pondělí 25. října 2021

Nová verze školní tabule Whiteboard je tu!

Během distanční výuky si své místo na slunci mimo Teams, Forms a dalších nástrojů ze sady Office 365 našla také aplikace Whiteboard. Možnost snadného psaní jako na skutečné tabuli, ukládání tabule v cloudu a přístup k ní kdykoliv a odkudkoliv ukázaly mnoha pedagogům nové možnosti využívání technologií ve výuce. 

A ač to možná trvalo trochu déle, než si někteří přáli, i vývojáři v týmu Whiteboardu neusnuli na vavřínech a pracovali na nové, přepracované a vylepšené verzi, která přináší desítky vylepšení a vy si je již můžete dnes vyzkoušet ve všech verzích (tj. webové na adrese whiteboard.microsoft.com, v desktopové verzi v rámci Windows 10/11 a samozřejmě i na mobilních platformách iOS a Android). Tak jak to bývá, některé změny jsou vidět na první pohled, některé jsou trochu schovány a samozřejmě se nezapomenu zmínit i o tom, co vás ve Whiteboardu v následujících týdnech a měsících čeká za další novinky. Jde se na to! 

Jako první si asi všimnete přepracovaného grafického rozhraní, které je rozděleno do dvou částí - nabídka vlevo vám zobrazuje ikony pro rychlý výběr objektu, kreslení/psaní a vložení nového objektu, zatímco v horním panelu máte (téměř) vždy dostupné nástroje pro rychlé kreslení, psaní a mazání. S poznámkami, textem, či obrazci jste se mohli potkat již dříve, co zde ale je nové jsou reakce a především šablony. Ty sice taktéž v omezeném počtu byly dostupné i v dřívější verzi, ale nově jich máte dostupných více jak 40 a můžete si tak snadno a rychle připravit podklady nejen pro výuku ve třídě. 

V rámci nové verze byl i "smazán" dluh vůči českým učitelům, protože ve staré verzi nebyly podporovány všechny české znaky speciálního výchozího typu písma, které simuluje to rukopisné. 

Když už jsme u těch rukopisných poznámek, i ty byly vylepšeny a to nejen z pohledu nových dostupných barev, ale vylepšených mřížkových rozložení. Aktivitám, kdy každý žák má svou vlastní barvu a píše do "svého" lístečku tak mohou začít.


Také další z nových položek - reakce si své místo ve třídě určitě najde. V mnoha případech je to trochu neprávem opomínaná funkce, ale vzpomeňte si, jak fungují dneska sociální sítě - na reakcích typu líbí/nelíbí apod. A stejné vyjádření pocitů tak mohou dát žáci nebo i vy práci, kterou jednotliví žáci na tabuli zrovna dělají. 


Nejen učitelům matematiky pak přijdou vhod nové tvary, ze kterých pak můžete snadno tvořit různé diagramy, názorné procesy či ve školství často oblíbené myšlenkové mapy. 


No a to nejlepší nakonec - nástroje pro psaní a kreslení. To jsou ty, co jsou zobrazeny v horním panelu a jsou stále viditelné - protože o psaní na tabuli jde přece na prvním místě. Ale i zde se můžete setkat s mnoha novinkami. Tou první je snadná možnost volby tloušťky čáry, kterou kreslíte a tou druhou pak možnost kromě klasické obyčejné čáry nakreslit i šipku nebo dvojšipku. To provede pomocí výběru v dolní části nabídky. No a pokud jste se někdy pokoušeli nakreslit rovnou čáru, asi to nebylo úplně snadné. I to je minulostí, stačí držet klávesu Shift a rovné čáry či spojnice bodů jsou dokonalost sama. 




A pochopitelně stále můžete využívat funkci vylepšení rukopisných obrazců, kdy pro nakreslení trojúhelníku a jiných geometrických tvarů není potřeba vkládat obrazec, ale stačí jej alespoň přibližně nakreslit a Whiteboard se už o dorovnání postará sám. Tato funkce se dá samozřejmě trvale vypnout, případně pokud se chcete z nějakých důvodů vrátit ke svému "nedokonalému" tvaru bez vypínání toto funkce, stačí použít volbu Zpět. 

Jak je vidět, změn je na první (i druhý) pohled opravdu hodně a to samozřejmě není všechno. Během následujících týdnů se tak můžete těšit například na tyto nové funkce:

  • možnost vkládání dokumentů, do kterých následně můžete kreslit a psát
  • ve sdílené tabuli možnost zobrazení kurzorů a jmen ostatních uživatelů, takže máte vždy přehled o tom, kdo a co zrovna na sdílené tabuli dělá. Mnozí učitelé poznali sílu sdílené tabule, ale bohužel mnozí také poznali, co dokáží žáci, když jim dáte možnost vám vzdáleně psát na online tabuli - v mnoha případech tím online hodina skončila.


  • laserové ukazovátko - pokud chcete použít tabuli jako prostor pro sdílení informací, funkce virtuálního ukazovátka se vám bude určitě hodit.

3 komentáře:

  1. Zdravím, v MS Whiteboard mi po poslední aktualizaci/stažení desktopové verze nefunguje prosté ctrl+c, ctrl+v z výstřižků.
    (Používám stolní počítač, takže nemůžu fotit přímo ze zařízení. A také se snažím optimalizovat čas a nechci tedy ukládat výstřižek do souboru a následně ve Whiteboard vkládat.)
    Nemáte s tím někdo zkušenost? (Nechce se mi trávit další desítky minut na metodu pokus-omyl.)

    Také by mě zajímalo, jestli se dají přidat další barvy "tužek". Se třemi barvami si v matematice nevystačím a je hrozně úmorné to neustále překlikávat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odpověď na 1. otázku mě rovněž zajímá :-)
      Změna barvy tužky.....stačí 2x kliknout na tužku a můžete volit z několika barev i měnit tloušťku písma.

      Vymazat
  2. Dobrý den, naprosto s Vámi souhlasím....Budu vděčná, zda každou radu, jak vkládat stejně jako za staré verze. A pokud už něco vložím, tak musím zvětšit a tím mi písmo píše rozmazaně a je to velice nepříjemné.
    Případně neznáte podobně využitelnou Whiteboard? Děkuji pěkně.

    OdpovědětVymazat