pondělí 6. února 2017

333 tipů pro Windows 10 (211-215)

211.     Jak nastavit rychlost dvojkliku na myši?


Pro začínající a starší uživatele může být kromě samotného dvojkliku problém i v rychlosti jeho provedení. Proto je možné v systému Windows nastavit, jaká časová prodleva mezi dvěma kliknutími je ještě považována za dvojklik a od jaké časové prodlevy již bude považován za dvě samostatná kliknutí. To lze nastavit v panelu MyšOvládacích panelech. Zde na první záložce Tlačítka můžete ve střední části Rychlost dvojitého kliknutí pomocí posuvníku nastavit, jakou rychlostí je nutné za sebou dvakrát kliknout, aby se jednalo o dvojklik.
 

212.     Jak změnit rychlost pohybu ukazatele myši?


Pokud se vám zdá, že pro přesun kurzoru myši z jednoho okraje obrazovky na druhý je zapotřebí neúměrně dlouhý pohyb samotnou myší, je možné, že máte nastavenou malou citlivost myši. Toto nastavení lze změnit v Ovládacích panelech v panelu Myš na záložce Možnosti ukazatele. Hned v první položce Pohyb lze pomocí posuvníku změnit rychlost pohybu.  Ihned po provedené změně (není ani nutné klikat na tlačítko OK nebo Použít) se můžete přesvědčit o vhodnosti vybraného nastavení a případně jej změnit dle vašich potřeb.


213.     Jak rychle najít kurzor myši?


Ve stejném okně jako v předchozím tipu se nachází zaškrtávací pole Ukázat umístění ukazatele po stisknutí klávesy Ctrl. Pokud máte často problém s tím, najít na obrazovce kurzor myši, stačí povolit tuto volbu a vždy po stisknutí klávesy Ctrl se na monitoru zobrazí velké kruhy, jejichž střed bude směřovat do místa, kde se kurzor nachází.

214.     Jak nastavit myš pro leváky?


Ačkoliv to mají leváci v životě o něco těžší a například i počítačových myší se vyrábí více pro praváky, v systému Windows 10 lze změnit nastavení myši tak, aby byly prohozeny funkce levého a pravého tlačítka myši. Toto nastavení totiž dělá levákům největší problém a lze jej změnit v Ovládacích panelechMyš – karta Tlačítka. Zde se nachází hned na prvním místě zaškrtávací pole Zaměnit první a druhé tlačítko, které požadovanou funkcionalitu zapne.
 

215.     Jak zobrazovat stopu myši?



Někteří uživatelé z důvodů pěkného efektu, někteří z důvodu snazší práce s počítačem si nechávají zobrazit za kurzorem myši tzv. stopu ve směru pohybu myši. V praxi to pak vypadá, jakoby za hlavní kurzorovou šipkou se táhl „had“ v podobě dalších šipek, které postupně mizí. Tato vlastnost kurzoru se dá nastavit v Ovládacích panelech v panelu Myš na záložce Možnosti ukazatele. Zde se nachází zaškrtávací pole Zobrazovat stopu ukazatele, po jejíž aktivaci máte ještě možnost nastavit, jak dlouhá stopa bude.

Žádné komentáře:

Okomentovat