžete tak učinit na kartě Návrh ve skupině Přizpůsobit, kde se nachází příslušné tlačítko nazvané Velikost snímku.

239.     Jak si zvolit přesnou barvu objektu?

Do snímku můžete vkládat mnoho různých grafických objektů a ty následně barevně formátovat. Co když ale chcete nastavit barvu stejnou, jako má již jiný objekt/obrázek na snímku, ale nevíte přesně, o jakou barvu se jedná? Pak právě pro vás je určena funkce kapátka. Stačí kliknout na objekt, který chcete přebarvit (např. SmartArt) a na kartě Formát ve skupině Styly obrazců na příkaz Výplň obrazce. Zde pak jen stačí vybrat příkaz Kapátko a klepnout přesně (pomůže vám v tom zobrazená lupa) na barvu, kterou chcete označený objekt přebarvit. Kapátko samozřejmě můžete použít i jinde, např. na ohraničení obrazce, barvu písma apod.

240.     Jak si vytvořit vlastní obrazec?

Stalo se vám někdy, že jste potřebovali do snímku v PowerPointu vložit obrazec, jehož tvar ale v nabídce nebyl? A zároveň jste si ale dokázali představit, jak by se dal složit z více nabízených obrazců? Pak zcela jistě využijete tuto novou funkci nazvanou Sloučit obrazce. Stačí, když si vložíte dva obrazce do snímku, oba dva je označíte (např. klávesou Ctrl) a na kartě Formát ve skupině Vložit obrazce klepněte na příkaz Sloučit obrazce. Z následné nabídky pak stačí jen vybrat, kterou „matematickou“ operaci chcete s objekty provést.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat