pondělí 14. listopadu 2016

333 tipů pro Windows 10 (151-155)

151.     Jak zapnout účet Guest?


Již od Windows XP je součástí systému i účet s názvem Guest. Jedná se o speciální účet s nejmenším možným oprávněním a může sloužit například pro přístup na Internet pro menší děti apod. Majitel počítače tak má jistotu, že mu děti ať již vědomě nebo nevědomě něco se systémem neprovedou, nezmění konfiguraci, nenainstalují nové aplikace apod. Ve výchozím stavu je ale účet Guest zakázán a je nutné ho tímto postupem povolit:
1.       Klikněte pravým tlačítkem do levého dolního rohu plochy a z nabídky vyberte příkaz Správa počítače.
2.       Rozbalte položku Místní uživatelé a skupiny a v ní skupinu Uživatelé
3.       Ve střední části se zobrazí seznam lokálních uživatelů včetně uživatele Guest, stačí na něj dvakrát kliknout a v zobrazeném okně odškrtnout volbu Účet je zakázán.
Na druhou stranu, Windows 10 umožňují díky funkci Rodina vytvářet mnohem sofistikovanější řešení pro omezené účty, navíc s možností dohledu apod.

152.     Jak přejmenovat účet Guest?


Účet Guest slouží ve Windows 10 k umožnění přístupu uživatelům k prostředkům počítače, ale s co možná nejmenším možným oprávnění. Ve výchozím stavu je tento účet zakázán, proto je v předchozím tipu popsáno, jak jej aktivovat. Nicméně název Guest toho moc běžnému českému uživateli neřekne a je vhodné jej přejmenovat, např. na Host. To provedete stejným způsobem, jako přejmenování účtu Administrator.


153.     Jak změnit výchozí vyhledávač Microsoft Edge?


V aplikaci Microsoft Edge můžete rovnou do adresního řádku namísto internetové adresy zadat výraz, který hledáte na Internetu. Nemusíte tak nejdříve otevírat libovolný vyhledávací portál a teprve v něm informaci hledat, ale stačí zadat vyhledávaný výraz přímo do tohoto pole. Při standardní konfiguraci je jako výchozí vyhledávač v aplikaci Microsoft Edge nastaven Bing, což je vyhledávač od společnosti Microsoft a je tedy pochopitelná jeho výchozí pozice. Pokud jste však zvyklí na jiný (např. Seznam apod.), je možné jej změnit. Stačí, když v klepnete v horní pravé části prohlížeče na ikonu tří teček a z nabídky vyberete příkaz Zobrazit upřesňující nastavení.
Zobrazí se vám okno, kde v dolní části se nachází rozbalovací nabídka Hledání z panelu Adresa pomocí a zde si můžete vybrat, jakého poskytovatele hledání chcete zvolit. Pokud v nabídce není ten vámi požadovaný, klepněte v nabídce na položku Přidat nový a vyberte z dostupné nabídky poskytovatelů.



154.     Jak nastavit domovskou stránku v Microsoft Edge?


Domovská stránka u internetového prohlížeče nastavuje, jaké stránka se vám zobrazí ihned po spuštění tohoto prohlížeče. Někteří uživatelé si jako domovskou stránku dávají portál Seznam.cz či jiné, někteří vyhledávače typu Google nebo Bing a někteří zase preferují stránky se zprávami apod. Nastavení domovské stránky dle vašich potřeb je v aplikaci Microsoft Edge věc velice jednoduchá.
1.       Otevřete si prohlížeč Microsoft Edge a klikněte na ikonu tří teček v pravém horním rohu a vyberte položku Nastavení.
2.       V nabídce Otevřít v programu vyberte volbu Konkrétní stránka nebo stránky, z rozbalovací nabídky vyberte Vlastní a o řádek níže zadejte adresu webu, kterou chcete mít vždy automaticky otevřenou.
3.       Po uložení a opětovném spuštění prohlížeče již budou vámi zadané stránky otevřeny.

 

155.     Jak si přidat web v Internet Exploreru do oblíbených?



Pokud si chcete přidat aktuální webovou stránku do oblíbených položek v prohlížeči Microsoft Edge, je to možné provést pomocí klávesové zkratky Ctrl + D. Internet Explorer se vás pouze zeptá na název oblíbené položky a po jeho potvrzení je již web přidán mezi oblíbenými. Druhou možností je klepnutí na ikonu hvězdičky v pravé horní části prohlížeče. 

Žádné komentáře:

Okomentovat