pondělí 30. ledna 2017

333 tipů pro Windows 10 (206-210)

206.     Jak pracovat s počítačem bez klávesnice?


Odpověď by mohla být jednoduchá – těžko. Samozřejmě záleží na tom, zda se jedná o počítač pro práci nebo o tablet, který je spíše určen pro konzumaci obsahu a který i tak poměrně často disponuje klávesnicí virtuální, kterou v sobě má zabudovaný pochopitelně i systém Windows 10. U tabletů se taková klávesnice objevuje automaticky, u klasického PC s hardwarovou klávesnicí je možné ji vyvolat pomocí funkce Klávesnice na obrazovce. Ta vám na monitoru zobrazí grafický náhled skutečné klávesnice a vy máte možnost zadávat jednotlivé znaky pomocí kliknutí myší na příslušné klávesy. Jedná se samozřejmě o dost pomalejší způsob ovládání práce, je však určen zejména pro osoby tělesně postižené, nicméně lze jej využít i např. v případě dočasně nefunkční klávesnice apod.. V možnostech lze také nastavovat například zapnutí numerického bloku apod.
 

207.     Jak přidat nové rozložení klávesnice?

Mezi standardní rozložení klávesnice patří při běžné instalaci české a anglické prostředí. Nicméně pokud někdo často píše např. v azbuce, nebo je zvyklý na jiné rozložení klávesnice (německé, francouzské apod.), je možné další jazykové rozložení klávesnic do systému doinstalovat a v případě potřeby je ihned využít. Stačí v Ovládacích panelech otevřít panel Oblast a jazyk a na kartě Klávesnice a jazyky kliknout na tlačítko Změnit klávesnice. Zobrazí se vám nainstalované jazykové služby včetně rozložení klávesnic a vy máte pomocí tlačítka Přidat možnost doinstalovat nové.

208.     Jak se rychle přepínat mezi rozložením klávesnice?


Pokud využíváte více jazykových prostředí pro psaní na klávesnici, lze se na jiný jazyk přepnout buď pomocí panelu jazyků na hlavním panelu (kliknout na CES a vybrat nové rozložení) nebo klávesovou zkratkou levý Alt + Shift.
 

209.     Jak deaktivovat klávesu CapsLock?


Klávesa CapsLock je v dnešní době již přežitkem ze starších dob počítačů a používá jí málokdo.  Naštěstí jí lze ve Windows trvale deaktivovat, takže se nestane, že si jejím nechtěným stisknutím způsobíte problémy. Stačí, když si spustíte Editor registru (Start – regedit) a najedete umístění HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSetControl\Keyboard Layout.
(Pozor, při této úpravě ihned pod tímto umístěním existuje podobné nazvané Keyboard Layouts).
V tomto umístění najděte klíč Scancode Map a změňte jeho hodnotu na
Po restartu počítače již nebude klávesa CapsLock aktivní.

210.     Jak změnit ukazatele myši?



V případě, že se vám nelibí standardní ukazatel myši reprezentován klasickou bílou šipkou, lze jej změnit k obrazu svému. A to v Ovládacích panelechMyšUkazatele. Zde si můžete vybrat na celkem z 12 různých schémat ikon. Kromě standardní ikony se při výběru změní i další ikony dle stavu systému, tj. např. ikona při práci na pozadí, při zaneprázdnění počítače apod.

Žádné komentáře:

Okomentovat