pondělí 8. srpna 2016

333 tipů pro Windows 10 (81-85)

81.     Jak přejmenovat soubor?


Přejmenování souboru je např. v Průzkumníkovi věc velice jednoduchá. Stačí na soubor, u kterého chcete provést změnu jména, kliknout pravým tlačítkem myši a vybrat příkaz Přejmenovat. Nebo je také možné jej kliknutím označit a zmáčknout klávesu F2. Tento postup platí např. i pro složky, podsložky, zástupce na ploše, diskové oddíly apod. Po zadání nového jména stačí kliknout na klávesu Enter. Další možností je pak využít stejnojmenného příkazu na kartě Domů ve skupině Uspořádat

82.     Jak zobrazit skryté soubory?


Některé soubory a složky, zejména v adresáři Windows, jsou nastaveny jako skryté. To znamená, že při procházení adresářové struktury pomocí Průzkumníka nejsou tyto soubory a složky vidět. Některé tipy a triky popsané v této knize ale se skrytými soubory pracují, proto je vhodné vědět, jak si zapnout zobrazování skrytých soborů. Někteří uživatelé to dělají i z důvodu, že chtějí mít kompletní přehled o tom, co je na jejich počítači za soubory a složky. Pro jejich zobrazení stačí v Ovládacích panelechMožnostech Průzkumníka souborů na kartě Zobrazení aktivovat položku Zobrazovat skryté soubory, složky a jednotky. Další možností je pak v Průzkumníkovi systému Windows 10 na kartě Zobrazení zaškrtnutí volby Skryté položky.

83.     Jak zkopírovat soubor na flash disk?


V dnešní době se už k běžnému přenosu dat z jednoho počítače nepoužívají ani diskety (z důvodu malé kapacity) ani CD nebo DVD (z důvodu rychlosti zápisu). Trendem dnešní doby z pohledu offline přenosu dat jsou tzv. flash disky. Jsou dostupné v různých velikostech, od 2 GB až po stovky GB úložné kapacity, připojují se přes USB rozhraní a staly se dnes běžnou součástí vybavení každého, kdo používá počítač. Zejména pro začínající uživatele je tedy určen tento tip, který vám ukáže, jak zkopírovat data z počítače na flash disk například z důvodu přenosu dat na jiný počítače nebo jako zálohování.
Jeden z postupů pro zkopírování dat z počítače na flash disk je např. tento:
1.       Zobrazte si např. v Průzkumníkovi soubory či složky, které chcete zkopírovat.
2.       Označte je pomocí myši. Pro rychlé označení všech zobrazených položek můžete využít klávesovou zkratku Ctrl+A, pro výběr pouze některých držte klávesu Ctrl a postupným výběrem za pomoci levého tlačítka myši.
3.       Po označení klikněte na označené soubory pravým tlačítkem myši a ze zobrazené nabídky vyberte příkaz Kopírovat nebo stiskněte klávesovou zkratku Ctrl+C. Nyní se přepněte do místa, kam chcete soubory zkopírovat, v tomto případě tedy na disk, který reprezentuje váš flash disk.
4.       Zde klikněte pravým tlačítkem myši a vyberte příkaz Vložit nebo stiskněte klávesovou zkratku Ctrl+V.
Obdobným způsobem se kopírují naopak data z flashdisku do počítače, z jednoho disku na druhý, z jedné složky do druhé apod. 

84.     Jak zazipovat soubory?


S pojmem „zazipování“ souborů jste se možná už někdy setkali. Svůj název tato operace získala od metody komprese a formátu ZIP, který byl v dřívějších dobách velice populární a umožňoval zmenšovat velikosti dat. Důvody popularity tohoto formátu byly zřejmé – malá kapacita disket, případně později pomalý Internet. S rozšiřováním flashdisků a jejich kapacit v řádu desítek a stovek GB (a rychlostí připojení k Internetu v řádech desítek a stovek Mb/s) je nyní hlavní důvod používání zipování souborů zcela jiný. Navíc dnešní časté typy souborů JPG, MP3, DOCX apod. jsou již samy ze své podstaty komprimovány a zipování by ani žádnou významnou úsporu místa nepřineslo.
Důvodem, proč se ještě používá, je zazipování více souborů do jednoho, se kterým se manipuluje mnohem snadněji, ať už posíláte přílohu v emailu, nebo kopírujete data na flash disk. Ačkoliv formát ZIP není zdaleka jediný komprimovací formát a existují i lepší, za rozšíření tohoto formátu může i vestavěná podpora v operačním systému Windows, a to již od verze XP.

Zazipování více souborů a složek je operace snadnější, než jste možná čekali:
1.       Označte v Průzkumníkovi soubory a složky, které chcete zazipovat.
2.       Na této označené oblasti klikněte pravým tlačítkem myši a vyberte příkaz Odeslat – Komprimovaná složka (metoda ZIP). Automaticky se v tomto umístění vytvoří zazipovaný soubor – balíček, který má název jako první označený soubor. Uvnitř tohoto souboru se nachází všechny předem označené soubory a složky. Nyní je možné se zazipovaným balíčkem pracovat jako s běžným souborem (poslat emailem, kopírovat na flash disk apod.)

85.     Jak rozzipovat soubory?


Pokud se vám do ruky dostane zazipovaný soubor, nejčastěji obsahuje více než jednu složku nebo soubor. Nezbývá než se naučit, jak takový soubor rozbalit a dostat se k zazipovaným datům.  Díky zabudované podpoře komprimace metodou ZIP stačí na takový soubor dvakrát kliknout a okamžitě se zobrazí jeho obsah. Pokud však chcete soubory a složky uvnitř ZIP souboru rozbalit a používat trvale, klikněte pravým tlačítkem na tento soubor a z nabídky vyberte příkaz Extrahovat vše.

Zobrazí se jednoduché okno, ve kterém zadáte umístění, kam se mají soubory a složky rozbalit, případně pomocí zaškrtávacího pole máte možnost po dokončení rozbalování zobrazit rozbalené složky a soubory v umístění, které jste v tomto okně zadali.

Žádné komentáře:

Okomentovat