pondělí 12. září 2016

333 tipů pro Windows 10 (106-110)

106.     Jak změnit ikonu zástupce aplikace?


V případě, že jste si vytvořili zástupce na určitou aplikaci nebo soubor, je tomuto zástupci automaticky přidělena ikona, která vám ne vždy musí vyhovovat. Změna ikony zástupce je ale věc poměrně snadná. Stačí kliknout pravým tlačítkem na ikonu zástupce, z nabídky vybrat příkaz Vlastnosti a na kartě Zástupce kliknout na tlačítko Změnit ikonu. Systém Windows vám nabídne poměrně velké množství dostupných ikon, desítky dalších ikon jsou například obsaženy i v souboru C:\Windows\system32\imageres.dll

107.     Jak odstranit šipku u ikony zástupce aplikace?


Při standardním způsobu vytvoření zástupce aplikace na pracovní ploše se vytvoří u ikony tohoto zástupce pro někoho nevzhledná šipka. Této šipky se lze poměrně snadným způsobem zbavit a kochat se krásou samotné, ničím nerušené ikony.
1.       Spusťte si Editor registru (Start – regedit) a otevřete si strom HKEY_CLASSES_ROOT\lnkfile (pozor, první písmenko v názvu klíče je malé L, nikoliv velké I)
2.       V něm se nachází položka IsShortcut (zde se naopak o písmeno L nejedná), kterou je nutné smazat. Po restartu počítače již ikony na pracovní ploše budou bez šipky.

108.     Jak spustit aplikaci jako správce?


U některých aplikací zejména ve firemním prostředí je někdy zapotřebí spustit aplikaci pod jiným uživatelským účtem, než je ten aktuálně přihlášený. Může to být z důvodu oprávnění, testování apod. Pokud chcete spustit vybranou aplikaci jako správce, stačí ji nalézt v nabídce Start, kliknout na ikonu aplikace pravým tlačítkem myši a v zobrazené nabídce vyberte příkaz Spustit jako správce. Dané oprávnění se týká pouze vybrané aplikace, veškeré další aktivity, které budou pod přihlášeným účtem vykonány, budou prováděny v kontextu daného přihlášeného uživatele.

109.     Jak otevřít soubor v jiné aplikaci?

Každý typ souboru má v systému přiřazenou výchozí aplikaci, která slouží pro jeho otevření. Může nastat případ, že chcete například soubor s příponou .pdf otevřít namísto v aplikace Acrobat Reader v prohlížeči Microsoft Edge. Stačí, když kliknete pravým tlačítkem myši na PDF soubor a v nabídce vyberete položku Otevřít v programu. Systém rozbalí další nabídku s navrženými aplikacemi, ve kterých je možné soubor otevřít. Pokud je ta vaše požadovaná mezi zobrazenými, stačí na ní kliknout. Pokud není, je nutné kliknout na poslední položku Zvolit jinou aplikaci. V zobrazeném okně jsou opět navrženy doporučené programy, ale po kliknutí na položku Další aplikace (nachází se až dole) si můžete zobrazit další nabídku aplikací. Pokud ani zde požadovaný program není, stačí jej vybrat pomocí tlačítka Najít jinou aplikaci v tomto počítači v dolní části okna. Pozor na zaškrtávací tlačítko K otevírání souborů používat vždy tuto aplikaci. Pokud byste ho aktivovali, od příště by se všechny soubory PDF otevíraly v aplikaci Microsoft Edge. Naopak, pokud se jedná pouze o jednorázové otevření v jiném programu, určitě tuto volbu odškrtněte.

110.     Jak uzavřít nereagující aplikaci?


Pokud se vám stane, že nějaká aplikace nereaguje a „zamrzla“, řešením může být restart počítače. Nicméně je to postup zdlouhavý a kvůli jedné nereagující aplikaci musíte přerušit práci na všem, co jste na počítači právě dělali. Elegantnější je uzavřít pouze vybranou aplikaci. Například, pokud vám přestane reagovat aplikace Word a nejde uzavřít žádným standardním způsobem, stačí si spustit Správce úloh (klávesová zkratka Ctrl + Shift + Esc) a na kartě Procesy si daný program nalézt a přes tlačítko Ukončit úlohu jej vypnout. Někdy ovšem ani toto nezabírá (či zde aplikace-proces není zobrazen) a pak je nutné se přepnout na jinou kartu – Podrobnosti a zde si nalézt proces, který reprezentuje danou aplikaci. Pomocí posledního sloupce s názvem Popis to nebude problém. Například aplikace Word je reprezentována procesem winword.exe. Obdobně pak postupujte v případě jiných aplikací, pokud vám zamrzne celé pracovní prostředí systému a plochy, zkuste najít a ukončit proces nazvaný explorer.exe a po jeho ukončení jej z nabídky SouborSpustit novou úlohu znovu aktivovat.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat