úterý 14. února 2017

Surface Dial - unboxing a první česká recenze

Surface - produktová řada, kterou Microsoft více jak rozvířil klidné vlny PC trhu, definoval nový typ zařízení, nový typ dílenského zpracování, využití počítačů se systémem Windows a ukázal na další směr celého trhu.

Vše to začalo prvním zařízením Surface, které je aktuálně ve své již čtvrté generaci v podobě Surface Pro 4. K němu je samozřejmě dodáváno Surface pero. Pak je tu větší a výkonnější varianta, opět originál od A do Z v podobě Surface Booku. Výkonné zařízení v těle většího tabletu, oddělitelná klávesnice, skvělý dotykový displej - to je jen pár z výjimečných vlastností tohoto produktu A na konci minulého roku byl představen další, revoluční produkt - Surface Studio - 28palcový dotykový all-in-one s úžasnou obrazovkou a možností naklápění. A právě společně s ním byla uvedena řada čtyř zajímavých příslušenství - Surface Mouse, Surface Keyboard, Surface Natural Keyboard a především, Surface Dial, o kterém bude tento článek.

První setkání blízkého druhu


Surface Dial je dodáván v malé, elegantní krabičce, která kopíruje design všech Surface výrobků. Už při prvním vzetí krabičky do ruky je dle váhy poznat, že se bude jednat o kvalitní zařízení. Krabička jako taková je rozdělena na dvě části, pokud rozlepíte pouze jednu, je možné ji otevřít jako krabičku na prstýnek - ostatně Surface Dial takový šperk ve výsledku stejně je.






Kdo z Vás by nechtěl po rozbalení malé tajemné krabičky najít Surface Dial. Miláčku, vezmeš si mě?...


Surface Dial jako takový i s 2 AAA bateriemi, které jsou součástí, váží poměrně dost a to 145 g. To je více, než většina dnešních smartphonů, na druhou stranu, váha je zřejmě to poslední, co u tohoto zařízení je nutné řešit - ve většině případů bude Surface Dial stát buď na stole, nebo "přilepený" na obrazovce a o to tu především jde, aby po stole nebo obrazovce neklouzal.


Dole se nachází krycí přelepka, která ochraňuje přilnavou vrstvu spodní strany, která slouží jako kryt. Zároveň je to ale i jediný "návod", který k Surface Dial dostanete a je na něm uvedeno, jak zařízení spárovat s PC - zmáčknout na 5 vteřin tlačítko pro spárování.





Pod krytem, který je magneticky uchycen, se nachází 2 AAA baterie a bateriová záslepka, kterou je nutné pochopitelně vyjmout. Udávaná výdrž na baterie je 12 měsíců při používání 4 hodiny denně, což se jeví jako více než solidní výdrž. Jako poslední a velice důležitá součást je zde tlačítko pro zahájení párování pomocí nízkoenergetického Bluetooth. Dle specifikací Surface Dial bude fungovat bez problémů do vzdálenosti 2 metrů od zařízení, během testování nebyl s ovládáním sebemenší problém


Propojujeme...

Prvotní spárování proběhlo naprosto hladce a není k němu co dodat.


Co je ale zcela nového je panel pro nastavení Surface Dial. V něm si můžete přednastavit mnoho typů příkazů. Ve výchozí konfiguraci je nastaveno ovládání hlasitosti, scrollování, zoom a funkce Zpět. Dá se ale nastavit například i ovládání podsvícení nebo dokonce simulace téměř libovolné klávesové zkratky. Tím dostává Surface Dial mnohem větší možnosti využití k ovládání zařízení. 

Výše uvedené funkce můžete použít víceméně ve všech aplikacích, které podporují zoom, scrollování apod. Nicméně již teď existuje mnoho aplikací, které Surface Dial využívají mnohem více a mají pro něj naprogramované speciální funkce. Včetně rozpoznání přiložení Surface Dial na obrazovku, které snad viděl již každý. Přiložení Surface Dial na obrazovku je funkce, kterou můžete využít na každém zařízení, i když...

Surface Studio, na kterém byla tato funkce často ukazována, má totiž podporu pro Surface Dial zabudovanou již v sobě - jedná se o kombinaci speciální verze firmware (UEFI) a magnetické obrazovky. Zařízení Surface Pro 4 by se plné SW podpory měly dočkat nových firmwarem uvolněným v následujících měsících. Samozřejmě, že je možné Surface Dial vyzkoušet i na jiných zařízeních s dotykovou obrazovkou, zde vždy ale záleží kus od kusu, zda bude Surface Dial rozpoznán. Nicméně, zejména u menších obrazovek asi není z pohledu efektivity zcela vhodné pokládat Surface Dial přímo na obrazovku, tak jak bylo představováno ve spojení se Surface Studiem. 

Přiložit Surface Dial na ostatní zařízení (na obrázku Lenovo Carbon X1) jde, chce to ale trochu odvahy :)


Například na samotné ploše systému Windows je možné točením kolečka ovládat hlasitost, po stisknutí Surface Dial je možné vybrat i ovládání hlasitosti. 


Pokud ale to samé zkusíte ve Wordu, kulatá nabídka je o poznání bohatší.


A pak už přichází na řadu samotné aplikace, které mají podporu pro ovládání Surface Dial přímo v sobě. Aktuálně jsou to tyto:
Například v aplikaci Sketchable máte možnost vybírat barvu štětce, typ barev a další možnosti.  


A jak tvůrci Sketchable používají kombinaci Surface Studia a Surface Dial? Takto"



Ve Windows Mapách zase slouží Surface Dial k náklonu mapy



A přece se točí....

To, že ovládání funkcí PC pomocí kolečka funguje a má smysl, ukázali již například někteří výrobci počítačových reprosoustav, kteří dodávají jako jejich součást ovládací kolečko na stůl, pomocí kterého můžete ovládat hlasitost. Surface Dial je zařízení, které toto zvládne pochopitelně také a nabízí toho mnohem více a ve skvěle vypadajícím hliníkovém těle. Pro někoho (a to jsme vlastně my všichni) kdo doposud ovládal PC pomocí klávesnice, myši, touchpadu apod. je to naprosto něco nového a dává všem nové možnosti interakce s počítačem. A to umí Surface Dial skvěle!

Žádné komentáře:

Okomentovat