pondělí 9. ledna 2017

333 tipů pro Windows 10 (191-195)

191.     Jak zjistit, jaký máte v počítači procesor?


Může se vám stát, že se vás váš známý zeptá, jaký máte v počítači procesor. Není nutné ihned hledat fakturu apod., protože systém Windows 10 vám tyto informace zobrazí v panelu SystémOvládacích panelech.
 

192.     Jak zjistit aktuální vytížení procesoru?


Technicky orientované uživatele nebo uživatele, kteří řeší problém s pomalým počítačem, by určitě zajímal postup, jak zjistit na kolik procent je aktuálně vytížen procesor v počítači. To lze zjistit pomocí Správce úloh, kterého spustíte klávesovou zkratkou Ctrl + Shift + Esc. V otevřeném okně stačí jen kliknout na záložku Výkon a zobrazí se mj. grafický přehled vytíženosti procesoru.
 

193.     Jak zrychlit spouštění systému na vícejádrových procesorech?


V dnešní době jsou velice moderní a populární vícejádrové procesory. Cesta zvyšování výkonu už z technologických důvodů nemůže jít neustálým zvyšování frekvence, ale počtu jader. Pokud máte vícejádrový procesor, lze tuto vlastnost využít i při spouštění systému a celý proces tak zrychlit. Stačí, když v nabídce Start napíšete příkaz msconfig a na kartě Spuštění počítače kliknete na tlačítko Upřesnit možnosti. Zde se nachází hned první volba pojmenovaná Počet procesorů a po jejím zaškrtnutí máte možnost nastavit, kolik procesorů/jader chcete při startu systému využít.
 

194.     Jak podrobněji upravit schéma napájení?


Možnosti napájení daného počítače jsou z hlediska operačního systému věc poměrně složitá, ale zato do podrobna konfigurovatelná. Stačí, když si v panelu Možnosti napájeníOvládacích panelech vyberete, jaké schéma chcete změnit a v zobrazeném okně kliknete na příkaz Změnit pokročilé nastavení napájení. Zobrazí se nové okno s velice podrobnými možnostmi konfigurace daného schématu. Máte zde možnost nastavit vypínání pevného disku, bezdrátového adaptéru, nastavení USB zařízení, multimédií, grafických karet apod.
 

195.     Jak získat podrobnou zprávu o napájení?


Zejména uživatelům notebooků by se mohla hodit podrobná zpráva o napájení jejich systému. V určitých typech notebooků a baterií se dá dokonce pomocí této zprávy zjistit aktuální stav životnosti baterie oproti stavu originálnímu. Systém Windows 10 vám takovou zprávu vygeneruje takto:
1.       V nabídce Start zadejte příkaz cmd, na nalezený výsledek klepněte pravým tlačítkem myši a v dolní části obrazovky vyberte příkaz Spustit jako správce
2.       Otevře se příkazový řádek, který má oprávnění správce a v něm zadejte příkaz
1.       Systém bude po dobu 60 sekund sledovat a analyzovat chování systému, po uplynutí této doby zobrazí výsledek v podobě počtu nalezených chyb a upozornění.
2.       Z tohoto výsledku se ale nedá vyčíst moc zajímavých informací, proto je vhodné si vygenerovaný soubor nechat zobrazit. Stačí, když po dokončení a zobrazení výsledku napíšete do té samé příkazové řádky text

                             Otevře se internetový prohlížeč, ve kterém se zobrazí vygenerovaný soubor včetně popsaných chyb a upozornění.

Žádné komentáře:

Okomentovat